Εκατονταπλάσιες online συναλλαγές των Ελλήνων με το Δημόσιο

Αυξανόμενος βαίνει ο ρυθμός διείσδυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2022 το e-government στην Ελλάδα πέτυχε νέα σημαντικά ορόσημο: τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών, από τις 501 σε πάνω από 1.500, γεγονός που οδήγησε το 2022 σε εκατονταπλάσιες ψηφιακές συναλλαγές των Ελλήνων πολιτών με το Δημόσιο.

Κ. Πιερρακάκης: 772 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές στο gov.gr μέσα στο 2022“Αυτή η εκθετική αύξηση από τα 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018 στα 772 εκατ. του 2022 μεταφράζεται σε πάνω από 100 ουρές, που γλιτώνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο ένας πολίτης”, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση της τριετούς λειτουργίας του gov.gr.

“Η συμπλήρωση τριών ετών από τη λειτουργία του gov.gr αποτελεί για εμάς στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για το νέο πρόσωπο του κράτους. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες που υλοποιήσαμε, αλλά να αναλύσουμε τη φιλοσοφία, τη δομή και τα επόμενα βήματα του ψηφιακού κράτους”, τόνισε ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: “ο στόχος είναι οριοθετημένος: θέλουμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας το σύνολο των αλληλεπιδράσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος να πραγματοποιούνται ψηφιακά”.

Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: “Μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που αναπτύξαμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός. Εξάλλου, η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών σε κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία, που υλοποιούμε, αποτελεί για εμάς το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε ψηφιακά, βελτιώνοντας κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους”.

egovernment

Το gov.gr άρχισε τη λειτουργία του με 501 υπηρεσίες και έχει φτάσει στις 1.514. Οι πολίτες, πλέον, μπορούν να βρούνε τη δημοσία υπηρεσία, που θέλουν, εύκολα και γρήγορα χωρίς κόπο.

Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη διατίθενται 11 κατηγορίες μεταξύ των οποίων πολίτης και καθημερινότητα, γεωργία και κτηνοτροφία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, επιχειρηματική δραστηριότητα, περιουσία και φορολογία, εργασία και ασφάλιση, οικογένεια, πολιτισμός και αθλητισμός, υγεία πρόνοια, στράτευση.

Φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών, ανεξάρτητων αρχών και περιφερειών του Δημοσίου, που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου.

“Το gov.gr ήταν και παραμένει μια ομαδική δουλειά. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και κρατικών φορέων, αλλά και αποτέλεσμα της σύμπραξης στελεχών του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ομαδική υπόθεση θα είναι και η παρουσίαση του”, ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος