Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εγκαινιάστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι χώροι του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει 20 κτήρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει και πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Η δωρεά για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχρονικής υποστήριξης του ΙΣΝ προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας (Π.Σ.), από το 1996 έως σήμερα, ύψους €41 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα, δωρεά εξοπλισμού και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 26 χρόνια, το ΙΣΝ έχει στηρίξει το Πυροσβεστικό Σώμα με δωρεές για την προμήθεια 15 πυροσβεστικών οχημάτων και ενός ελικοπτέρου Super Puma που έχουν αξιοποιηθεί επί σειρά ετών στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το ελικόπτερο Super Puma αξιοποιείται σε αεροδιακομιδές για τη μεταφορά διασωστών και ιατρικών περιστατικών από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Σε επίπεδο εξοπλισμού, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ΙΣΝ στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος, με την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προστασία τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ΙΣΝ έχει επίσης χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Οι δασικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι απαγορευτική για τα πυροσβεστικά οχήματα, ανέδειξαν επιπλέον την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης στον τομέα της εναέριας επέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, και με την υποστήριξη του ΙΣΝ, μέλη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ισπανία, για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης με ελικόπτερο. Εκεί εκπαιδεύτηκαν, μεταξύ άλλων, σε στρατηγικές και τακτικές πυρόσβεσης και στην ασφαλή επιβίβαση και αποβίβασή τους από το ελικόπτερο σε συνθήκες αιώρησης. Ακόμη, εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαχείρισης επικίνδυνων υλικών, συγκρούσεων οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους, στο Fire Service College – Moreton in Marsh στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπαιδεύοντας με την επιστροφή τους τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος. Στο παρελθόν, και επί σειρά ετών, το ΙΣΝ έχει επίσης στηρίξει πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θέλω να εκφράσω τη χαρά μας, αλλά και την υπερηφάνεια που νιώθουμε ευρισκόμενοι εδώ σήμερα. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα πρώτιστα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ώστε να συνεργαστούμε και για την ευκαιρία που μας έδωσε ώστε να συνεισφέρουμε σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους, με αυξημένες φυσικές, και μη, καταστροφές σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Άρα και οι απαιτήσεις μας από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυξημένες καθώς είναι δική του αποστολή να προφυλάσσει κατά προτεραιότητα τις ζωές μας, τη φύση και τις περιουσίες όλων. Ως πολίτες, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, θεωρούμε δεδομένο πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι πάντα εκεί, να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Και ξεχνάμε πως οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες είναι άνθρωποι. Με ανάγκες όπως όλοι μας. Χρειάζονται εξοπλισμό και εκπαίδευση αλλά πάνω απ’ όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Για να έχουμε ένα Πυροσβεστικό Σώμα έτοιμο και αξιόμαχο χρειάζεται να προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και την πιο άριστη εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό του. Ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης όπως αυτό που βρισκόμαστε μαζί σήμερα είναι ο βασικός πυλώνας για να δώσουμε τη δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θεσμό αλλά και κυρίως στους ανθρώπους του να προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Κλείνοντας θα ήθελα να πω, εκ μέρους το Ιδρύματος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, στους πυροσβέστες και στις πυροσβέστριες για τα όσα προσφέρουν, με σιγουριά, θάρρος και αυταπάρνηση, στο Πυροσβεστικό Σώμα και, κατά συνέπεια, στην Κοινωνία γενικότερα».

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος