19TH ANNUAL CYPRUS SUMMIT CYPRUS’S NEW ROADMAP AND STRATEGY FOR SUSTAINABLE BALANCE Geopolitics-Innovation-Growth 7 και 8 Νοεμβρίου 2023 Ξενοδοχείο Hilton Nicosia

Σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε στατικά σχέδια, καθώς υπάρχουν μη αναμενόμενες προκλήσεις, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος –μεταξύ άλλων– στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στο πεδίο της κυπριακής οικονομίας, μίλησε κατ’ αρχήν για τρεις πυλώνες, δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη της Κύπρου κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έδωσε έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε επίσης για ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιακής και της «πράσινης» μετάβασης. Είπε ότι στόχος είναι ένα ψηφιακό κράτος που θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και θα προωθεί την οικονομία της γνώσης. Επεσήμανε ότι «οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι». Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κύπρου, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, για έναν θαλάσσιο διάδρομο παροχής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Υπογράμμισε επίσης ότι ο μόνος τρόπος να μην ξεσπάνε συγκρούσεις στην περιοχή είναι η μακροπρόθεσμη ειρήνη και ότι αυτό περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ζητά ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Mario Monti, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας

Αναφερόμενος στους τεράστιους οικονομικούς πόρους που επιστρατεύουν οι ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti σχολίασε ότι αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της μετεγκατάστασης ευρωπαϊκών εταιρειών στην Αμερική. Πρόσθεσε ότι αυτό οδηγεί επίσης στην άποψη ότι, αν οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να κάνει το ίδιο, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι η κύρια βάση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι η ίδια η ενιαία αγορά. Ανέφερε ακόμα ότι, λίγες δεκαετίες μετά τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ, ο ρόλος του δημόσιου χρήματος αυξάνεται και αναφέρθηκε στο Next Generation EU και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Monti επεσήμανε ότι πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το κόστος μιας «μη πολιτικής Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον επιθυμεί να παραμείνει όπως σήμερα, μια συλλογή πολυάριθμων, πολύ διαφορετικών και θετικά διαφοροποιημένων κρατών ή να έρθει πιο κοντά σε μια ομοσπονδιακή δομή.

Chris Barton, Επίτροπος Εμπορίου της Αυτού Μεγαλειότητος για την Ευρώπη,

Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιώδους σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί ωθούν –μεταξύ άλλων– την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο αλλά και την ασφάλεια έναντι των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, σημείωσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο Chris Barton, Επίτροπος Εμπορίου της Αυτού Μεγαλειότητος για την Ευρώπη από το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ην. Βασιλείου. Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές αξίες που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ και τη συνεργασία σε θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή. Μίλησε πιο λεπτομερώς για τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ και σημείωσε ότι είναι ισχυρότερη από άλλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Θα πρέπει να δείξουμε πως το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, υπογράμμισε ο κ. Barton.

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

Στις προτεραιότητες της Ελλάδας στα θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι ήδη 1.600 δημόσιες υπηρεσίες έχουν ενταχθεί στο Gov.gr, όπου οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 1,2 δις. Μίλησε δε για τις επενδύσεις σε data center από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως Microsoft, Amazon, Google, με κάθε ευρώ που επενδύεται να δημιουργεί επιπλέον αξία 7 ευρώ με την πάροδο του χρόνου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ, όπως είπε. Αναφερόμενος στα κέντρα δεδομένων ως τις λεωφόρους του μέλλοντος, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε τη σημασία σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων της Ελλάδας –Αθήνας και Κρήτης– και της Κύπρου.

Οι ψηφιακές δημόσιες υποδομές είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εθνικής ανθεκτικότητας, σημείωσε, και ανέδειξε πρωτοβουλίες όπως η υποστήριξη που παρέχεται για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Η Ελλάδα προωθεί δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, αναφέροντας ότι θα αναπτύξει συνολικά 4 κόμβους με χρηματοδότηση 9,3 εκατ. ευρώ από το Digital Europe Programme, ενώ άλλοι 3 μπορούν να συμμετέχουν στο δίκτυο έχοντας λάβει τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος