Συγκριτικό πλεονέκτημα η αγροδιατροφή στις τοπικές οικονομίες

Την σημασία των τοπικών προϊόντων στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς ο οποίος συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη παρευρέθηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φλώρινας την  Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 με θέμα  «Γνωρίζω – στηρίζω τα προϊόντα του τόπου μου» που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών του  επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  στην ομιλία του  η Δυτική Μακεδονία έχει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα την αγροδιατροφή,  η οποία μπορεί να παράγει πλούτο και μαζί με τη μεταποίηση μπορούν να ενισχύσουν με  προστιθέμενη αξία τα προϊόντα της περιοχής και μαζί την τοπική οικονομία, τονίζοντας ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει από τους καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει να καταλάβουν τη σημασία του «καταναλώνω ό,τι παράγω» και να προτιμούν τα προϊόντα του τόπου τους ενισχύοντας έτσι τις τοπικές επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους είναι μικρές και πολύ μικρές και προσφέρουν θέσεις εργασίας στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Παράλληλα  επεσήμανε  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής λέγοντας ότι υπάρχει συγκοινωνιακός αποκλεισμός της περιοχής γεγονός το οποίο   αποτελεί βασικό αρνητικό παράγοντα για οποιοδήποτε επενδυτή θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα  υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να  αντιμετωπίσει το μείζον αυτό θέμα και να δώσει βαρύτητα στις συγκοινωνιακές υποδομές και μέσα από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση, και βρίσκονται ακόμα «εκτός του βλέμματος της κυβέρνησης» αποκλεισμένες από το Ταμείο Ανάκαμψης και  το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης ανέφερε ότι τα προϊόντα αγροδιατροφής σε συνδυασμό με τη μεταποίηση μπορούν να αποτελέσουν τη βαριά βιομηχανία της Φλώρινας, η οποία έχασε το 12% του πληθυσμού της την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και πως η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό μπορεί να  βοηθήσει  ώστε οι νέοι να  παραμείνουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Ομιλητές στην ημερίδα  ήταν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Μέλφου, η οποία παρέθεσε τις στάσεις των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας, Ιωάννης Γιάντσης, που αναφέρθηκε στις προοπτικές της καραβίδας του γλυκού νερού και Κωνσταντίνος Φειδάντσης, ο οποίος ανέλυσε τη σύσταση και τη διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων της Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Επιμελητήριο Φλώρινας απένειμε στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τιμητική πλακέτα. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Πρεσπών  κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Την Ημερίδα ακολούθησε γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, τα οποία προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί και ετοίμασαν με παραδοσιακές συνταγές φοιτητές της σχολής Μαγείρων ΔΥΠΑ Φλώρινας,  στον νέο πολυμορφικό εκθεσιακό χώρο του επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας, Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης και ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος