ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB αξιόπιστος και αποτελεσματικός συνεργάτης της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών»

Αθήνα, 26/07/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB αξιόπιστος και αποτελεσματικός συνεργάτης της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών»

  • Εντυπωσιακά τα οικονομικά αποτελέσματα ενός  διετούς μετασχηματισμού
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
  • Την βέλτιστη αξιοποίηση των Εθνικών και Κοινοτικών πόρων υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης
  • Αναβάθμιση του ρόλου της HDB ζήτησε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Στην σημασία του ρόλου που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB  για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκαν η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου και ο Αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης, σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία και των αρμόδιων Υπουργών, συγεκριμένα του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού, Γιάννη Τσακίρη.

Η διοίκηση της HDB, αναφέρθηκε στην ισχυρή λειτουργική επίδοση της Τράπεζας σε δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες αλλά και στα νέα σύγχρονα εργαλεία στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα την διεύρυνση του ελληνικού bankability.

Ταυτόχρονα περιέγραψαν με λεπτομέρειες την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB της επόμενης ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Α. Χατζηπέτρου και ο κ. Π. Τζωρτζάκης ανέλυσαν από κοινού την επιτυχή εκπλήρωση μιας σειράς στόχων όπως:

  • η κατακόρυφη αύξηση στις εκταμιεύσεις δανείων με την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του φορέα
  • ο υψηλός αριθμός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στηρίζοντας την Ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Η Συνέντευξη Τύπου, ξεκίνησε με μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αφού εξήρε τα αποτελέσματα και τις παρεμβάσεις της HDB, υπογράμμισε την συνέχιση της θεσμικής αναβάθμισης του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα πρότυπα των άλλων μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών.

Τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, η κα Αθηνά Χατζηπέτρου και ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης δήλωσαν:

«Καταφέραμε με αφοσίωση και εφαρμοσμένη στρατηγική να απαλλαγούμε από τα βάρη του παρελθόντος και τις αναχρονιστικές διαδικασίες και αντιλήψεις. Αντιστρέψαμε τόσο τις πηγές κερδοφορίας και χρηματοδότησης της HDB όσο και την εμπιστοσύνη του Έλληνα επιχειρηματία και εξελιχθήκαμε από παθητικό αποδέκτη σε σύγχρονο οργανισμό με ενεργό ρόλο που ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της ελληνικής επιχείρησης.

Προχωρήσαμε σε μεγάλες δομικές αλλαγές και μπορούμε σήμερα να πούμε με σιγουριά πως δικαιωθήκαμε. Σχεδιάσαμε, θέσαμε προτεραιότητες και αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας. Έχουμε ενστερνιστεί τον μετασχηματισμό της Τράπεζας και τον στρατηγικό μας ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση της εξωστρέφειας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΜμΕ».

Σχολιάζοντας την παρουσίαση της διοίκησης της HDB, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

  • «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στα τρία χρόνια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά και στη συνέχεια με διάφορες μορφές). Ταυτόχρονα, κατάφερε να είναι η πρώτη στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκειας της πανδημικής κρίσης στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό σε σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η HDB προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία με νέα, καινοτόμα και ευέλικτα, χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες και τους στόχους όλων των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς μάλιστα έχει αρχίσει να υλοποιείται το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών από τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

 

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος