Ψηφιακή κάρτα εργασίας: αδυναμία εφαρμογής λόγω εκτόξευσης του διοικητικού κόστους

Τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κλάδους που η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνται εκτός της εγκατάστασης (όπως π.χ. ηλεκτρολόγοι) διατύπωσαν για άλλη μια φορά βιοτέχνες – μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Β.Ε.Α., πραγματοποιήθηκε μεγάλη, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών – μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σε συνεργασία με εκπροσώπους λογιστών – μελών της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.).

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις και αλλαγές στο myDATA, μετά και την έκδοση της απόφασης Α.1188/2022, την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αλλά και τις νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών σχετικά με τη διαδικασία Διασύνδεσης ΦΗΜ με τα EFT/POS τερματικά στις επιχειρήσεις και την αυστηροποίηση του πλαισίου της καταχώρισης στοιχείων στο «ΕΡΓΑΝΗ».
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και η Ε.Φ.Ε.Ε.Α., στο πλαίσιο των κοινών δράσεών τους βάσει του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν συνάψει, παρουσίασαν με τη βοήθεια επιστημονικών συνεργατών όλο το πλέγμα των υποχρεωτικών ενεργειών μιας επιχείρησης, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Σοβαροί προβληματισμοί διατυπώθηκαν από τους βιοτέχνες σε σχέση με τη δυσκολία τήρησης των νέων ρυθμίσεων, ιδιαιτέρως για την ψηφιακή κάρτα και την πίεση των εργοδοτών, σε σχέση κυρίως με το αντικείμενο δραστηριότητας, τη μορφή εργασίας του προσωπικού τους και τα διοικητικά κόστη που απαιτούνται, τα οποία σε συνδυασμό με τις λοιπές επιβαρύνσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ είναι κατά μέσο όρο από τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Από πλευράς Διοίκησης Β.Ε.Α., ο πρόεδρος Π. Ραβάνης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κ. Δαμίγος ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΕΦΕΕΑ κ. Κούβαρη και τους συνεργάτες φοροτεχνικούς τη συνδρομή τους στη συμβουλευτική καθοδήγηση των επιχειρηματιών του Επιμελητηρίου, μετά τη συγκέντρωση ερωτημάτων και παροχή διευκρινίσεων.
Οι απορίες, οι προβληματισμοί και τα σχόλια των συμμετεχόντων θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, όπου θεωρείται αναγκαίο.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος