Εμπόριο – Παιδεία – Πολιτισμός

 

Εκδήλωση με τίτλο: “Εμπόριο – Παιδεία – Πολιτισμός” συνδιοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών που συμβολίζει την διαχρονικότητα του εμπορίου στην Αθήνα, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Με διορατικό πνεύμα, οι δύο φορείς έχοντας προχωρήσει νωρίτερα σε σύμπραξη, διοργάνωσαν την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 προκειμένου να αναδείξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη συνεργασία και τη σύνδεση του Εμπορίου με την Εκπαιδευτική κοινότητα και τον πολιτισμό.

Emporio Paideia Politismos 1, Women In Business & Science

Σχετικά με την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Το πρώτο βήμα έγινε με την εκδίωξη του παραεμπορίου από τον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου και σήμερα το όραμα μας έγινε πραγματικότητα. Ο στόχος επετεύχθη. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και φέραμε ένα βήμα πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και το νέο αίμα της χώρας, με τον εμπορικό κόσμο και τη πραγματική αγορά. Στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς, που συμβολίζει τη διαχρονικότητα και την ανθεκτικότητα της Αθήνας, το εμπόριο, η παιδεία και ο πολιτισμός, συνδέουν την ιστορία με το παρόν και βάζουν τα θεμέλια για αποτελεσματική μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή. Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί μόνο την αρχή της συνεργασίας μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικότερα με την Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εκπροσώπησε και συνεχίζει να εκπροσωπεί τον ισχυρότερο και σοβαρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας επάξια. Τα δύσκολα δεν τελείωσαν, όμως τώρα είναι η στιγμή, με τη συνεργασία όλων, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις υγιείς δυνάμεις του τόπου να μεγαλουργήσουν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες που θα κρατήσουν τα νέα παιδιά στη χώρα και θα επιτρέψουν σε όσα έφυγαν να επιστρέψουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στην πατρίδα. Τέλος, με ιστορικές εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα μπορέσει ο τίτλος του Εμπόρου να αποκτήσει τη χαμένη αίγλη που του αξίζει».

Emporio Paideia Politismos 2, Women In Business & Science

Ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε: «Tο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι παρόν για να συνδράμει στην επιτυχή ανάπτυξη του εμπορίου στην πρωτεύουσα και στη χώρα. Για να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό που γαλουχείται με τις αξίες της αριστείας, της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευθύνης. Ανθρώπινο δυναμικό που έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους επιστήμονες με βάση σύγχρονα προγράμματα σπουδών και αποκτά δεξιότητες και ικανότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης που θέλει να είναι σύγχρονη και ανταγωνιστική».

Εκτός των δυο διοργανωτών Ε.Σ.Α & Ο.Π.Α, στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς, η κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, χαρακτήρισε «τη συνεργασία μεταξύ Ε.Σ.Α και Ο.Π.Α εμβληματική, για ένα ζήτημα που σχετίζεται με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας». Τόνισε παράλληλα ότι: «είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε στους νέους μας τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται, προκειμένου να ανοίξουν νέες προοπτικές που θα τους ικανοποιήσουν επαγγελματικά» και υπερθεμάτισε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνεργασία αυτή προσπαθεί να φέρει την εκπαίδευση κοντά με την αγορά εργασίας και αυτό φάνηκε από τον 1ο διαγωνισμό εμπειρίας πελάτη. Ολοκλήρωσε τον λόγο της αναφέροντας ότι «τολμώ να πω πως η σημερινή εκδήλωση είναι μόνον η αρχή, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον» και έθεσε την πολιτεία αρωγό σε τέτοιες προσπάθειες.

Ο κ. Πάνος Τσακλόγου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθεσε ως στόχο την ευθυγράμμιση πανεπιστημίων και επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η αγορά εργασίας και η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά ανέφερε ο κος Τσακλόγλου, επισημαίνοντας ότι τα πεδία αυτά πρέπει να συνομιλούν, πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής Σήμερα βρισκόμαστε στην περίοδο της ανάπτυξης και χτίζουμε το αύριο το οποίο σχετίζεται με την ενότητα όλων των φορέων της επιστημονικής κοινότητας της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας και θα δώσουμε εργαλεία αξιοποιώντας τα νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα στον άξονα επιχειρηματικότητας, νεοφυούς εκπαίδευσης και προσπάθειας καινοτομίας.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον εμβληματικό χώρο της εκδήλωσης, ο οποίος, όπως είπε, «συμβολίζει την ανθεκτικότητα και συνέχεια της πόλης», και τόνισε πως το βασικό μήνυμα της βραδιάς είναι το «μαζί», που παγκοσμίως εκφράζεται στα αγγλικά με τη λέξη ελληνικής προέλευσης “synergy”. «Η συνέργεια έλειπε από τη χώρα μας για πολλά χρόνια, όμως, την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Είναι μία νέα κουλτούρα και νοοτροπία που οικοδομούμε και εκδηλώσεις όπως αυτή, κυριολεκτικά τη βάζουν στον επιταχυντή». Κάνοντας αναφορά στη σημερινή, δύσκολη περίοδο, τόνισε πως «παρόλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, διότι ο σκληρός πυρήνας αυτής της πόλης ήταν πάντα η παιδεία, το εμπόριο και ο πολιτισμός». Emporio Paideia Politismos 3, Women In Business & Science

Ο κ. Μπακογιάννης, στην ομιλία του, τόνισε ακόμη τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Α Σταύρο Καφούνη και τα μέλη του Δ.Σ, κάνοντας λόγο για μία θετική ατζέντα η οποία χτίστηκε από κοινού και ήδη αποδίδει καρπούς. «Μέσα στην πανδημία, όταν “πάγωσε” ο χρόνος δεν κοιτάξαμε τους καθρέπτες μας, κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον για αλληλοβοήθεια. Ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ένα πρόγραμμα το οποίο χτίστηκε από “κάτω προς τα πάνω” σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Εστιάσαμε δηλαδή, εκεί που πονάμε αλλά και στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα».

Αναφερόμενος τέλος, στο έργο που γίνεται στην Αθήνα, τόνισε ότι συνεχίζεται η μάχη για την καθαριότητα, το φως, το πράσινο και φυσικά για την ασφάλεια.
Μετά την ομιλία του Δημάρχου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πλατφόρμα Athens Shopping, η οποία αποτελεί συνεργασία της ΕΑΤΑ με τον Εμπορικό Σύλλογο και σκοπό έχει την ψηφιακή προβολή της αγοράς της Αθήνας.

Στη δεύτερη ενότητα ο καθηγητής του Ο.Π.Α κος Γεώργιος Μπάλτας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας των χρήσεων γης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, που βασίζεται στην καταγραφή όλων των ισόγειων καταστημάτων της περιοχής. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφουν την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή, αναδεικνύουν την εξέλιξη των εμπορικών χρήσεων και δίνουν σημαντικές πληροφορίες στη διοίκηση και στους επιχειρηματίες
Στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, βραβεύτηκε ο τέως Πρόεδρος του Ε.Σ.Α Αλέξανδρος Δρακάτος από τον νυν πρόεδρο Σταύρο Καφούνη

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος