HD Lab εκεί όπου γεννιούνται προϊόντα υψηλής καινοτομίας

H Eλένη Αποστολάκου, Χημικός – Safety Assessor και ιδρύτρια της HD Lab, μιλά στο Women in Business and Science για το πώς γεννήθηκε η εταιρεία της, την επιτυχημένη πορεία της, την ευρεία γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για τα επόμενα βήματά της.

Πώς γεννήθηκε η HD Lab;

Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω χημικός και να δουλεύω σε ένα εργαστήριο. Έκανα, λοιπόν, το όνειρό μου πραγματικότητα και ασχολήθηκα με τον επιστημονικό κλάδο, σπουδάζοντας στο τμήμα Χημείας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε ηλικία 23 ετών έγινα Safety Assessor.
Μετά από χρόνια εμπειρίας στον χώρο, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου εργαστήριο, όπου μπορώ να συνδυάζω τη δημιουργικότητα με την ασφάλεια και την ποιότητα, ώστε να προσφέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πελάτες μου. Αρχικά, γιατί ως άνθρωπος είμαι τελειομανής και θέλω όλα να γίνονται σωστά, αλλά κυρίως γιατί η συνέπεια, η ασφάλεια και η ποιότητα είναι το άλφα και το ωμέγα στην επιστήμη που υπηρετώ. Έτσι, το 2016 κατάφερα να ανοίξω την HD LAB, η οποία πλέον απαρτίζεται από μια ομάδα επιστημόνων χημικών.
Είναι μια εταιρεία που έχει την έρευνα στο DNA της και όχι τυχαία, αφού δημιουργήθηκε από επιστήμονες.
Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αποτελεί πρωταρχικής σημασίας διαδικασία για την ανάδειξη και την προαγωγή των επιστημών. Η HD Lab είναι μία εταιρεία που απαρτίζεται από μία ομάδα φιλόδοξων Ελλήνων επιστημόνων χημικών με κύριο στόχο της τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων, γι’ αυτό έδωσε κυρίαρχο ενδιαφέρον στα τμήματα NPD (New Product Development) και R&D (Research & Development).
Πρόκειται για δύο τμήματα που εξειδικεύονται στην έρευνα νέων ιδεών και συνταγών, αξιοποιώντας καινοτόμα υλικά και προηγμένη τεχνολογία, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων. Επιλέγοντας πρώτες ύλες που περνούν από αυστηρούς ελέγχους με απώτερο σκοπό την απόλυτη ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από το εργαστήριο στο επιχειρείν;

Για εμένα ήταν μεγάλη απόσταση, γιατί τον πρώτο καιρό ήμουν κυρίως επιστήμονας και καθόλου επιχειρηματίας. Σήμερα έχω καταφέρει να διατηρήσω μία ισορροπία. Το επιχειρείν στη χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης που είναι συνέπεια μιας βαθύτερης πνευματικής κρίσης η οποία εκφραζόταν με έλλειψη ενότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Το να ξεκινάς κόντρα σε αντιξοότητες με ό,τι μέσα διαθέτεις και να συνθέτεις, να βρίσκεις συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και λύσεις από το πουθενά, ήταν κάτι που ήθελα να δοκιμάσω.
Με σκληρή δουλειά, προετοιμασία και πίστη για την επιτυχία το επιχειρείν έγινε στόχος. Έτσι, η συνεχής έρευνα για τις ανάγκες της αγοράς έγινε η αιτία για ουσιαστική ανάπτυξη και καινοτομία σε νέα προϊόντα.

Τι υπηρεσίες προσφέρει η HD Lab; Προσφέρετε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε ένα σημείο

Η HD LAB είναι η εταιρία που ο πελάτης θα βρει ολοκληρωμένη εργασία.
Οι υπηρεσίες μας έχουν να κάνουν με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και όλη τη διαδικασία για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, πάντα σύμφωνα με τις υπάρχουσες νομοθεσίες που διέπουν τον κάθε τομέα και τη δημιουργία πλήρους φακέλου (συμπεριλαμβανομένων των safety assessment, stability test, challenge test, σύνθεση σκευάσματος, φυσικοχημικές ιδιότητες προϊόντος, τοξικολογικές μελέτες κ.ο.κ.).
Αναλαμβάνουμε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βιοκτόνα, απορρυπαντικά κ.ά.
Και το σημαντικότερο για τους πελάτες μας είναι ο συμβουλευτικός μας ρόλος για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας και τη σωστή χρήση του προϊόντος γενικότερα.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας σας;

Η γκάμα των υπηρεσιών μας, δηλαδή η ολοκληρωμένη υπηρεσία που βρίσκει ο πελάτης στην HD lab, είναι το πλεονέκτημά μας απέναντι σε οποιοδήποτε ανταγωνισμό:

  • Έρευνα – ανάπτυξη και σχεδιασμός καλλυντικών προϊόντων
  • Νομοθετικές υπηρεσίες – δημιουργία φακέλου καλλυντικού προϊόντος
  • Παραγωγή καλλυντικών προϊόντων (πιλοτικές παραγωγές)
  • Ιδιωτική ετικέτα καλλυντικών (Private Label)
  • Έρευνα – σχεδιασμός και φάκελος συμπληρωμάτων διατροφής
  • Νομοθετικές υπηρεσίες – δημιουργία φακέλου βιοκτόνου προϊόντος
  • Σύνταξη δελτίων δεδομένων ασφαλείας (MSDS)
  • Καταχώρηση στο κέντρο δηλητηριάσεων
  • Γνωστοποίηση PCN Portal

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τις ανάγκες και τα θέλω των πελατών και από την άλλη τη συναρμολόγηση του κατάλληλου προϊόντος που θα φτιάξουμε για να προσφέρουμε.

Αναπτύσσετε διαρκώς νέα προϊόντα. Τι προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις, προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης) απαιτεί αυτό;

Οι ανάγκες της αγοράς προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η επιστημονική έρευνα ανακαλύπτει νέες ιδέες και συνταγές. Αξιοποιούμε καινοτόμα υλικά και προηγμένη τεχνολογία, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε και να σχεδιάζουμε συνεχώς νέα προϊόντα.
Οι εγκαταστάσεις μας αλλά και το προσωπικό προσαρμόζονται στις ανάγκες που δημιουργούνται.
Σύντομα, η εταιρία μετακομίζει σε ιδιόκτητο πλέον χώρο και αναπτύσσει κι άλλο τη γκάμα τόσο των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών της.

Τι είναι οι πιλοτικές παραγωγές;

Οι πιλοτικές παραγωγές βοηθούν στην αξιολόγηση και αποφυγή παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχημένη παραγωγή του προϊόντος, όταν αυτό μεταφέρεται από τα πλαίσια της εργαστηριακής ανάπτυξης στην τελική παραγωγή σε εργοστάσιο σε βιομηχανική κλίμακα. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις εκτελούν πιλοτικές παραγωγές πριν την κυκλοφορία κάθε νέου προϊόντος, ώστε να παρακολουθήσουν τόσο την παραγωγική διαδικασία, όσο και την ανταπόκριση της αγοράς και να βελτιστοποιήσουν την προώθησή του.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος