Εμμηνόπαυση: Δεν έρχεται μόνη… 

Ένα φυσιολογικό γεγονός της ζωής το οποίο μας φέρει αλλαγές, πρωτίστως μεταβολικές, αποτελεί η εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες στην ενημερωτική εκδήλωση “Οδηγός Εμμηνόπαυσης: Μια νέα αρχή”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., Σταυρούλα Πάσχου, απαρίθμησε τις σημαντικότερες από αυτές:

Αύξηση του σωματικού λίπους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ειδικός, “χωρίς αλλαγές στις συνήθειες της γυναίκας, ο Δείκτης Μάζας Σώματός της κατά το πέρασμα από την προεμμηνόπαυση στη μετεμμηνόπαυση, ανεβαίνει κατά μία μονάδα”. 

  • Συσσώρευση λίπους στην κεντρική κοιλιακή χώρα
  • Μειωμένη ενεργειακή δαπάνη
  • Μειωμένη δραστηριότητα των νευρώνων του υποθαλάμου
  • Μείωση της θερμογένεσης
  • Σαρκοπενία
  • Κατάθλιψη
  • Πρόσληψη ενέργειας (comfort food)
  • Επίταση της καθιστικής ζωής
  • Στρες

Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης 

Ξηρότητα, συχνοουρία, κνησμός, έπειξη, πόνος και καύσος κατά την ούρηση, υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, ακράτεια και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κολπικής ατροφίας που εμφανίζει το 50% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, με σημαντικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής τους και στη σεξουαλική τους ζωή. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που όπως τόνισε η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Τμήματος Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, κυρία Αρετή Αυγουλέα, μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με ενυδατικά και λιπαντικά σκευάσματα και συστηματική ή τοπική ορμονική θεραπεία.

Στρες 

Περίπου 24 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, μεγάλο ποσοστό γυναικών βιώνουν διαταραχές διάθεσης, μελαγχολία, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, σημείωσε η Αναστασία Παλαιολόγου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινική, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., και πρόσθεσε:

“Το στρες συνδέεται με την εμμηνόπαυση, όμως το χρόνιο στρες και εκείνο που καθιστά τις γυναίκες μη λειτουργικές στην καθημερινότητά τους πρέπει να το διαχειριστούμε. Η διαχείριση του στρες μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της άσκησης, της διατροφής, του καλού ύπνου σε ποσότητα και η ποιότητα, της γνωσιακής αναδόμησης, της διαφραγματικής αναπνοής, της προοδευτικής χαλάρωσης και του καθοδηγούμενο οραματισμού”. Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτική αγωγή και Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης.

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

“Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) εξασφαλίζει ποιότητα ζωής, στις γυναίκες με ενδείξεις και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση, ορμονική θεραπεία δεν αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ σε μεγαλύτερες γυναίκες, η χορήγηση των ορμονών σε χαμηλές δόσεις επίσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Όσον αφορά στον κίνδυνο θρόμβωσης, σε γυναίκες με παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία, χρησιμοποιούμε διαδερμικά αυτοκόλλητα”, σημείωσε η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Τμήματος Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, της Ιατρική Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, Επιστημονική Διευθύντρια της European Menopause and Andropause Society EMAS και Αρχισυντάκτρια της Ιατρικής Επιθεώρησης Maturitas, I.F. 5.1, κυρία Ειρήνη Λαμπρινουδάκη.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ τους, στη διαχείριση του άγχους τους και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης, σημείωσε η Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Ιφιγένεια Αυγουστή. 

Αναλυτικότερα, για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης χρησιμοποιούνται φυτοοιστρογόνα, για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ φυτοστερόλες και φυτικές στατίνες, για το αγχος βαλεριάνα, λυκίσκος, passiflora, κράταιγος, ροδιόλα και βαλσαμόχορτο, ενώ το ασβέστιο και βιταμίνη D αξιοποιούνται στην αντιμετώπιση της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης.

Η λέξη – κλειδί σύμφωνα με την ειδικό, είναι η εξατομίκευση, Το τι συμπληρώματα θα χρησιμοποιηθούν θα αποφασιστεί έπειτα από συγκεκριμένες εξετάσεις, εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών της γυναίκας, λήψη οικογενειακού ιστορικού, εκτίμηση των συνθηκών ζωή της και των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει.

“Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν μαγική λύση, αλλά δρουν συνεργιστικά σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής”, κατέληξε η κυρία Αυγουστή.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος