Άραβες δημοσιογράφοι για Ηπειρώτικο πρόβειο

Πραγματοποιήθηκε 9-13/9/2022 επίσκεψη δέκα δημοσιογράφων γαστρονομίας, food bloggers και διαμορφωτών της κοινής γνώμης, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πρόσκληση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος-ΕΔΟΚ.

Η επίσκεψη ήταν ένα κομμάτι της υλοποίησης του έργου «Meet the European Lamb» στα πλαίσια προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου & αρνίσιου κρέατος εντός και εκτός ΕΕ.

Η ΕΔΟΚ επέλεξε την Περιφέρεια Ηπείρου ως την αντιπροσωπευτικότερη ευρωπαϊκή περιφέρεια για την κτηνοτροφία, τις αυτόχθονες φυλές, την βιοποικιλότητα και την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με την υπογραφή της φύσης, σε μια περιφέρεια με συγκεκριμένη καταγεγραμμένη κτηνοτροφική και γαστρονομική ταυτότητα.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της ΕΔΟΚ (15/9/2022): «Στόχος της ΕΔΟΚ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού πρόβειου κρέατος, καθώς επίσης το άνοιγμα των αγορών στόχων της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ΕΔΟΚ με το πρόγραμμα της, συνεπικουρουμένη από την Περιφέρεια  Ηπείρου, σκοπεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πρόβειου κρέατος, σε ότι αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την υψηλή διατροφική αξία, την ασφάλεια και την υγιεινή. Επίσης η γνωριμία και η ανάδειξη της αειφορίας στις μεθόδους εκτροφής των προβάτων, που εστιάζεται στην ανανέωση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Για την υλοποίηση του μοναδικού αυτού εγχειρήματος, αμέριστη ήταν η συμβολή, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και των συνεργατών του.

Η αποστολή των Αράβων έφθασε στην Αθήνα στις 9/9/2022, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικές gourmet δημιουργίες με πρόβειο κρέας.

Την 10/9/2022 πήγαν στα Ιωάννινα, και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κτηνοτροφίας, μεταποίησης και εμπορίας και όλοι μαζί γεύτηκαν το ιδιαίτερα προετοιμασμένο μενού με κρέας και τυροκομικά της Ηπείρου.

Στις 11/9/2022, όλοι είχαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννη Δεκόλη, στις κορυφογραμμές του Λάκμου σε υψόμετρο 2.120μ. Εκεί γνώρισαν και το κοπάδι του, αυτόχθονης φυλής «καραμάνικα-κατσικά». Λίγο έξω από το Μέτσοβο, επισκέφθηκαν την φάρμα και το κοπάδι του Γιώργου Τόλια με την επίσης αυτόχθονη φυλή πρόβατων «καλαρρύτικα». Για τους Άραβες ήταν η πρώτη γνωριμία με κοπάδια προβάτων ελευθέρας βοσκής και η επαφή τους με το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο και τη μοναδική βιοποικιλότητα και δεν έκρυψαν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους. Στο Μέτσοβο το βράδυ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες με πρόβειο κρέας, και τυριά προερχόμενα από τις δύο αυτόχθονες φυλές.

Την 12/9/2022 οι δημοσιογράφοι συνάντησαν την θεματική αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Γιώτα Ναβρόζογλου και επισκέφθηκαν μαζί τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταποίησης πρόβειου & βόειου κρέατος της εταιρίας Νιτσιάκος ΑΕ, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Κώστα Νιτσιάκο. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν φάρμα προβάτων στον ακριτικό Δολό και δοκίμασαν ηπειρώτικες πίτες, γεύσεις προβατίνας, και τοπικά τυριά. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, όπου ενημερώθηκαν για την βιοποικιλότητα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του Γεωπάρκου Αώου-Βίκου και της Ηπείρου γενικότερα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στις 13/9/2022. Κατά την αναχώρηση ευχαρίστησαν την ΕΔΟΚ και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την μοναδική αυτή εμπειρία και υποσχέθηκαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την προβολή του πρόβειου κρέατος στις χώρες τους».

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος