Γυναίκες στη Βιομηχανία

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΒΟΥΡΗ

“Η δουλειά δεν είναι ούτε αντρική ούτε γυναικεία υπόθεση. Είναι απλά δουλειά – και γίνεται σωστά όταν υπάρχει γνώση και όραμα.”

Η Σταυρούλα Καβούρη, Διδάκτωρ Γεωλόγος του ΕΚΠΑ, διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση περιβαλλοντικών έργων. Εργάζεται στην Polyeco εδώ και 18 χρόνια, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης στη διαχείριση έργων και την παραγωγή εναλλακτικών πρώτων υλών. Σήμερα, ως Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης, προωθεί την καινοτομία, τη βελτιστοποίηση διεργασιών και τη συνεργασία με φορείς γνώσης και καινοτομίας.

 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ

“Επενδύουμε στη γνώση, τη συνεργασία και την τεχνολογία, γιατί ξέρουμε ότι οι λύσεις του χθες δεν αρκούν για τις προκλήσεις του αύριο.”

Η Καλλιόπη Παπανικόλα, Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ, έχει εκτενή εμπειρία στη βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων και στη διασφάλιση ποιότητας. Σήμερα, ως Υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διερεύνησης της Polyeco, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων περιβαλλοντικών προσεγγίσεων και την υποστήριξη του εμπορικού τμήματος.

 

(Σταυρούλα Καβούρη). Ποιο είναι αυτό το συστατικό που μπορεί να δώσει ώθηση στο ελληνικό επιχειρείν που δραστηριοποιείται στην προστασία του περιβάλλοντος;
Σε μια εποχή που η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλά μια τάση αλλά επιτακτική ανάγκη, η ελληνική επιχειρηματικότητα στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην καινοτομία. Αυτή επιταχύνει την ανάπτυξη νέων λύσεων, αυξάνει την αποδοτικότητα και εγγυάται τη βιωσιμότητα. Η καινοτομία είναι η δύναμη που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στο πράσινο επιχειρείν. Οι εταιρείες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, αποκτούν και στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια αγορά που εξελίσσεται ραγδαία.
Η τεχνολογία προσφέρει πλέον λύσεις που κάποτε φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Προσφέρει συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και Internet of Things (IoT) για την εξοικονόμηση πόρων, την ελαχιστοποίηση και τη διαχείριση αποβλήτων, αισθητήρες για παρακολούθηση κατανάλωσης νερού και ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δεν είναι το μέλλον – συμβαίνει ήδη, και όσοι δεν το υιοθετούν, μένουν πίσω.
Η κυκλική οικονομία είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Οι επιχειρήσεις πλέον ζητούν να μετατρέψουν τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και το κόστος παραγωγής. Οι υπάρχουσες, αλλά και οι υπό ανάπτυξη λύσεις, είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αποβλήτου, παραγωγού, γεωγραφικής περιοχής και εταιρικής κουλτούρας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων.
Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια δομική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο, απόλυτα επιβεβλημένη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της γεωπολιτικής σταθερότητας. Παρά την ηγετική θέση της Ευρώπης σε αυτόν το τομέα, οι επενδυτικές ανάγκες και τα κόστη μετάβασης δεν είναι αμελητέα. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν δεσμευτεί με δράσεις, όμως αυτό δεν έχει υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι εταιρίες του χώρου μας χρειάζονται στοχευμένες λύσεις, ώστε να ενισχύσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν, όπως για παράδειγμα τα ανανεώσιμα καύσιμα, πεδίο όχι επαρκώς μελετημένο και ανεπτυγμένο.
Η μεγάλη αλλαγή, όμως, έρχεται και από τις επενδύσεις. Τα κεφάλαια κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις που τηρούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια (ESG). Οι εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα το κάνουν με γνώμονα τόσο την περιβαλλοντική ευαισθησία, όσο και τη στρατηγική τους εξέλιξη, καθώς εκεί βρίσκεται το μέλλον της αγοράς, της κοινωνίας και της δικής τους βιωσιμότητας.
Οι λύσεις του χθες δεν επαρκούν για τα σημερινά προβλήματα του πλανήτη, κατά συνέπεια η τεχνολογία και η περιβαλλοντική καινοτομία οφείλει να είναι στην αιχμή του δόρατος.

(Καλλιόπη Παπανικόλα). Ποια ήταν τα βασικά εργαλεία και στρατηγικές που συνέβαλαν στην εξέλιξη και τη διαρκή ανάπτυξη της Polyeco στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης;
Η ανάπτυξη της Polyeco στηρίχθηκε, και συνεχίζει να στηρίζεται, στον οραματισμό, την καινοτομία, τις επενδύσεις στην τεχνολογική και επιστημονική αριστεία, την εκπαίδευση & ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 2001, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Προβλέποντας ότι η συνήθης πρακτική διάθεσης των αποβλήτων, και δη των επικινδύνων βιομηχανικών, δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε βιώσιμο, επενδύσαμε σε επιστημονική γνώση και την έρευνα και χρησιμοποιήσαμε σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε να είμαστε σε θέση να μετατρέπουμε τα απόβλητα σε εναλλακτικές πρώτες ύλες και καύσιμα, που εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Ενδεικτικά αυτή την περίοδο εργαζόμαστε πάνω στην ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών από τη διαχείριση μπαταριών λιθίου.
Σημαντικό εργαλείο μας σε αυτή την προσπάθεια είναι το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου της Polyeco, όπου εκεί πραγματοποιούνται σε μικρή κλίμακα όλοι οι κανονιστικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι ποιότητας, τα πειράματα και οι δοκιμές που θα οδηγήσουν στη συνέχεια παραγωγικά στην ανάκτηση των πόρων από τα προς διαχείριση απόβλητα.
Το εργαστήριο μας παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των αποβλήτων, εφαρμόζοντας κατάλληλες μεθόδους ανάλυσης και χρησιμοποιώντας state-of-the-art εξοπλισμό. Απασχολούμε εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και είμαστε διαπιστευμένοι από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης. Η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η εταιρεία επιλέγει να κρατά ένα γειωμένο προφίλ, ισορροπώντας ανάμεσα στην καινοτομία και την σταθερότητα. Ζυγίζουμε τις εξελίξεις, εκπαιδευόμαστε διαρκώς και μετατρέπουμε τη γνώση σε βιώσιμες εφαρμογές.

(Σταυρούλα Καβούρη). Πώς η ερευνητική ομάδα της Polyeco συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας; Τι χαρακτηριστικά αναζητάτε στους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν μέρος της εταιρείας σας;
Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της Polyeco αποτελείται από έμπειρους επιστήμονες και μηχανικούς, με πολυετή παρουσία σε κομβικές θέσεις στη δομή της εταιρείας, κάτι που έχει εξασφαλίσει την απόλυτη ευθυγράμμιση με το όραμα της διοίκησης. Η ομάδα εργάζεται σε συνεργασία με τη διοίκηση, στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, συν διαμορφώνοντας τους πυλώνες ανάπτυξης και καθορίζοντας τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων. Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη της ομαδικής δουλειάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας, δίνοντας βήμα σε κάθε εργαζόμενο, ανεξαρτήτως βαθμίδας, που προτείνει μια νέα ιδέα.
Είμαστε περήφανοι διότι δημιουργούμε ένα ασφαλές και ανταποδοτικό περιβάλλον εργασίας. Άλλωστε, η προσήλωση της εταιρείας στην γνώση και εξειδίκευση αποτυπώνεται και στο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού της Polyeco με επίπεδο τριτοβάθμιας και ανώτερης εκπαίδευσης, το οποίο ξεπερνά το 60%.
Επενδύουμε αδιάκοπα στην επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων μας και τους παρέχουμε ποικίλα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, ώστε να εξελίσσουν συνεχώς τις γνώσεις τους και να αποκτούν νέες δεξιότητες. Είμαστε όμως και απαιτητικοί ως προς χαρακτηριστικά των συνεργατών μας. Δεν έχουμε κριτήρια φύλλου, ηλικίας ή εμπειρίας. Έχουμε όμως κριτήρια ως προς την προθυμία του συνεργάτη μας να εργαστεί για την παραγωγή νέας γνώσης, να έχει συνθετική σκέψη και κριτική ικανότητα και φυσικά να έχει φαντασία και να σκέφτεται εκτός πλαισίου. Επιπλέον αναζητάμε χαρακτηριστικά όπως η συνεργατικότητα, η επαγγελματική ηθική, η ειλικρίνεια και η υγιής επικοινωνία.

(Καλλιόπη Παπανικόλα). Πώς υποστηρίζετε την ενσωμάτωση και την εξέλιξη των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο και πως αυτό έχει διαμορφώσει την δική σας εταιρική κουλτούρα;
Αν κάτι μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα είναι ότι η ελληνική βιομηχανία είναι ανδροκρατούμενη, κάτι που κατ’ επέκταση μεταφέρεται και στον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων. Εδώ η Polyeco διαφοροποιείται και δίνει ένα άλλο στίγμα. Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας διοικείται από γυναίκες, και ενσωματώνει στο δυναμικό της ποσοστό 73% γυναίκες επιστήμονες και μηχανικούς. Το παραπάνω δεν αποφασίστηκε με κριτήρια φύλλου, αλλά αποκλειστικά αξιοκρατικά.
Η εμπειρία, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι γυναίκες επαγγελματίες διακρίνονται για τη διορατικότητα τους, τις οργανωτικές ικανότητες, τη διεισδυτική ματιά, αλλά και τη διατήρηση ισορροπιών σε πολυπληθείς και διαφορετικής προέλευσης ομάδες, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα των ερευνητικών ομάδων, αλλά και την ευρύτερη διαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος