Γαρυφαλιά Πιτσάκη, 3QUARTERS
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΑΣΣΟΥ
Πίσω από το 3QUARTERS είναι ο Γιάννης και η Γαρυφαλιά Πιτσάκη. Είναι αδέρφια, δούλεψαν για πολλά χρόνια στην Ευρώπη και έχουν μάθει να ζουν μια βιώσιμη καθημερινότητα. Αργή, απλή και κυκλική.
Το 2015 βρέθηκαν στην Αθήνα, με στόχο να κάνουν την καθημερινότητά τους επιχείρηση. Θέλησαν να δουλέψουν με τις ξεχασμένες τέντες, στα μπαλκόνια της πρωτεύουσας αλλά και με τα ρετάλια των τεντάδων, εκατοντάδες τόνοι πολυεστερικών υφασμάτων, καινούριων, αχρησιμοποίητων που καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το 3QUARTERS, ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα.
Καινοτομούν, δουλεύοντας εξαρχής σε ένα πλήρες κυκλικό μοντέλο παραγωγής. Ανακυκλώνουν τα ρετάλια από τέντες σε πολυμορφικές, αδιάβροχες τσάντες και αξεσουάρ, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χρώματα και μοτίβα των μπαλκονιών της Αθήνας. Ακολουθούν μια πολιτική μηδενικών απορριμμάτων κατά την παραγωγή, και διαχειρίζονται τον σχεδιασμό με τέτοιο τρόπο ώστε ο κύκλος ζωής κάθε προϊόντος να κλείνει πάλι σ’ αυτούς.
Πως ξεκίνησε ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάποιες αναμνήσεις από ένα καλοκαιρινό βράδυ στο μπαλκόνι με τη φλοράλ τέντα, με καρπούζι και ζέστη και την τηλεόραση να παίζει από μακριά. Σε ένα τέτοιο μπαλκόνι, καλοκαίρι του 2015 ξαναβρεθήκαμε με το Γιάννη. Εκείνος επέστρεψε από το Λονδίνο με ένα όραμα για μια νέα αρχή, και εγώ από το Ρότερνταμ με μια επιθυμία να αλλάξω κλίμακα στη δουλειά μου ως αρχιτέκτονας. Κοιτάζαμε την Αθήνα από ψηλά και ήρθαμε ξανά σε επαφή με το υλικό που τόσα πολλά μας θύμιζε και ακόμη περισσότερα ερωτηματικά μας δημιουργούσε, τις τέντες. Από πού έρχονται, υπάρχει φύρα κατά την παραγωγή, και τέλος πού καταλήγουν.
Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για τα κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα και ανακαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος, το upcycling ήταν μονόδρομος. Ξεκινήσαμε το 3QUARTERS ως μια ηθική fashion accessories επιχείρηση. Στόχος μας, ο υψηλός σχεδιασμός με υφάσματα από ρετάλια τέντας στην αρχή και αργότερα ακόμη περισσότερα πολυεστερικά υλικά για μια κυκλική και βιώσιμη λύση για τα υφάσματα της Αθήνας.
Το upcycling ήταν μονόδρομος.
Υφάσματα της Αθήνας, ρετάλια τέντας και διαφημιστικά μπάνερ γίνονται έργα τέχνης στα χέρια σας. Ποιο είναι το μότο σας; Η φιλοσοφία σας;
Δουλεύουμε κατά κύριο λόγο με ρετάλια από τέντες μπαλκονιών, καινούρια αλλά ανεπιθύμητα υφάσματα που ξεμένουν σε αποθήκες. Ανάλογα με τη γειτονιά της Αθήνας, βρίσκουμε και διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Όλα είναι αδιάβροχα και πολύ ανθεκτικά, ότι πρέπει για τσάντες και αξεσουάρ για καθημερινή, απαιτητική χρήση. Έχοντας ήδη ανακαλύψει ότι το πρόβλημα των απορριπτόμενων συνθετικών υφασμάτων είναι μεγαλύτερο από ότι πιστεύαμε, έχουμε δουλέψει με μουσαμάδες, διαφημιστικά μπάνερ, και ό,τι άλλο δεν πρέπει να πάει χαμένο.
Το μότο μας ίσως εξηγεί και τη φιλοσοφία του brand μας, τις ανησυχίες και τους στόχους μας: We handcraft, we upcycle, we care.
Στόχος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς ώστε να πετύχουμε μια κυκλική Αθήνα.
Πείτε μας για την πρωτοβουλία σας να μετατρέψετε πάνω από 50 ιστορικά μπάνερ εκδηλώσεων από το 2010 σε μοναδικές τσάντες.
Έχουμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα στα χρόνια με οργανισμούς που θέλουν να είναι κυκλικοί. Η αρχή έγινε με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου ανακυκλώσαμε τα banners του μουσείου για το πωλητήριο του σε τσάντες ώμου. Η τσάντα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της σύγχρονης ζωής. Είτε πάμε στη δουλεία, στο σινεμά, διακοπές, ή το σχολείο, σχεδόν πάντα έχουμε μια τσάντα μαζί μας. Που πρέπει να δουλεύει σωστά, να αντέχει σκληρή χρήση και να μας εκφράζει. Αν επιπλέον είναι αδιάβροχη, φτιαγμένη από την ίδια μας την πόλη και κανείς δεν έχει μια ίδια, τόσο το καλύτερο!
Πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανακύκλωση πάνω από 50 ιστορικών αφισών τυπωμένες σε banners για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ήταν πραγματικά μια συγκινητική συνεργασία για να δώσουμε νέα ζωή σε σημαντικά ιστορικά έργα που παίχτηκαν στο ΦΑΕ όλα αυτά τα χρόνια και να παράξουμε τσάντες μοναδικές για το κοινό του φεστιβάλ που εκτιμά όλη την πορεία του.
Η βιώσιμη μόδα είναι απλά τάση η επανάσταση;
Βιώσιμη μόδα σημαίνει πια κυκλική μόδα. Είναι η πρώτη γραμμή δράσης. Έχουμε ήδη παράξει υπερβολικά πολλά υλικά και απορρίμματα σαν ανθρωπότητα, και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι άλλα χίλια ρολά υφάσματος σε λίγο διαφορετικό χρώμα για τη νέα σεζόν. Η ανακύκλωση δεν είναι λύση, και ειδικά για συνθετικά υλικά είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμη. Πρέπει επομένως να φτάσουμε σε ένα κυκλικό μοντέλο οργάνωσης της ζωής.
Εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δουλεύουμε πάνω σε ένα τοπικό πρόβλημα και μετατρέπουμε ανεπιθύμητα συνθετικά υφάσματα της πόλης σε premium τσάντες που έχουν τον χαρακτήρα της πόλης. Είμαστε βιώσιμοι και δεν δημιουργούμε νέα απορρίμματα. Δεν είναι rocket science, φτιάχνουμε τον κυκλικό κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.
Ζούσατε και εργαζόσασταν στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, πόσο εύκολο ήταν να ιδρύσετε την εταιρεία σας και πως είναι το περιβάλλον για τις νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα;
Οι προκλήσεις ήταν αρκετές, ωστόσο άλλες τόσες ήταν αρχικά και οι ευκαιρίες. Η συνεργασία και η διαφάνεια με τους προμηθευτές μας, όσο κι αν μας έβλεπαν σαν εξωγήινους στην αρχή, και αργότερα σχεδιαστές και κοινό με την ίδια κατεύθυνση με εμάς είναι πραγματικά μια σχέση εμπιστοσύνης. Έχουμε ένα κοινό όραμα, κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους. Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό από μεγαλύτερα κυρίως fast fashion brands. Ωστόσο ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα, διεθνείς οδηγίες και κανονισμοί αλλάζουν συνεχώς και το σημερινό γραμμικό μοντέλο δε μπορεί να συνεχίσει για πολύ. Οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο ενημερωμένοι, τα νέα παιδιά απαιτούν διαφάνεια και μεγάλοι οργανισμοί συνεργάζονται μαζί μας διότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα.
Δεν είναι όμως όλα τόσο ρόδινα. Οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κοινοβούλιο μιλάει ακόμη για ανακύκλωση, για ανάπτυξη με νέα υλικά αντί για κυκλικότητα. Και ουσιαστικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούμαστε με την κυκλικότητα μας βλέπουν ακόμη σαν εξωγήινους. Χαιρόμαστε που είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής αλλά χρειαζόμαστε και βοήθεια. Το νέο φορολογικό για παράδειγμα, μας βλέπει ως απατεώνες. Εμείς πάλι βλέπουμε πρόοδο.
Τώρα, πού βρίσκεται, το brand; Επόμενοι στόχοι …..
Ο κύριος στόχος είναι να μεγαλώσουμε! Περισσότερες συνεργασίες, ευκαιρίες για δουλειά σε νέα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν, μεγαλύτερη επίπτωση στα αστικά υφάσματα που πετάγονται άσκοπα. Και φυσικά να κάνουμε την κυκλικότητα, το κέντρο της συζήτησης.