Έρευνα IDMC: Αριθμός ρεκόρ 60,9 εκατομμυρίων εσωτερικών εκτοπισμών το 2022

Το 2022, το Πακιστάν αντιμετώπισε ακραίες πλημμύρες που επηρέασαν περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό. Φωτογραφία: IOM 2022

Γενεύη – Σχεδόν 61 εκατομμύρια νέοι εσωτερικοί εκτοπισμοί ή μετακινήσεις καταγράφηκαν το 2022, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC GRID), αύξηση 60 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί ποτέ και δείχνει τον όγκο όχι μόνο των νέων μετακινήσεων, αλλά και των επαναλαμβανόμενων.

Η Παγκόσμια Έρευνα για τον Εσωτερικό Εκτοπισμό (GRID) 2023 δείχνει ότι οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 28,3 εκατομμύρια εκτοπισμούς, τον υψηλότερο αριθμό σε μια δεκαετία, με την Ουκρανία να καταλαμβάνει το 60 τοις εκατό του συνόλου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι συνεργάτης του IDMC GRID, ο οποίος παρέχει αξιόπιστα και ακριβή δεδομένα μέσω του Displacement Tracking Matrix (DTM), της μεγαλύτερης πηγής πρωτογενών δεδομένων στον κόσμο για για τους εσωτερικούς εκτοπισμούς.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται λόγω καταστροφών. Πέρυσι, οι καταστροφές συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στο Πακιστάν και του τυφώνα Νόρου στις Φιλιππίνες, οδήγησαν σε 32,6 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμούς, τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς επιδεινώνεται η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2050 έως και 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες λόγω του κλίματος, εάν δεν αναληφθεί συντονισμένη δράση για το κλίμα.

 

Grid Figure1, Women In Business & Science

Grid Figure2, Women In Business & Science

Εσωτερικές μερακινήσεις 2013 – 2022. © IDMC, GRID 2023 

 

«Παρατηρούμε μία συνεχιζόμενη τάση στις άνευ προηγουμένου- μεγάλης κλίμακας-καταστροφές που προκαλούν σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές κατοικιών, αλλά και νέα κύματα εκτοπισμού. Η ενίσχυση των κοινών μας προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή και η επένδυση σε ασφαλείς, νόμιμες οδούς μετανάστευσης είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, António Vitorino.

«Ο καθορισμός των αναγκών των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν λόγω συγκρούσεων, βίας και καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και οι βασικές υπηρεσίες μπορούν να φτάσουν έγκαιρα σε άτομα που χρειάζονται αυτή τη στήριξη περισσότερο».

Η φετινή έρευνα υπογραμμίζει την επισιτιστική κρίση ως οδηγό, συνέπεια και πιθανό εμπόδιο για λύσεις αναφορικά με τον εσωτερικό εκτοπισμό. Οι άνευ προηγουμένου, πολυδιάστατες κρίσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές και ο αντίκτυπός τους στην ανθρώπινη κινητικότητα είναι όλο και πιο εμφανής. Οι κρίσεις που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες της πανδημίας, την οικονομική αστάθεια, την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας σε μεγάλα μέρη του κόσμου το 2022.

Ανεξάρτητα από αυτές τις τρομακτικές προκλήσεις, εντοπίζεται ακόμα χάσμα στον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα κατανοεί και αντιμετωπίζει τον εσωτερικό εκτοπισμό σε περιβάλλοντα συγκρούσεων και καταστροφών.

Η έρευνα για τον εσωτερικό εκτοπισμό είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση άμεσα για την εύρεση βιώσιμων λύσεων για τον εσωτερικό εκτοπισμό και είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς εταίρους, τις κυβερνήσεις και μια σειρά διαφορετικών ομάδων ενδιαφερομένων καθώς εργάζονται για την προετοιμασία και αποτροπή μελλοντικών μετατοπίσεων.

***

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Chloé Lavau, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΔΟΜ για την Κλιματική Αλλαγή και τη Μετανάστευση, clavau@iom.int

Διεύθυνση Μετανάστευσης, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Μείωσης Κινδύνων: mecrHQ@iom.int

Πηγή: greece.iom.int

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος