Δράσεις για μια εξωστρεφή επιχειρηματικότητα

ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
Πρόεδρος ΕΒΕΑ
Μέλος ΔΣ Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού

Για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κορυφαία προτεραιότητα, την οποία υπηρετεί συστηματικά, με ποιοτικές δράσεις και υπηρεσίες προς τα μέλη του, αλλά και με τη διεθνή παρουσία του ίδιου του Επιμελητηρίου.
Το ΕΒΕΑ είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για τη διεθνή δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από τη διοργάνωση στρατηγικά στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών και διμερών συνεργασιών με επιμελητήρια και φορείς άλλων χωρών. Σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση νέων αγορών, αλλά και στην προώθηση δυναμικών τομέων, όπως αυτός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Νοέμβριο η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ συμμετείχε για 8η συνεχόμενη χρονιά, μαζί με δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις της, στο Web Summit, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα του παγκόσμιου οικοσυστήματος καινοτομίας, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα. Oι start ups της Θ.Ε.Α., που συμμετείχαν στην έκθεση, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, πραγματοποίησαν πολυάριθμες συναντήσεις, δικτυώθηκαν με επενδυτές, πιθανούς πελάτες, experts και start-ups από το διεθνές οικοσύστημα καινοτομίας, συμμετείχαν σε pitching events, παρακολούθησαν ομιλίες και εργαστήρια από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2023, το ΕΒΕΑ συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργανώθηκε στις 23 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada και με την υποστήριξη του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Καναδικού Συμβουλίου Εμπορίου. Στην επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι ελληνικών εταιρειών, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και την ενίσχυση των brand τους στην παγκόσμια αγορά. Κατά τη διάρκεια του Toronto Economic Forum II πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τριάντα Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις, αλλά και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές επισκέψεις στα γραφεία των καναδικών εταιρειών.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων, η καινοτομία και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συμμετοχής του ΕΒΕΑ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ΕΒΕΑ φιλοξένησε 20 νεοφυείς ομάδες/επιχειρήσεις, που προέρχονται από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ και τα ευρωπαϊκά Έργα GAZELLE και SUCCEED, συντονιστής-εταίρος των οποίων είναι το Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις, δράσεις δικτύωσης και pitching events, ενώ υπογράφηκαν Μνημόνια Συνεργασίας του ΕΒΕΑ με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και με τη Θερμοκοιτίδα GRAVITY του CyRIC – Cyprus Research & Innovation Center Ltd. Ακόμη, τo ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το EUROCHAMBRES διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Ινδίας.
Παράλληλα με τη στήριξη της εξωστρέφειας των μελών του, το ΕΒΕΑ ενισχύει διαρκώς την παρουσία του στο ευρωπαϊκό και διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αναδεικνύοντας τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας συνέργιες, προωθώντας δίκτυα επαφής και αλληλεπίδρασης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΑ συμμετείχε στην κεντρική συνεδρίαση του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, καθώς και στη Συνεδρίαση του Δικτύου Γυναικών των Eurochambres, όπου παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές που υλοποιούνται για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, από το ΕΒΕΑ και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε.).

Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στα επόμενα χρόνια. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, με αποτελεσματικότητα, γνώση και όραμα.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος