Ψηφιακές τεχνολογίες και ΑΙ δίνουν τον τόνο στα deals της υγείας

Έτοιμος να επιστρέψει στις μεγάλες συμφωνίες το 2023 εμφανίζεται ο κλάδος των επιστημών υγείας, με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη να οδηγούν τα επιχειρηματικά deals. Το 2022 ήταν δύσκολη χρονιά για συμφωνίες στον κλάδο των επιστημών υγείας, με την αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) τους πρώτους 11 μήνες του έτους να μειώνεται κατά 53%, φτάνοντας στα $105 δισ.

Θετικές, παρά την οικονομική αβεβαιότητα, οι προοπτικές για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των επιστημών υγείας το 2023Ωστόσο, στο τέλος τους έτους, σημειώθηκε απότομη αύξηση, με την Johnson & Johnson και την Amgen να πραγματοποιούν εξαγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κλάδος εμφανίζει, πλέον, επίπεδα ρεκόρ για την επενδυτική “δύναμη πυρός”’ – όπως ορίζεται αυτή ως η ικανότητα μιας εταιρείας να πραγματοποιήσει Σ&Ε με βάση την ισχύ του ισολογισμού της – βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες επέλεξαν να μην προχωρήσουν το 2022.

“Η γενικά επιφυλακτική στάση του κλάδου των επιστημών υγείας ακολουθεί τις ευρύτερες παγκόσμιες τάσεις συμφωνιών, με μια συνολική πτώση στις επενδύσεις Σ&Ε το 2022 παγκοσμίως, που αντανακλά τις αβεβαιότητες της μακροοικονομικής αστάθειας και ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις”, αναφέρει η EY στην ετήσια έρευνα “M&A Firepower 2023”.

Καταλύτης η τεχνολογία

Η έρευνα της EY διαπίστωσε ότι, κατά τους πρώτους 11 μήνες του χρόνου, η αξία των Σ&Ε του κλάδου της βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών (Biopharma) μειώθηκε κατά 42% σε σύγκριση με το 2021, με την εξαγορά της Biohaven από την Pfizer έναντι $10,6 δισ. να αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Amgen στα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα πληρώσει περισσότερα από $28 δισ. για την Horizon Therapeutics, αποτελεί, ενδεχομένως, ένα μήνυμα ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να επιστρέψει στις μεγάλες συμφωνίες το 2023.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας (MedTech) βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες, όπως ελλείψεις προσωπικού που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αύξηση του κόστους και περικοπές στις προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που οδήγησαν σε πτώση της αξίας των Σ&Ε κατά 62% το 2022.

Μετά από τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2021 για τις Σ&Ε του κλάδου MedTech, το 4ο τρίμηνο του 2022 συνέβαλε στη σημαντική αύξηση της συνολικής αξίας των συμφωνιών στον κλάδο, με την εξαγορά από την Johnson & Johnson της Abiomed, μιας εταιρείας εξειδικευμένης στην αποκατάσταση καρδιάς, έναντι $16,6 δισ., ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 42% των συνολικών δαπανών για Σ&Ε του MedTech για τη χρονιά αυτή.

“Παρά την περιορισμένη δραστηριότητα το 2022 και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια αναταραχή, η άνοδος που σημειώθηκε στα τέλη του έτους υπογραμμίζει ότι στον κλάδο των επιστημών υγείας μια σειρά από ισχυρούς δομικούς παράγοντες ευνοούν τις Σ&Ε”, εξηγεί η έκθεση.

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της, οι αποτιμήσεις των μικρότερων εταιρειών έχουν καταρρεύσει, ενώ η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών και των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) έχει επιβραδυνθεί δραματικά, αφήνοντας τις μικρές και μεσαίες εταιρείες βιοτεχνολογίας και MedTech με λιγότερες επιλογές πρόσβασης σε κεφάλαια και ισχυρότερα κίνητρα να αναζητήσουν έξοδο μέσω εξαγοράς.

“Δύναμη πυρός”

Ενώ μόνο ο κλάδος biopharma κατείχε περισσότερα από $1,4 τρισ. σε “δύναμη πυρός” για συμφωνίες στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, με τα μειωμένα premiums των συμφωνιών να αποτελούν κίνητρο για τη χρήση αυτού του κεφαλαίου, ο κλάδος έχει επίσης θεμελιώδεις στρατηγικούς λόγους για να επιδιώξει εξαγορές.

Οι κορυφαίοι παίκτες του κλάδου θα αντιμετωπίσουν κενό ανάπτυξης τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ένα κύμα κορυφαίων βιοφαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά χάνει την αποκλειστικότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της αγοράς από φθηνότερα γενόσημα και βιοομοειδή προϊόντα.

Υπάρχουν, επίσης, άφθονοι πιθανοί στόχοι εξαγοράς, λόγω της συνεχιζόμενης “αναγέννησης καινοτομίας” που σαρώνει τον τομέα των επιστημών υγείας. Αυτό το κύμα καινοτομίας περιλαμβάνει κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, καθώς και την πλατφόρμα mRNA, η οποία παρείχε εμβόλια κατά του COVID-19.

“Επιπλέον, οι εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρουν στις εταιρείες την ευκαιρία να παρέχουν καλύτερη εξατομικευμένη φροντίδα μέσω εικονικών και απομακρυσμένων καναλιών, καθώς ο τομέας συνεχίζει να κινείται προς ένα πιο διασυνδεδεμένο “Ευφυές Οικοσύστημα Υγείας”, που βασίζεται στα δεδομένα”, τονίζει η ίδια έκθεση.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος