Αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς τα παραδοσιακά επαγγέλματα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Θεματική διαδρομή επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν της πόλης», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», παρουσία του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργου Καββαθά.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε τη σπουδαιότητα και την ανάγκη ένταξης των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου των Ιωαννίνων στο τουριστικό προϊόν της πόλης, ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπεύθυνος του ΚΕΚ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ του Παραρτήματος Ηπείρου, κ. Χρήστος Τάτσης στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε στην επιδίωξη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ να υλοποιεί δράσεις που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, κοινωνικό χαρακτήρα και θα αφήνουν το αποτύπωμα τους σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας συνέργειες μεταξύ οργανισμών και φορέων.

Η μελέτη  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στοχεύει στο να αναδείξει τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων, να τα εντάξει στο τουριστικό προϊόν της πόλης μέσα από το σχεδιασμό θεματικής διαδρομής και να προτείνει μεθόδους για την αξιοποίησή της, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μελλοντικά. Τα τέσσερα επαγγέλματα τα οποία μελετήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν οι βυρσοδέψες, οι τσαρουχάδες, οι αργυροχρυσοχόοι και οι έμποροι.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν επί της μελέτης και να εκφράσουν τη σπουδαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις της.

Την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποίησε η κυρία Κώστα Ελισσάβετ, Μουσειολόγος-Ερευνήτρια και διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο  Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτριος Δημητρίου και εκτός από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Ανδρέας Νάζος και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κα  Ελένη Τεζαψίδου.

 

Κοινοποιήστε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα:

OIKONOMIA

Πρόσθετες ενισχύσεις, για να αντιμετωπισθούν οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Γ. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς συμμετείχε στις 26/09 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες,  όπου η συζήτηση αφορούσε τόσο σε θέματα αλιευτικών δικαιωμάτων,

Περισσότερα»
NEWS

Τροπολογία Γεωργαντά για την καταβολή προκαταβολών σε όσους επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022

Ψηφίζεται σήμερα η νομοθετική ρύθμιση του ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες και

Περισσότερα»
NEWS

Φτώχεια στην Ελλάδα 2022: η φωνή των ανθρώπων σε καιρούς ανισότητας και κρίσης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022,

από τις 10:00 ως τις 14:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας του Δικτύου

Περισσότερα»