Κώστας Σκρέκας: Αυξημένες 57% οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Άδωνις Γεωργιάδης: Με ορθή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων η αγορά θα αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για τα επόμενα 20 χρόνια
Βασίλειος Γούναρης: Θα διατηρηθεί ο ανοδικός ρυθμός των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα το 2021 αύξησε κατά 57% τις άμεσες ξένες επενδύσεις όταν η επίδοση της Ευρώπης ήταν μόλις 1% και, σήμερα, βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ε.Ε. σε ανάπτυξη, όταν το 2019 ήταν στις δύο τελευταίες θέσεις, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, τοποθετούμενος στο ετήσιο Business Dinner του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει από την πλευρά του ότι, αν η Ελλάδα αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του νέου ΕΣΠΑ 2020-2027, η αγορά εργασίας θα μπορέσει να αποκτήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι κοινοτικοί πόροι, που διατίθενται στην Ελλάδα, αντιστοιχούν σε ένα πραγματικά μυθώδες ποσό, που οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο. «Σήμερα, έχουμε τη συγκλονιστική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους κολοσσιαίους οικονομικούς πόρους από την Ευρώπη για reskilling και upskilling. Ουδέποτε άλλοτε στην ιστορία είχαμε τη σύμπτωση τόσων κολοσσιαίων κεφαλαίων και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί», επισήμανε ο υπουργός. Αναφερόμενος στην απασχόληση των μεταναστών σχολίασε ότι είναι απαραίτητη και χρήσιμη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας, αλλά η αξιοποίηση των μεταναστών θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και να βασίζεται σε κανόνες. Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση πρώτιστος στόχος είναι να καλυφθούν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας με εγχώριο εργατικό δυναμικό και όταν κρίνεται αναγκαία η συνδρομή των μεταναστών, θα πρέπει να προηγούνται διακρατικές συμφωνίες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, δίδοντας έμφαση στην πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι αναπτύσσεται με τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρώπη, χάρη και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ μιλώντας για την παρουσία του γερμανικού επιχειρείν στη χωρά, τόνισε ότι περισσότερες από 900 επιχειρήσεις γερμανικών ή γερμανικών και ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με πάνω από 50.000 άτομα προσωπικό, που παράγουν το 5% του ελληνικού ΑΕΠ. Στην πλειονότητά τους οι εν λόγω εταιρείες συνέχισαν να επενδύουν στην ελληνική οικονομία την περίοδο της κρίσης χρέους της χώρας και σήμερα αποζημιώνονται για την επιλογή τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ αμέσως μετά στάθηκε στο ζήτημα της απασχόλησης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ αξιόλογο και υψηλά κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος τώρα είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάρτιση στα τεχνικά επαγγέλματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ώστε όλη η διαδικασία αδειοδότησης απασχολούμενων σε τεχνικά επαγγέλματα να αλλάξει. Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε με έμφαση.
Νωρίτερα στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, αφού αναφέρθηκε στις διεθνείς γεωπολιτικές κρίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιτυχώς τις όποιες οικονομικές προκλήσεις, με το ΑΕΠ να κινείται σταθερά ανοδικά, έχοντας κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων. «Κρίνοντας ειδικότερα από το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα από τις διαρκώς αυξανόμενες ροές των ξένων επενδύσεων προς τη χώρα, όπως και από τη σταθερά μειούμενη ανεργία, θα μπορούσαμε με σχετική ασφάλεια να τοποθετηθούμε αισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Β. Γούναρης, ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε τη δυναμική των γερμανικών επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι «το 2021 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2020, δίδοντας στη Γερμανία την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών επενδυτών της χώρας». Πρόσθεσε, δε, πως «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αισιοδοξεί ότι ο ρυθμός των γερμανικών επενδύσεων θα διατηρηθεί ανοδικός και ο ρόλος της Βορείου Ελλάδος για μια ανάλογη εξέλιξη αναμένεται καθοριστικός».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Παραρτήματος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους της εκδήλωσης, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου να διατηρηθεί ανοικτός ο δημόσιος διάλογος μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται στο κατώφλι του εορτασμού, το 2024, των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, βλέποντας ήδη στον ορίζοντα και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης της επόμενης χρονιάς, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και μία «γεμάτη» ατζέντα, για την ανάδειξη, όπως είπε, τόσο της ιστορικής πορείας των οικονομικών σχέσεων που ανέπτυξαν οι δύο χώρες, όσο και της ισχυρής θέσης που κατέχει η Γερμανία στην εγχώρια οικονομία.