“Γυναίκες στην Ογκολογία”, “Sephora”, “Άλμα Ζωής” @ Αττικό Κτίριο Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΠΓΝ «Αττικόν»: Συνάντηση της επιστήμης με την αυτοφροντίδα για τον ογκολογικό ασθενή.
Η Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ήταν μια ημέρα συνάντησης της επιστήμης με την αυτοφροντίδα, με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων. Γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (Β΄ ΠΠΚ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις experts των “Sephora” και να τις συμβουλευτούν για τις ανάγκες της περιποίησης δέρματος και για χρήσιμες τεχνικές μακιγιάζ. Η πρωτοβουλία ανήκει στη συνεργασία του δικτύου “Γυναίκες στην Ογκολογία” με το Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” και τα “Sephora”, μια σύμπραξη με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της ογκολογικής ασθενούς, καθώς συχνά η θεραπεία απαιτεί προσαρμογή του τρόπου ζωής και της καθημερινής ρουτίνας της, όπως είναι το μακιγιάζ. Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο έχει πολύπλευρες ανάγκες αλλά και ρόλους, καθώς παραμένει επαγγελματίας, μητέρα, γυναίκα. Σε αυτές τις ανάγκες έχει σύμμαχο την επιστήμη, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της ογκολογίας που δεν αγνοεί τις σύνθετές της ανάγκες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δράση είχαν την ευκαιρία να μάθουν μυστικά για ένα εορταστικό μακιγιάζ, αλλά και να απευθύνουν ερωτήματα που τις απασχολούν στις καθημερινές τους συνήθειες. Η ομάδα των Sephora δέχθηκε πολλά ερωτήματα από τις ασθενείς για το πώς μπορούν να ενσωματώσουν στη ρουτίνα τους τεχνικές φροντίδας του δέρματος, που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζει δυσχρωμίες, και τεχνικές μακιγιάζ για ειδικές ανάγκες όπως τα φρύδια, και οι εξειδικευμένες γνώσεις των experts βοήθησαν με απαντήσεις και χρήσιμα tips.
Καθόλου τυχαία η δράση των Sephora ονομάζεται “Classes for Confidence” με σκοπό να καθοδηγήσει τις γυναίκες στη ρουτίνα του μακιγιάζ, ακόμα και όταν υπάρχουν
ιδιαιτερότητες και προκλήσεις, όπως αυτές της νόσου. Η παγκόσμια δράση “Sephora Stands Classes for Confidence” ξεκίνησε, άλλωστε με στόχο την ενδυνάμωση, την αποδοχή, την αυτοφροντίδα.
Αντίστοιχα, λοιπόν, στο Αττικό Κτίριο της Ιατρικής Σχολής (Κτήριο ΑΚΙΣΑ) του ΠΓΝ «Αττικόν», η επιστήμη συνάντησε την αυτοφροντίδα, μια υπενθύμιση ότι γυναίκα που νοσεί, παραμένει γυναίκα και συνεχίζει τη ζωή της με τις ρουτίνες και τις υποχρεώσεις της, απολαμβάνει την εορταστική περίοδο, και χρειάζεται συμμάχους όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ομάδα των Sephora για την ευαισθητοποίηση τους και την προσέγγιση της ομορφιάς ως κοινωνικής προσφοράς. Ευχαριστούμε για αυτήν την πρωτοβουλία το “Άλμα Ζωής” και την εθελόντρια του Συλλόγου κα Μαρία Καλογεροπούλου που ήταν μαζί μας για να μοιραστεί την εμπειρία της, αλλά και να ενημερώσει για τις δράσεις του Συλλόγου που πάντα έχουν ως στόχο την ποιότητα ζωής και την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας που βιώνει τον καρκίνο.
Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Β΄ ΠΠΚ του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στην κα Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, Διευθύντρια Β΄ ΠΠΚ και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των “W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία” για τον συντονισμό αυτής της δράσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β΄ ΠΠΚ συνεχίζει το καινοτόμο έργο της με προσήλωση στις σφαιρικές ανάγκες του ογκολογικού ασθενή. Τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε το πρωτοποριακό Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, την πρώτη “survivorship clinic” στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας κας Α. Ψυρρή και του καθηγητή Χειρουργικής, προέδρου της Ιατρικής Σχολής Κ. Νικολάου Αρκαδόπουλου, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή υπότροφο κα Καλλιόπη Καλαϊτζή, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην παρουσίαση της Κλινικής: «Το ιατρείο αυτό θα συμβάλλει στην ολιστική προσέγγιση και αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερά Κέντρα Αναφοράς που θα ξεκινούν από τη διάγνωση και θα φτάνουν έως τη συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη ζωή του καρκινοπαθούς.».
Η υποδοχή τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η πολύπλευρη στήριξη του ογκολογικού ασθ