Τι 30, τι 40, τι 50 …οι ανάγκες της επιδερμίδας!

Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτει ο άνθρωπος είναι το δέρμα. Επίσης, είναι το μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, άρα ταλαιπωρείται από εξωτερικούς παράγοντες λόγω της συνεχούς έκθεσης, ενώ σαφέστατα υπόκειται κι αυτό στους νομούς της φθοράς και της γήρανσης λόγω χρόνου.

Στόχος της επιστήμης του δέρματος και των επιστημόνων του είναι η διαρκής προσπάθεια για υγεία του δέρματός μας, καθώς αυτό το σημαντικό όργανο είναι πολύτιμο ως πρώτη γραμμή άμυνας: αποτελεί την «προστασία» μας από εξωτερικούς, βλαβερούς παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί την απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D και παράλληλα αποτελεί το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο, καθώς οι απαραίτητες νευρικές απολήξεις ενυπάρχουν σε αυτό, δηλαδή πρακτικά ο πόνος, το κρύο, η ζέστη γίνονται αντιληπτά μέσω του δέρματος. Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το δέρμα για τον οργανισμό μας, για όλες τις ηλικίες και πόσο απαραίτητη είναι η σωστή, καθημερινή φροντίδα του.

Προφανώς στην ηλικία των 20+ οι ανάγκες του δέρματος για προστασία δεν είναι αυξημένες, καθώς η επιδερμίδα διαθέτει το θαυματουργό κολλαγόνο και την ελαστίνη που ουσιαστικά εξασφαλίζουν την ανανέωση και τη λάμψη της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, είναι η κατάλληλη ηλικία για να θέσουμε τις βάσεις, τις συνήθειες για σωστή περιποίηση: καθαρίζουμε καλά το δέρμα μας, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, προκειμένου να απομακρύνουμε ρύπους και σμήγμα. Ταυτόχρονα, η ενυδάτωση σε καθημερινή βάση, έτσι ακριβώς όπως θα μας τη συστήσει η δερματολόγος μας με κάποια κρέμα, είναι στην ημερήσια ρουτίνα περιποίησης. Επίσης, δεν αμελούμε καθημερινά την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, το δέρμα μας θα μας ευγνωμονεί στα επόμενα χρόνια, αν από πολύ νωρίς υιοθετήσουμε το τρίπτυχο περιποίησης: καθαρισμός-ενυδάτωση-αντιηλιακή προστασία.

Η αμέσως επόμενη δεκαετία, εκείνη των 30+, είναι η ηλικία που «εγγράφει» στην επιδερμίδα μας την πρώτη φθορά του χρόνου. Το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό, οι λεπτές γραμμές έκφρασης εξελίσσονται σε στατικές ρυτίδες, οι ανάγκες ενυδάτωσης αυξάνουν, η ανάγκη για ειδική φροντίδα των ματιών, αλλά και η αντιγήρανση, απαιτούν τον σχολαστικό καθαρισμό στο σπίτι μαζί με την ενυδάτωση του δέρματος με κρέμες ή ορούς που θα μας προτείνει η δερματολόγος μας, ενώ στην καθημερινή ρουτίνα μας εμφανίζονται ειδικές κρέμες νύχτας, ματιών και αντιγήρανσης. Ταυτόχρονα, κρίνεται απαραίτητη η συστηματική επίσκεψη στο δερματολογικό ιατρείο, όπου εξατομικευμένες θεραπείες αντιγήρανσης θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση του χρόνου. Για παράδειγμα, μια ολοκληρωμένη και γρήγορη μέθοδος αντιγήρανσης είναι το Fractional Laser – Mosaic, μια θεραπεία που ενδείκνυται για τη βελτίωση του τόνου του δέρματος, τη βελτίωση στις ουλές από ακμή, τη μείωση των ρυτίδων, καθώς και την αποκατάσταση των βλεφάρων.

Στην ηλικία των 40 δυστυχώς οι ρυτίδες έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους, το δέρμα γίνεται λεπτό και όσο διανύουμε τη δεκαετία αυτή παρατηρούμε σημαντικά σημάδια χαλάρωσης. Εδώ σίγουρα θα χρειαστούμε τη συμβουλή της ειδικού περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η δερματολόγος είναι η πλέον κατάλληλη να μας προτείνει θεραπείες αντιγήρανσης ανάλογα με τις ανάγκες μας, την κατάλληλη κρέμα ενυδάτωσης (αυτή τη φορά πιο πλούσια σε ενυδατικά και αντιγηραντικά στοιχεία), έναν αντιγηραντικό ορό, καθώς και κρέμα νύκτας με αναπλαστική και συσφικτική δράση. Εντατική ενυδάτωση και αντιγήρανση είναι το καθημερινό μας σύνθημα. Παράλληλα, σύγχρονες θεραπείες αντιγήρανσης, όπως το Prp, το Fractional Laser, το Botox, τα peelings τελευταίας τεχνολογίας, αποτελούν συχνή επιλογή από πολλές φίλες. Επίσης, η μεσοθεραπεία είναι πλέον αναγκαία για τη λείανση του δέρματος, για τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας από μια πιθανή όψιμη ακμή, για την πρόληψη απέναντι στη φωτογήρανση και σε κάθε είδους γήρανση.

Λίγο αργότερα, στην ηλικία των 50, το δέρμα γίνεται ακόμα πιο λεπτό και ξηρό, το περίγραμμα του προσώπου χαλαρώνει αισθητά, η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται επιπλέον και πιθανώς οι πρώτες κηλίδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες αφήνει και εκείνη το αποτύπωμα στο δέρμα αλλάζοντας την υφή του. Η δερματολόγος θα μας συστήσει τις κατάλληλες αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές κρέμες που δρουν ενάντια στις ρυτίδες και στοχεύουν στην ενυδάτωση και τη θρέψη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτή την ηλικία θα μας απασχολήσει επίσης η αισθητή χαλάρωση στο λαιμό και το ντεκολτέ. Ταυτόχρονα, ειδικές θεραπείες, συστηματικές κούρες ανάπλασης και τόνωσης καθώς και η τεχνολογία αιχμής (όπως «Plexr», «νήματα» & «Fillers») θα κάνουν την επιδερμίδα μας να επιβραδύνει ουσιαστικά τα σημάδια του χρόνου. Πολύ διαδεδομένη είναι επίσης η τεχνολογία HIFU (High Intesity Focused Ultrasound), δηλαδή οι υψηλής ενέργειας εστιασμένοι υπέρηχοι που στοχεύουν στην παραγωγή νέου κολλαγόνου και την αύξηση της ελαστίνης. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση του δέρματος στο σημείο από όπου ξεκινάει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντα η φροντίδα του δέρματός μας (τόσο από τα νεανικά μας χρόνια ή από την περίοδο της εφηβείας για πιθανά προβλήματα ακμής, όσο στη μετέπειτα πορεία της ζωής μας, που κάθε νέα βλάβη, κάθε νέο σημάδι ή μια αθώα για εμάς «ελιά» παρουσιάζεται στο δέρμα μας) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη δερματολόγο μας, την επιστήμονα που έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει, αλλά και να θεραπεύει κάθε πάθηση, κάθε πρόβλημα του δέρματος, σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιστημονικά, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος