Έφη Ρομποτή
Μαιευτήρας–Χειρουργός Γυναικολόγος,
Υπεύθυνη Τμήματος Αισθητικής Γυναικολογίας ΙΑΣΩ
Η φροντίδα των έξω γεννητικών οργάνων στις γυναίκες, είναι σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής υγείας τους.
Ας δούμε κάποιες ενέργειες για την πρόληψη ανεπιθύμητων προβλημάτων.
1. Καθαριότητα
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού ή αφρόλουτρου καθώς μπορούν να διαταράξουν την φυσιολογική του χλωρίδα και να προκαλέσουν ερεθισμό ή μολύνσεις.
Επίσης μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σπρέι, σερβιέτες από συνθετικό υλικό ή με άρωμα, σερβιετάκια για καθημερινή χρήση.
Η εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να καθαρίζεται απαλά με χλιαρό νερό και ένα ήπιο χωρίς άρωμα υγρό, ειδικό για την περιοχή. Ανάλογα με την ηλικία η οξύτητα του, θα διαφέρει.
2. Σωστή τεχνική σκουπίσματος
Είναι σημαντικό να σκουπίζεστε με απαλό χαρτί υγείας χωρίς άρωμα, από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό εμποδίζει τα βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού να εξαπλωθούν στον κόλπο, μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, κυστίτιδων ή κολπίτιδων.
3. Επιλογή εσωρούχων
Εκτός από την καθημερινή αλλαγή, η επιλογή του σωστού εσώρουχου έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της καλής γυναικείας υγιεινής. Επιλέξτε βαμβακερά ή άλλα υφάσματα που αναπνέουν ώστε να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και να βοηθούν στην απορρόφηση της υγρασίας, μειώνοντας τις πιθανότητες ερεθισμών, μυκητιασικών ή άλλων λοιμώξεων. Αποφύγετε τα σφιχτά συνθετικά υλικά που μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τη θερμότητα.
4. Ασφαλείς πρακτικές στο σεξ
Η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή θα βοηθήσει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές εάν μείνουν χωρίς θεραπεία.
5. Αποφύγετε τη χρήση «γυναικείων προϊόντων»
Τα αρωματικά προϊόντα “για τις γυναίκες”, τα κοινά αλκαλικά σαπούνια και τα αρωματικά σπρέι πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH της ευαίσθητης περιοχής. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων ή αλλεργικών αντιδράσεων.
6. Κατάλληλη φροντίδα στην περίοδο
Όταν έχετε περίοδο, η διατήρηση της καθαριότητας είναι προφανώς πολύ σημαντική, για την πρόληψη λοιμώξεων. Αλλάζετε τις σερβιέτες, τα ταμπόν ή τα κύπελλα περιόδου κάθε 4-6 ώρες, ανάλογα με τη ροή. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς άρωμα, υποαλλεργικά για να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Πριν και μετά την αλλαγή πλένουμε τα χέρια μας για να αποφύγουμε τις μολύνσεις.
7. Ενδοκολπικές πλύσεις μετά την σύσταση της/του ιατρού
Πολλές γυναίκες επιλέγουν να εφαρμόζουν κολπικές πλύσεις προκειμένου να απαλλαγούν από δυσάρεστες οσμές, να αποφύγουν τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη κ.α. Ωστόσο, οι κολπικές πλύσεις δεν προσφέρουν αιτιολογική θεραπεία στην περίπτωση της δυσάρεστης οσμής, δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δε λειτουργούν σε καμία περίπτωση ως αντισυλληπτικά! Μάλιστα, οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις είναι πιθανό να διαταράξουν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα και να προκαλέσουν τοπική ανισορροπία, με πιθανή την εμφάνιση κολπίτιδας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εφαρμογής διαδοχικών κολπικών πλύσεων κατόπιν σύστασης από την/τον γιατρό σας.
8. Μείνετε ενυδατωμένες και διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Η ενυδάτωση και η υγιεινή διατροφή έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γυναικεία υγιεινή. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας και διατηρεί τους κολπικούς ιστούς ενυδατωμένους. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προβιοτικά προάγει τη συνολική υγεία του γεννητικού συστήματος υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.
9. Προγραμματίστε τους τακτικούς σας γυναικολογικούς ελέγχους
Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Εάν παρατηρήσετε μη φυσιολογική έκκριση, κνησμό, πόνο, ή οτιδήποτε ασυνήθιστο συμβουλευτείτε την/τον γιατρό σας.