Παθήσεις του δέρματος το καλοκαίρι

Βάλια Μουσάτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος www.beautifulskin.gr |instagram:@beautifulskin.gr

Η ιδιαιτερότητα που έχουν οι καλοκαιρινοί μήνες σε σχέση με το δέρμα, είναι ότι αυτό βρίσκεται εκτεθειμένο πολύ περισσότερο, σε σχέση με άλλες εποχές, στα στοιχεία της φύσης και γενικά βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα, πανίδα και χλωρίδα κ.λ.π. με δυσάρεστες ορισμένες φορές συνέπειες.
Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και η εφίδρωση, προκαλούν δερματικές παθήσεις ( πχ ακμή, μυκητιάσεις, ποικιλόχρου πιτυρίαση, ιδρώτα και άλλες ) λόγω τοπικών συνθηκών . Τέλος η έντονη έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει κάποιες προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις ενώ φωτό δερματίτιδες και φωτό αλλεργίες είναι επίσης αρκετά συχνές.

Παθήσεις από τον ήλιο
Το ηλιακό έγκαυμα είναι συνηθισμένο πρόβλημα για το δέρμα μας το καλοκαίρι . Είναι επίσης δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τους πάσχοντες, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα προδιαθέτουν για καρκίνο του δέρματος. Εμφανίζονται μετά από μη προστατευμένη έκθεση στον ήλιο, η παρατεταμένη έκθεση χωρίς επαρκή προστασία . Τα πιο ήπια εγκαύματα χαρακτηρίζονται από ερυθρό κι ευαίσθητο δέρμα ενώ τα πιο σοβαρά και εκτεταμένα μπορεί να συνοδεύονται από φυσαλίδες και γενικά συμπτώματα ( σύγχυση, πυρετό, ναυτία , πονοκέφαλο ) . Ειδικά τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται με όλα τα μέσα από τον ήλιο γιατί τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία προδιαθέτουν σε καρκίνο του δέρματος στο μέλλον.

Άλλες δερματικές παθήσεις σχετιζόμενες με τον ήλιο είναι οι φωτό αλλεργίες και φωτό δερματίτιδες. Φωτό αλλεργία λέγεται η πάθηση κατά την οποία η απότομη ακόμα και ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο προκαλεί κνησμώδες εξάνθημα στις φωτό εκτεθειμένες περιοχές. Εμφανίζεται αρχές καλοκαιριού και υποχωρεί με την σταδιακή προοδευτική έκθεση στον ήλιο ( σαν να « συνηθίζει» το δέρμα και να μην αντιδρά πλέον).
Οι φωτό δερματίτιδες προκύπτουν από αλληλεπίδραση τοπικού παράγοντα ( πχ αρώματα, καλλυντικά, βαφές, χυμός από εσπεριδοειδή κ.α) και ηλίου προκαλώντας ερεθισμό, κοκκινίλα και κνησμό στην περιοχή που εφαρμόστηκαν.

Επίσης η λήψη κάποιων φαρμάκων ( ρετινοειδή, διουρητικά, αμιοδαρόνη κ.α) σε συνδυασμό με τον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες φωτό δερματίτιδες. Αυτό είναι συχνό σε ηλικιωμένους που μπορεί να λαμβάνουν πολλά φάρμακα .
Τέλος η έντονη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει η να προκαλέσει έξαρση σε παθήσεις όπως επιχείλιος έρπης ,ροδόχρους ακμή, πορφυρίες, δισκοειδή και συστηματικό λύκο, δερματομυοσίτιδα.

Παθήσεις λόγω εφίδρωσης
Η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει κνησμώδες εξάνθημα στις περιοχές που ιδρώνουμε πολύ και λέγεται ιδρώα. Είναι συχνή σε βρέφη και παιδιά ( δροτσίλα).
Η εφίδρωση αυξάνει τοπικά τις συνθήκες υγρασίας στο δέρμα και μπορεί να προδιαθέσει σε μυκητιάσεις ειδικα σε περιοχές που δεν αερίζονται . Μπορεί να εντοπίζονται σε πέλματα ( όταν φοράμε κλειστά παπούτσια) , στις πτυχές του στήθους ( σε γυναίκες με μεγάλο στήθος συνήθως) η στις μηροβουβωνικές πτυχές( συνήθως σε πιο εύσωμα άτομα).Τέλος στις γυναίκες η μυκητιασική κολπίτιδα επίσης εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι( βρεγμένα μαγιώ, εφίδρωση κλπ)
Επίσης η εφίδρωση προδιαθέτει σε εμφάνιση ποικιλόχρου πιτυριάσεως. Είναι αθώα , μη κολλητική πάθηση που οφείλεται σε ένα μύκητα, της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος. Υπάρχει σε όλους μας, όμως εμφανίζεται συνήθως σε πιο λιπαρά δέρματα όταν οι αυξημένες συνθήκες υγρασίας ( εφίδρωση) και θερμοκρασίας το επιτρέπουν . Όταν λοιπόν πολλαπλασιαστεί , παρουσιάζονται διαφορετικού χρώματος κηλίδες στον καθένα ( συνήθως ωχρότερες στους συνηθισμένους στην Ελλάδα φωτοτύπους) με φαγούρα και ελαφρύ λέπι. Η εντόπιση συνήθως είναι η πλάτη, ο λαιμός και ο θώρακας ενώ ο μύκητας αφθονεί στο τριχωτό κεφαλής. Πολλοί νομίζουν εσφαλμένα ότι κολλάνε από πετσέτες, άμμο η άλλα άτομα, όμως δεν ισχύει.Η ακμή επίσης επιδεινώνεται με την εφίδρωση αλλά και τη χρήση μη κατάλληλων για το ακνεικό δέρμα καλλυντικών ( πχ λιπαρές αντιηλιακες κρέμες προσώπου η λάδια σώματος )
Η υπεριδρωσία και το δυσιδρωσικό έκζεμα επίσης είναι παθήσεις που έχουν έξαρση το καλοκαίρι .

Τσιμπήματα
Η επαφή με τη φύση έχει μερικές φορές δυσάρεστα συναπαντήματα. Τα τσιμπήματα εντόμων/ τσούχτρας κυρίως μας απασχολούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ποικίλης βαρύτητας και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα την περίπτωση. Τα κουνούπια είναι το συχνότερο πρόβλημα αλλά επίσης σκνίπες , τσιμπούρια μέλισσες , σφήκες και μέδουσες επίσης συγκαταλέγονται στα πιθανά προβλήματα στην εξοχή το καλοκαίρι.

Παθήσεις του δερματος από ιούς
Το καλοκαίρι λόγω ζέστης είναι ευχάριστη η επαφή με το νερό και πολλοί προτιμούν τις πισίνες για μία ευχάριστη ανάπαυλα ή και άσκηση. Δυστυχώς όμως κάποιες ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος (μυρμηκιές,) μεταδίδονται εύκολα από τις επιφάνειες (πλακάκια, δάπεδο, λαβες) που έχουν έρθει σε επαφή με δέρμα πασχόντων.

Σεξουαλικως μεταδιδόμενα νοσήματα
Είναι πολύ πιο συχνή η μετάδοση τους κυρίως ανάμεσα σε νεαρά άτομα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω κοινωνικών συνθηκών,( ελεύθερος χρόνος, αυξημένη libido, λήψη αλκοόλ ). Μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και γι αυτό η προφύλαξη και η υπεύθυνη συμπεριφορά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

 

 

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος