Δεν κάμπτονται οι επενδύσεις στην τεχνολογία: Στα $4,7 τρισ. το 2023

Ανθεκτικότητα στην κρίση και στην ασταθή μακροοικονομική και γεωπολιτική συγκυρία επιδεικνύουν οι τεχνολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων. Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία θα αρθούν και το 2023 στο ύψος των …εταιρικών αναγκών για επιταχυνόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, αυξανόμενες κατά 4,3% έναντι του 2022.

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner, αναμένεται να ανέλθουν σε $4,7 τρισ. το τρέχον έτος. Πρωταγωνιστής των επενδύσεων στην τεχνολογία για το σύνολο του 2023 θα παραμείνει το λογισμικό, το οποίο συνδέεται ευθέως με την εντεινόμενη ανάγκη των επιχειρήσεων για αυτοματοποίηση.

“Οι εταιρικοί προϋπολογισμοί για την τεχνολογία αρχίζουν να αλλάζουν ριζικά προσανατολισμό. Τα έργα πληροφορικής μετατοπίζονται σε πιο εσωτερικές ανάγκες των εταιρειών, που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση”, σχολιάζει στο report της η Gartner.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά λογισμικού θα τρέξει με διψήφιο ρυθμό το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν τη χρήση και ανακατανέμουν τις δαπάνες σε βασικές εφαρμογές και πλατφόρμες, που υποστηρίζουν την αποδοτικότητα, όπως το ERP και οι εφαρμογές διαχείρισης πελατών (CRM).

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας ερευνών, οι αυξήσεις των τιμών προμηθευτή θα συνεχίσουν, επίσης, να ενισχύουν τις δαπάνες λογισμικού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

gartner_it_spending_forecast

Σε συμπληγάδες οι συσκευές

Ενώ οι γενικές προοπτικές για τις δαπάνες τεχνολογίας των επιχειρήσεων είναι θετικές, οι δαπάνες για συσκευές θα μειωθούν κατά 8,6% το 2023, λόγω της συνεχιζόμενης επίδρασης του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη.

Για την ακρίβεια, το τμήμα των συσκευών βιώνει ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία του. Ακόμη και όταν ο πληθωρισμός μειώνεται ελαφρά σε ορισμένες περιοχές, οι μακροοικονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες και να επιμηκύνουν τους κύκλους ανανέωσης συσκευών.

Μάλιστα, οι δαπάνες για συσκευές δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2021 τουλάχιστον έως το 2026.

Δεν επηρεάζει τις δαπάνες το ΑΙ

Ενώ η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι το επίκεντρο πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως, αυτή η εστίαση δεν επηρεάζει ακόμη σημαντικά τα επίπεδα των δαπανών πληροφορικής. Μακροπρόθεσμα, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στις επιχειρήσεις κυρίως μέσω των υφιστάμενων εργαλείων που διαθέτουν.

“Το καλύτερο κανάλι της Generative AI στην αγορά είναι μέσω του λογισμικού, του hardware και των υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν ήδη οι επιχειρήσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ενσωματώσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη με αργό και ελεγχόμενο τρόπο μέσω αναβαθμίσεων σε εργαλεία, που είναι ήδη ενσωματωμένα στους προϋπολογισμούς πληροφορικής”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Και καταλήγουν: “Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τουλάχιστον φέτος, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να την ενσωματώσουν στην παραγωγή τους. Αλλά δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς κάποιου είδους στρατηγική για το ΑΙ”.

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος