Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ και Enterprise Europe Network στη Ρουμανία, πόλο έλξης των ελληνικών εξαγωγών

Αναδεικνύοντας πληθώρα ευκαιριών σε καίριους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τρόφιμα, φάρμακα/ιατρικά είδη, δομικά υλικά και ΤΠΕ, ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή στη Ρουμανία, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη της Πρεσβείας και του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Europe Network, στις 7-9 Ιουνίου 2023.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 12 επιχειρήσεις από τους κλάδους της υγείας/φαρμάκων/καλλυντικών, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, των γεωργικών λιπασμάτων και των τεχνολογιών πληροφορικής. Την ελληνική αποστολή συνόδευσε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα Βίκυ Λοΐζου.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε φάση μετάβασης της παραγωγής ενέργειας, από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, με μεγάλες επιχορηγήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Με δεδομένο ότι ο στόχος της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για το 2030 είναι να φτάσει στο 30,7%, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Στον αγροτικό τομέα, παρόλο που η Ρουμανία έχει περίπου 15 εκ. εκτάρια γεωργικής γης και μάλιστα τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια δημητριακών, η χώρα εισάγει πολλά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από άμεσες εξαγωγές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους: της ψηφιοποίησης του γεωργικού τομέα, των υποδομών άρδευσης και διάβρωσης του εδάφους, στη μηχανοποίηση και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, στα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, καθώς και στη βιολογική γεωργία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Ευκαιρίες ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανάπτυξη όσον αφορά την κατασκευή οδικών αξόνων και την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβαση του δημόσιου τομέα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία (PNRR), καθώς και στην κατασκευή νέων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν κατοικίες και γραφεία, ακολουθώντας τις πράσινες και ψηφιακές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, την Τετάρτη 7 Ιουνίου πραγματοποιηθήκαν θεσμικές συναντήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων και του Ελληνο-Ρουμανικού Διμερούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Πράχοβα, η οποία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με έμφαση στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και της αγροδιατροφής. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι τρόποι για περαιτέρω συνεργασία και ανάδειξη των επιχειρηματικών ευκαιριών ανάμεσα στις δύο χώρες. Δείπνο εργασίας παρέθεσε στην αποστολή η Alpha Bank Romania.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου διοργανώθηκε Επιχειρηματικό Φόρουμ στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Βουκουρεστίου. Μετά τις τοποθετήσεις των διοργανωτών και του κ. Rares Burlacu, Προέδρου της Ρουμανικής Υπηρεσίας για τις Επενδύσεις και το Εξωτερικό Εμπόριο, η οποία υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 80 Β2Β συναντήσεις. Επίσημο δείπνο,  παρέθεσαν στα μέλη της αποστολής η  Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, κα Σοφία Γραμματά και το Ελληνο-Ρουμανικό Διμερές Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν για το φορολογικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρουμανίας, από τον κ. Περικλή Βούλγαρη, Executive Vice President Wholesale της Alpha Bank Romania και στη συνέχεια συνέχισαν τις Β2Β συναντήσεις σε Βουκουρέστι και άλλες κοντινές πόλεις.

Στο  Επιχειρηματικό Φόρουμ την Πέμπτη 8 Ιουνίου, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, κα Βίκυ Λοΐζου επεσήμανε την ισχυρή βούληση της Ελλάδος για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρουμανία και ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών/εμπορικών σχέσεων, αξιοποιώντας το γενικότερο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που έχει οδηγήσει σε ρεκόρ τόσο στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όσο και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή, συντελούν καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση».

H Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε ότι: «Η Ρουμανία βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους 10 κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να αγγίζουν το 2022 τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.  Συγκαταλέγεται, επίσης, στους κορυφαίους προορισμούς για ελληνικές επενδύσεις, καθώς η ελληνική επενδυτική παρουσία στη Ρουμανία αριθμεί χιλιάδες εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα. Επομένως, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, ώστε να χτίσουμε πάνω στις ισχυρές βάσεις, που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα και να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία, με δράσεις δικτύωσης, όπως η επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργανώσαμε από κοινού με την Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουκουρεστίου, αλλά και με ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών, που διευκολύνουν την εξωστρεφή δραστηριότητα των μελών μας».

H κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι: «Η Ρουμανία παραμένει στους 10 κορυφαίους εξαγωγικούς προορισμούς ελληνικών προϊόντων για 3η συνεχόμενη χρονιά, με τις ελληνικές εξαγωγές να παρουσιάζουν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Ευελπιστούμε ότι η ανοδική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, συμβάλλοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς μας εμπορίου, καθώς η Ρουμανία παρουσιάζει μεγάλη προοπτική για τους εξαγωγείς μας, σε τομείς όπως: αγροδιατροφή, τρόφιμα και ποτά, ενέργεια, υποδομές, πετρελαιοειδή, ΑΠΕ, ΤΠΕ και υγεία. Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων και θα συνεχίσει να τις στηρίζει έμπρακτα να προσεγγίσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπως έγινε με την επιχειρηματική αποστολή που οργανώσαμε στη Ρουμανία».

Ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της Ρουμανίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως 19η πιο σύνθετη και προηγμένη οικονομία στον κόσμο σύμφωνα με το Atlas of Economic Complexity του Harvard University. Παράλληλα, παρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών και το γεγονός ότι η Ρουμανία απορροφά ελληνικά προϊόντα αξίας 1,8 δισ. ευρώ, ο κ .Χασάπης τόνισε πως «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες καθώς οι συνολικές εισαγωγές της ανέρχονται σε 144,4 δισ. ευρώ. Επενδύοντας σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές όπως αυτή, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δύνανται να μετατραπούν σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία».

 

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες Ελληνικές επιχειρήσεις:

 • AGROHELLAS S.A. (Παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών και εμπορία γεωργικών εφοδίων)
 • CALPAK CICERO HELLAS (Ηλιακοί Θερμοσίφωνες, Ηλιακά Συστήματα)
 • EMICERT S.A. (Υπηρεσίες ελέγχου, επαλήθευσης και πιστοποίησης περιβαλλοντικών παραμέτρων)
 • ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ε.Π.Ε. (Εισαγωγές και εμπόριο μπαταριών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, λιπαντικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων)
 • GAMMA AIR MEDICAL (Αεροδιακομιδή ασθενών)
 • GENNESIS EUROPE (Αποκλειστικές εισαγωγές και εμπόριο καλλυντικών, αρωμάτων και αξεσουάρ ταξιδίου)
 • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ «ΗΛΙΟΣ», ΠΑΝΑΓ. ΣΠ. ΔΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε. (Παραγωγή ζυμαρικών-Αποκλειστικές εισαγωγές και εμπόριο σιμιγδαλιού, αλεύρων, ζυμαρικών και μπισκότων)
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ Α.Ε (Τυποποίηση ελαιόλαδου, σπορέλαιων και ελιών)
 • ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (Ποτοποιία)
 • Γ.ΓΛΕΝΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. (Δ.Τ. KIBO CABINS, Κατασκευή μεταλλικών προκατασκευασμένων οικίσκων)
 • ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ HEALTHCARE TECHNOLOGIES (Αντιπροσωπείες, αποκλειστικές εισαγωγές και χονδρικό εμπόριο ιατρικών μηχανημάτων, εργαλείων, αναλώσιμου υλικού, ορθοπεδικών ειδών, επιστημονικών οργάνων και νοσοκομειακού εξοπλισμού)
 • SOLUTIONS 2GROW Α.Ε. (Ψηφιακές / Έξυπνες Λύσεις Μάθησης)

Σημείωση:

Τα στοιχεία που αναφέρονται για την αγορά της Ρουμανίας προέρχονται από αρχείο του Ελληνο-Ρουμανικού Διμερούς Εμπορικού Επιμελητήριου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος