Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Αγάθο

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 30ής Μαρτίου 2023, εξέλεξε τον κ. Σπυρίδωνα Αγάθο, Ομότιμο Καθηγητή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain, ως Αντεπιστέλλον Μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού, στον Κλάδο «Μηχανικής Βιοεπιστημών» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Αγάθος έλαβε το Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MEng) στην Επιστήμη του Χημικού Μηχανικού το 1976 από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μοντρεάλ του Καναδά. Έπειτα από περαιτέρω σπουδές και έρευνα στις ΗΠΑ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στην Βιοχημική Μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) το 1983. Από το 1982 έως το 1985 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (UWO) στον Καναδά, από το 1985 έως το 1993 στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Ιερσέης στις ΗΠΑ και από το 1993 έως το 2015 στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (UCLouvain) στη Louvain-la-Neuve του Βελγίου ως Καθηγητής, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Μηχανικής στη Σχολή Εμβιομηχανικής από το 1998 έως το 2010. Από το 2015 έως το 2019 υπηρέτησε ως Ιδρυτικός Κοσμήτορας Βιολογικών Επιστημών και Επιστημών Μηχανικού στο αρτισύστατο Πανεπιστήμιο Yachay Tech στον Ισημερινό της Νοτίου Αμερικής απ’όπου και αφυπηρέτησε ως Πρύτανης το 2019. Από το 2015 έως σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής και Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCLouvain.

Η έρευνά του κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ των επιστημών μηχανικού και των βιολογικών επιστημών με πυρήνα τη μηχανική βιοδιεργασιών και τη βιοτεχνολογία. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται ιδιαιτέρως στις περιοχές της βιοχημικής μηχανικής, της βιοκατάλυσης, των μικροβιακών/κυτταρικών καλλιεργειών και της κλιμάκωσής τους, της περιβαλλοντικής μηχανικής και βιοαποκατάστασης από ρύπανση και της βιοτεχνολογίας για την αειφορία. Στις περιοχές αυτές έχει σημαντικό δημοσιευμένο έργο που περιλαμβάνει 184 άρθρα με κριτές, 54 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 500 ανακοινώσεις σε υψηλού κύρους συνέδρια ή προσκεκλημένα σεμινάρια, πέντε βιβλία και τρεις διεθνείς πατέντες, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 13000 αναφορές (Google Scholar) με h-index 57.

Στις προαναφερθείσες περιοχές της βιολογικής μηχανικής και ειδικότερα σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής αναγνωρίζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένας από τους κορυφαίους ερευνητές (εξελέγη -μεταξύ άλλων- μέλος της Academia Europaea), με μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη της Επιστήμης, αλλά επίσης και με σταθερή και εποικοδομητική σχέση με τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, ενσωματώνοντας δημιουργικά εργαλεία από τη βιοτεχνολογία για την επίλυση πραγματικών πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων βιοαποκατάστασης, ποιότητας νερού, δημόσιας υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος