Σ.Κεδίκογλου: Πρότυπο η Αμοργός για όλη την Ελλάδα – Πρόοδος με την προώθηση του προγράμματος «Αμοργόραμα»

Για την πρόοδο της αλιευτικής μελέτης  που διενεργεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παράκτια αλιεία και για τις προοπτικές ένταξης του Αμοργοράματος  σε πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, ενημέρωσαν τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου εκπρόσωποι των φορέων  που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας (26/9/2022 στην Αμοργό).

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του ΥΠΑΑΤ  στο εν λόγω πρόγραμμα και των συνεχών επαφών του κ. Κεδίκογλου με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκαν στις 31 Μαρίου 2023 τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αλιευτικής έρευνας που θα υποδείξουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία την αποθεμάτων και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων.

Επιπλέον, εξετάστηκε η  δυνατότητα ένταξης του «Αμοργόραμα» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021 -2027 για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ακολούθησε   συζήτηση και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων ως προς τα επόμενα βήματα. Κοινή συνισταμένη του διαλόγου ήταν η παραδοχή για τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων λόγω της αυξανόμενης αλιευτικής πίεσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ικανοποιημένος με το κλίμα συναίνεσης και σύμπνοιας, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος  του είναι η Αμοργός να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν,  ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, κ. Μιχάλης Κρόσμαν, η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation, κα. Άντζελα Λάζου Dean,  ο Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Στέφανος Καλογήρου και ο Βιολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του Αμοργοράματος, κ. Βαγγέλης Παράβας.

Μετείχαν επίσης οι Προϊστάμενος και το στέλεχος της Μονάδας Β της ΕΥΔ «ΠΑΛΥΘ 2021-2027», κ.κ. Γιώργος Κατής και Νίκος Αθανασόπουλος αντίστοιχα και η Προϊσταμένη της Μονάδας Α της ΕΥΔ «ΠΑΛΥΘ 2021-2027», κ. Σοφία Λουκμίδου.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος