Ανανέωση του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Prahova, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής στη Ρουμανία

Η ανανέωση της συνεργασίας με τους επιχειρηματικούς φορείς της Ρουμανίας και η προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της συμμετοχής της Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, σε επιχειρηματική αποστολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στo Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, μαζί με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Prahova, κ. Aurelian Gogulescu, ανανέωσαν, στο ιστορικό κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων που είχε υπογραφεί το 2007. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας έλαβε χώρα παρουσία της Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, κας Βίκυς Λοΐζου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εμπορικών και οικονομικών ακολούθων της Πρεσβείας, της Δ/ντριας του τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, κας Βίκυς Μακρυγιάννη, του Οικονομικού Επόπτη & Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτη Χασάπη, και του Μέλους Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, κ. Απόστολου Σίσκου, τους οποίους υποδέχτηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κα Σοφία Γραμματά. Η ανανέωση της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας στοχεύει να οδηγήσει στην εντατικοποίηση των σχέσεων διμερούς συνεργασίας, στην ανάπτυξη αμοιβαίων επενδύσεων στις δύο χώρες και στην αύξηση της αξίας των εμπορικών σχέσεων. Σκοπός είναι, επίσης, μέσω του Συμφώνου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες δικτύωσης για τις επιχειρήσεις με στόχο νέες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να γίνουμε μια πραγματικά εξωστρεφής οικονομία, καθώς τον τελευταίο χρόνο επιτύχαμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάσαμε σε επίπεδα ρεκόρ σε επενδύσεις και εξαγωγές». Όπως είπε, «οι εξελίξεις δεν συνέβησαν στο κενό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια σειρά διαρθρωτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα πραγματικά φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, η ανακατεύθυνση αυξημένων πόρων στην Ε&Α, η καλά σχεδιασμένη και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η εφαρμογή μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής για τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας,  είναι μόνο μερικές από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ενώ, σχετικά με την περαιτέρω συνεργασία ελληνικών και ρουμανικών επιχειρήσεων, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι καθώς και οι δύο χώρες κινούνται ταχύτατα προς ένα πιο εξαγωγικό και διεθνώς ανταγωνιστικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης, υπάρχουν οι  προϋποθέσεις που επιτρέπουν στους υπάρχοντες κοινούς δεσμούς να επεκταθούν σε νέους δρόμους επιχειρηματικών ευκαιριών.

Η επιχειρηματική αποστολή στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ, τον  ΣΕΒ, και τον ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουκουρεστίου και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι.

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος