«Doing Business with Romania»: Εκδήλωση ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΕΒΕ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Ρουμανία

Η ενέργεια, τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η τεχνολογία, οι κατασκευές και ο τουρισμός αναδείχθηκαν ως κλάδοι με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Doing Business with Romania”, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 στο ΕΒΕΑ.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση της ελληνικής εξαγωγικής κοινότητας για τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης που παρουσιάζει η Ρουμανική αγορά. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος  Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network (ΕΕΝ-  Hellas 2025) και της Eurobank.

Η Ρουμανία βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα για 3η συνεχόμενη χρονιά, με τις ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν νέο ρεκόρ για το 2022, αγγίζοντας τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κύριες κατηγορίες των ελληνικών εξαγωγών περιλαμβάνουν: Προϊόντα βιομηχανίας κατασκευών, Προϊόντα Πετρελαίου, Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας, Προϊόντα Βιομηχανίας Πλαστικών, Η/Υ, Παιχνίδια για παιδιά, Φρέσκα Φρούτα και παρασκευασμένες Ελιές. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η 8η κυριότερη επενδύτρια χώρα ενώ ο αριθμός των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ξεπερνά τις 8.000, αποδεικνύοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα ελληνικής εξωστρέφειας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από  60  επιχειρήσεις και θεσμικοί φορείς.

Κατά το χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Η αγορά της Ρουμανίας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένης εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αυξάνεται σταθερά. Το 2019 ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισ. και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2022 είχαμε νέο ρεκόρ με τις εξαγωγές να φθάνουν σε αξία 1,823 εκατ. ευρώ. Η Ρουμανία παρέμεινε ένας από τους 10 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Για αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής παρουσίας στην Ρουμανία, διοργανώνουμε Επιχειρηματική Αποστολή στο Βουκουρέστι τον προσεχή Ιούνιο, σε από κοινού με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΒΕ – και σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουκουρεστίου και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. Με καλή προετοιμασία, με επαγγελματισμό, με σωστή οργάνωση και συνένωση δυνάμεων, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι «το 2022, τόσο το συνολικό διμερές εμπόριο της χώρας μας με τη Ρουμανία όσο και οι εξαγωγές μας συγκεκριμένα, σημείωσαν νέα ρεκόρ, παρουσιάζοντας αύξηση 26,6% και 31,2% σε σχέση με το 2021 αντίστοιχα. Η Ρουμανία είναι μια αγορά με αξιόλογη ελληνική επιχειρηματική παρουσία και η γεωγραφική της θέση προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση και στις ανατολικές αγορές. Οι ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς συναντώνται σε ένα ευρύ πεδίο από τομείς όπως είναι η ενέργεια, ο κλάδος τροφίμων και ποτών και οι υπηρεσίες τεχνολογίας. Η επιχειρηματική αποστολή τον Ιούνιο στοχεύει στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με την αγορά της Ρουμανίας και κατ’επέκταση των εμπορικών μας σχέσεων».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η Ρουμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους για τη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο εμπορευματικών συναλλαγών, όσο και στο επίπεδο των επενδύσεων. Ωστόσο, επισήμανε πως παρά τη διαχρονικά έντονη δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερες, βάσει του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της ρουμάνικης οικονομίας και των αυξημένων εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί, και οι οποίες ανήλθαν σε 144,4 δισ. ευρώ το 2022. Τέλος, ο κ. Χασάπης εστίασε στη σημασία εντοπισμού και αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζει η αγορά της Ρουμανίας και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο της επικείμενης επιχειρηματικής αποστολής.

Στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και στις εξαιρετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κα. Σοφία Γραμματά.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό κλίμα και το οικονομικό προφίλ της Ρουμανίας, παράλληλα με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, από τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, κυρίους Παντελή Γιαννούλη και Andrei Stănișoară αντίστοιχα, καθώς και από τον κ. Χριστόδουλο Σεφέρη του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στην ενότητα συμμετείχε επίσης και η κα. Ελένη Αλμπαντή από την Eurobank αναλύοντας χρήσιμα στοιχεία για την αγορά.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας παρουσιάστηκε η εμπειρία δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στη Ρουμανία, από τους κ. Νικόλα Αδαμόπουλο της Galenica και κ. Κωνσταντίνο Ζαϊμη από τα Ελληνικά Καλώδια. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων από τις επιχειρήσεις για τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές, από την κα. Ηρώ Βλαχάκη του Χρυσού Οδηγού.

Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον κ. Νικόλαο Σοφιανό, Μέλος Δ.Σ EBEA  και Υπεύθυνο για το Εξωτερικό Εμπόριο με τη Ρουμανία.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος