Αναζητώντας την απόλυτη καθαρότητα στα καλλυντικά

Η Έρρικα Παπαβενετίου, γιατρός με πολλές και εντυπωσιακές ειδικότητες, συνιδρύτρα της Aegli-Premium Organics και μέλος της συντακτικής επιτροπής του WIBS απαντά στις ερωτήσεις του περιοδικού

Η διάκριση της Aegli-Premium Organics στα φετινά βραβεία Ομορφιάς (Prix de Beaute) τι συναισθήματα σου δημιούργησε;

Η χαρά μου είναι τεράστια γατί η δουλειά της AEGLI αναγνωρίστηκε από επιτροπή καταξιωμένων ειδικών, αλλά και από επιτροπή κοινού ενός εμβληματικού θεσμού που παρακολουθώ με θαυμασμό, χωρίς να έχω ποτέ σκεφτεί ότι θα είμαι κάποια στιγμή μέρος του! Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι σε αυτά τα 22 χρόνια του θεσμού βραβεύεται για πρώτη φορά ένα 100% clean & βιολογικό προϊόν. Η πανδημία Covid 19 ενίσχυσε τη δυναμική του πιο συνειδητοποιημένου καταναλωτή και δημιούργησε πραγματικό ενδιαφέρον για το τι χρησιμοποιούμε και τι επίδραση έχει αυτό το περιβάλλον μας.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο ρόλος των βραβείων και ο αντίκτυπός τους για μια επιχείρηση όπως η δική σου;

Τα βραβεία, όταν φυσικά δίνονται με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, είναι ένας σημαντικός γνώμονας για μια μικρή ή μεγαλύτερη εταιρεία και μια ασφαλής κατεύθυνση για το καταναλωτικό κοινό. Στην AEGLI ξεκινήσαμε με την επιθυμία να απαντήσουμε με έναν ethical τρόπο στην ανάγκη πολλών γυναικών να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τον εαυτό τους και με την επιστημονική γνώση ότι αυτό είναι εφικτό. Το βραβείο μας έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστούμε με ακόμα περισσότερες γυναίκες την κίνηση αυτή και να μας πλησιάσουν με εμπιστοσύνη.

Ποιο προϊόν σου βραβεύτηκε;

Τα τρία τελευταία χρόνια αρκετά από τα προϊόντα μας βρέθηκαν στις short list του θεσμού σε αρκετές κατηγορίες, γεγονός που είναι εξίσου τιμητικό και σημαντικό με τη βράβευση. Το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «διαχρονικά δερμοκαλλυντικά προσώπου» δόθηκε στον ορό αντιγήρανσης Rejuvenating Serum με Φυσική Ρετινόλη. Στον 100% βιολογικό, vegan, cruelty free και gluten free αντιγηραντικό ορό για το πρόσωπο η φυσική ρετινόλη προέρχεται από το βότανο Medicago Sativa και προσφέρει 40% περισσότερη σύνθεση κολλαγόνου συγκριτικά με την κοινή ρετινόλη, χωρίς τη φωτοευαισθησία και φωτοτοξικότητα της κοινής ρετινόλης! Ο ορός ενυδατώνει, διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου, λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βελτιώνει την υφή του δέρματος και χαρίζει ξεκούραστη και φωτεινή όψη. Με υαλουρονικό οξύ 3 μοριακών βαρών και 12 βιοενεργά δραστικά συστατικά πιστοποιημένα από το διεθνές πρότυπο COSMOS είναι κατάλληλος για όλους τους τύπους επιδερμίδας, για εγκύους ή θηλάζουσες, για πρωί και βράδυ, ακόμα και κάτω από την αντηλιακή προστασία!

Η στιγμή της βράβευσης σε πήγε πίσω στην αφετηρία της AEGLI;

Στην αφετηρία της AEGLI δεν μπορούσαμε ακόμα να δούμε τόσο μακριά. Με πήγε όμως στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και βοήθησε να κοιταχτούμε για άλλη μια φορά στα μάτια με τη συνοδοιπόρο μου και συνιδρύτρια της AEGLI Έλενα Παυλάκη, χαμογελώντας με εμπιστοσύνη η μία στην άλλη. Απάλυνε τις στιγμές που απογοητεύομαι με τη σκέψη ότι κάποιες γυναίκες μας εμπιστεύτηκαν και τους έχουμε προσφέρει κάτι πραγματικά ωφέλιμο.

Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις και τι κατευθύνσεις ακολούθησες;

Γιατρός και μόνο, βλέποντας το όχι μόνο σαν ένα λειτούργημα με το οποίο «βοηθάς» και συνδέεσαι, αλλά και σαν μια «βάση» γνωριμίας με τον άνθρωπο και τη φύση του. Έτσι, τελείωσα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησα την ειδικότητα της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατροφή & αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, στην Ομοιοπαθητική, στην Αγωγή της Υγείας & Προαγωγή της Υγείας, στη Δημιουργική Γραφή και στην Επιχειρηματικότητα. Από τον “Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη” κυκλοφορούν τα βιβλία μου για παιδιά “Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι” που αφορά στη διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας και “Η Γιασεμή και δυο Τρομάρες” που θίγει θέματα όπως η εικόνα του σώματος, η διαφορετικότητα και η αυτοεκτίμηση.

Και η AEGLI;

Δημιουργήσαμε την Aegli Premium Organics το 2018 ως την πρώτη ελληνική απόλυτα Clean Beauty εταιρεία οργανικών καλλυντικών Aegli Premium Organics με προϊόντα βιολογικά, vegan, cruelty free, gluten free, pregnancy safe & clean ocean. Είναι πιστοποιημένα από τον διεθνή οργανισμό COSMOS, από τον Leaping Bunny International και από το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Algarve στην Πορτογαλία CCMAR για μηδενική επιβάρυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Πότε άρχισε να γεννιέται μέσα σου η ιδέα για μια δική σου εταιρεία;

Ήταν η φυσική συνέχεια της δουλειάς μου στην Ιατρική και βασίστηκε αφενός στη γνώση της πληθώρας των ενοχοποιημένων συστατικών στα προϊόντα καθημερινής περιποίησης και αφετέρου στο ότι δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε ευχάριστα και αποτελεσματικά καλλυντικά προϊόντα, χωρίς να θυσιάζονται τα χαρακτηριστικά αυτά στο βωμό της ασφάλειας. Οι σπουδές και η εμπειρία μου στην Ιατρική βοήθησαν στο να συνδεθεί ξεκάθαρα η φροντίδα της επιδερμίδας με την «εσωτερική φροντίδα», μιλώντας για ομορφιά ταυτόχρονα με την πρόληψη, τη διατροφή, τη σύνδεση με ένα καθαρό περιβάλλον, την αναγνώριση τοξικών καταστάσεων και συναισθημάτων. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργεί οργανικά καλλυντικά που να μην περιέχουν καμία ενοχοποιημένη χημική ουσία, να έχουν φυσικό άρωμα, υφή και εφαρμογή που συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Η Αίγλη ήταν στην αρχαιότητα η κόρη του θεού Ασκληπιού και συμβόλιζε τη λάμψη και την ομορφιά που προέρχονται από την καλή υγεία κι αυτό είναι η επιτομή της «ολιστικότητας»!

Αμφιταλαντεύτηκες πριν κατασταλάξει μέσα σου η απόφαση;

Η υλοποίηση έγινε σταδιακά, ενώ πριν την ίδρυση της εταιρείας προηγήθηκαν χρόνια έρευνας, μελέτης και σπουδών που αφορούν στην επιχειρηματικότητα.
Είχαμε από την αρχή πίστη στον στόχο μας, τη διάθεση να κοιτάμε μακριά, αρκετή επαγγελματική εμπειρία και μια πολύ δυνατή ομάδα. Η πράσινη καινοτομία μπήκε εξαρχής στο DΝΑ της εταιρείας και μας φέρνει καθημερινά νέες συνεργασίες και συνέργειες προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ανάγκης για βιωσιμότητα, η οποία είναι ήδη το νέο απόλυτο beauty trend!

Ποιες ήταν οι δυσκολίες στο ξεκίνημα;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει στον ελληνικό χώρο πληθώρα βιολογικά πιστοποιημένων φυτικών συστατικών με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ότι η δημιουργία καλλυντικών προϊόντων που να είναι ευχάριστα αλλά και να πληρούν τους κανόνες βιολογικής πιστοποίησης είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα!

Πόσο απλό είναι να στήσεις μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα;

Το ξεκίνημα μια εταιρείας δεν είναι δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να γίνει κι από ένα μόνο άτομο με ελάχιστο κεφάλαιο ή με εξωκεφαλαιακές εισφορές. Η γνώση, η στελέχωση, η χρηματοδότηση και κυρίως η εξέλιξη και η διάρκεια έχουν σημαντική δυσκολία κι αυτό φαίνεται από τον τεράστιο αριθμό των εταιρειών στον ελληνικό χώρο που δεν ξεπερνούν την τριετία. Εμείς στηριχτήκαμε σε ίδια κεφάλαια και στη συνέχεια σε αυτοχρηματοδότηση της εταιρείας και προχωρήσαμε συντηρητικά και συνετά.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ποια τα μεγαλύτερα εμπόδια;

Μέχρι πρότινος πολύ μικρή μερίδα του καταναλωτικού κοινού ήταν στραμμένο σε 100% «καθαρά» προϊόντα, οπότε, ταυτόχρονα με την προώθηση του προϊόντος, έπρεπε να γίνει και εκπαίδευση του καταναλωτή σε ένα νέο τρόπο βιώσιμης φροντίδας του εαυτού του. Αντίστοιχα, με δεδομένο ότι τα προϊόντα της AEGLI τοποθετούνται αποκλειστικά σε φαρμακεία, υπάρχει η ανάγκη να «πειστεί» ο εκάστοτε φαρμακοποιός για την προστιθέμενη αξία που θα δώσει το brand στο σημείο του, για τη δυνατότητα του να ανοίξει ένα νέο καταναλωτικό κοινό, αλλά και για την τάση της παγκόσμια βιομηχανίας ομορφιάς που στρέφεται όλο και περισσότερο στο «green» και «clean». Είμαστε το 1ο ελληνικό απόλυτα clean beauty brand στο φαρμακείο.

Ποια είναι η επιστημονική βάση των προϊόντων;

Τα κριτήρια «καθαρότητας», τα οποία την καθιστούν το πρώτο ελληνικό απόλυτα clean beauty brand, είναι:

 • Οργανικά με πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά.
 • Vegan σε όλη τη διαδικασία παραγωγής τους.
 • Cruelty Free, πιστοποιημένα από διεθνή οργανισμό.
 • Gluten Free, κατάλληλα και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
 • Clean Ocean αντηλιακά, πιστοποιημένα από το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών CCMAR.
 • Pregnancy approved κατάλληλα για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Χωρίς αιθέρια έλαια τεχνητά αρώματα και χρώματα.
 • Δερματολογικά ελεγμένα και κατάλληλα για λιπαρά, ευαίσθητα ή ατοπικά δέρματα.
 • Με συνθέσεις απόλυτα καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον.
 • Χωρίς ουσίες που ενοχοποιούνται για δερματικές αλλεργίες κ.λπ.
 • Με eco-friendly ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά συσκευασίας.
 • Παραγόμενα αποκλειστικά στην Ελλάδα με συνεχή προσπάθεια να μειώνεται συνεχώς το ενεργειακό αποτύπωμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των «καθαρών» καλλυντικών σε σχέση με τα συμβατικά;

Τα οργανικά ή βιολογικά καλλυντικά χαρίζουν στην επιδερμίδα με απόλυτα ασφαλή τρόπο αποτοξίνωση, αναζωογόνηση, βελτίωση της υφής του δέρματος, σύσφιξη, αύξηση του κολλαγόνου, σφριγηλότητα, αντιρυτιδική δράση και διατήρηση του νεανικού ανάγλυφου της επιδερμίδας. Όχι μόνο δηλαδή δεν υστερούν σε σχέση με τα συμβατικά καλλυντικά, αλλά αντίθετα υπερέχουν!

Έχεις κάποιο όνειρο στο μυαλό σου σε σχέση με σένα και τη δουλειά σου;

Να είμαι υγιής, να έχουν υγεία οι άνθρωποι μου, να συνδέομαι με τους γύρω μου, να είμαι ψύχραιμη στις δυσκολίες και να εξελίσσομαι ως άνθρωπος. Αν όλα αυτά περνούν και μέσα από τη δουλειά μου, ακόμα καλύτερα!

Τι θα έλεγες σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει τέτοια (ή και άλλη) επιχείρηση στην Ελλάδα;

Θα του έλεγα να έχει πολύ καλή γνώση του αντικειμένου που θέλει να αναπτύξει, της αγοράς του, αλλά και σπουδές στην επιχειρηματικότητα, πράγμα απαραίτητο στην πολύ απαιτητική εποχή μας. Εφοδιασμένη με αυτά δικαιούται να ακολουθήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις με τόλμη το όνειρό της!

Τι σημαίνει «έχω τη δική μου επιχείρηση»;

Όραμα, σύνδεση, ομάδα, άγχος, υπομονή, επίλυση, δημιουργία, επένδυση, σκληρή δουλειά, ρίσκο, εξέλιξη, νόημα, ικανοποίηση.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος