Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Η επιτυχία είναι απόφαση

Στο best-seller βιβλίο της με τίτλο «Η ευτυχία είναι η απόφαση» η Κατερίνα Τσεμπερλίδου αναφέρει πως η ευτυχία ανήκει σε όλους και μπορούμε να την κερδίζουμε καθημερινά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Είναι μια απόφαση. Σήμερα, με ένα μικρό, ηθελημένο αναγραμματισμό εξηγεί με το χαρισματικό τρόπο της πως το ίδιο ισχύει και για την επιτυχία

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, inspirational speaker, blogger, δημιουργός των site www.tsemperlidou.gr και www.vivlio.gr. Μετά την πολυβραβευμένη καριέρα της στη διαφήμιση αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Έχει γράψει 14 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller. Επίσης, η κυρία Τσεμπερλίδου είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού μας.
Tο 51,4% του ελληνικού πληθυσμού, με την ψηφιακή απογραφή του 2021, είναι γυναίκες. Άρα, είμαστε περισσότερες από τους άντρες. Αν η χώρα μας ήταν εταιρεία, θα συνέβαινε το εξής: ο μέτοχος που διαθέτει το 51,4% της εταιρείας έχει τον έλεγχο της εταιρείας. Αν οι γυναίκες της Ελλάδας συνειδητοποιούσαν τη δύναμή τους, θα μπορούσαν να ελέγχουν την Ελλάδα.
Από αυτό τον αριθμό πληθυσμού, ποιο ποσοστό των γυναικών κατέχει υψηλές θέσεις ηγεσίας;
Η ζωή μάς ζητάει να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους. Και η επιτυχία μας είναι ένας στόχος ζωής.
Εδώ και αιώνες καλλιεργούνται πολλοί μύθοι για τις ικανότητες ηγεσίας των γυναικών, με τoν πιο διαδεδομένo πως οι γυναίκες δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε έναν κόσμο ανδρών.
Τον προηγούμενο Μάρτιο, σε μια πτήση μου για τη Ζυρίχη με ελληνικό αερομεταφορέα, η πιλότος ήταν γυναίκα. Με το που πήρε το μικρόφωνο για να μιλήσει, όλοι κοιτάχτηκαν με απορία και με αισθήματα αμφιβολίας για την ασφάλεια της πτήσης. Αυτή η γυναίκα, πριν αρκετά χρόνια, είχε αποφασίσει ότι θέλει να επιτύχει ως πιλότος. Και τα κατάφερε.
Οι πιέσεις και οι επιρροές από στερεότυπα αιώνων έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τον αριθμό του γυναικείου πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και με τις ικανότητες των γυναικών σε δύναμη, σθένος, ανθεκτικότητα. Όμως τα στερεότυπα παραμένουν να είναι εμπόδια για την έμφυλη ισότητα.

Αντίθετα στα στερεότυπα για την επιτυχία
Από μικρά τα κορίτσια χρειάζεται να βρουν το πάθος και την αυτοπεποίθηση για να αποφασίσουν ότι θα πετύχουν αυτό που θέλουν στη ζωή. Συχνά, τα εμπόδια για το δρόμο της επιτυχίας ξεκινούν από την ίδια τη νοοτροπία της πατριαρχικής οικογένειας, η οποία διαιωνίζει το στερεότυπο πως το κορίτσι έχει άλλη αποστολή ζωής από το αγόρι. Το κορίτσι χρειάζεται το σθένος και την αποφασιστικότητα για να ακολουθήσει το δρόμο προς την επιτυχία που θέλει να χαράξει.
Στο βιβλίο μου «Οι Ελληνίδες είναι θεές» αναφέρω ότι στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις ανώτερες σχολές είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των κοριτσιών που επιτυγχάνουν, και μάλιστα με καλύτερους βαθμούς από τα αγόρια. Επομένως, οι γυναίκες διψούν για μάθηση και διάκριση και θέλουν να πετύχουν στις σπουδές τους.
Οι γυναίκες καλούνται να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στον επαγγελματικό στίβο, με μόνο εφόδιο τις ικανότητές τους και τη μεγάλη εσωτερική τους δύναμη. Η ανατροφή των παιδιών, η μητρότητα και η άδεια εγκυμοσύνης εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Όμως σήμερα, για το καλό όλου του κόσμου, θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν η σύγκρουση μεταξύ καριέρας και οικογένειας που επιβάλλεται σαν ψευτοδίλημμα σε σύγχρονες εργαζόμενες.
Οι εταιρείες αξίζει να διαβεβαιώνουν τις γυναίκες πως δεν είναι μειονέκτημα η μητρότητα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έμφυλης ισότητας, οι ικανές γυναίκες είναι απαραίτητο να ακούγονται στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών. Η έλλειψή τους στις υψηλές θέσεις δίνει το μήνυμα ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για γυναικείες φωνές σε ανώτερο επίπεδο.

Δικαιώματα και αποφάσεις, αποφάσεις, αποφάσεις
Η επιτυχία μιας γυναίκας σημαίνει επιτυχία για κάθε γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα να επιδιώξουν τα όνειρά τους χωρίς ενοχές, φτάνει να το πάρουν οι ίδιες απόφαση. Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε οι άντρες συνάδελφοι. Παράλληλα, συνειδητοποιώντας την αξία τους, οι γυναίκες νιώθουν αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουν τη θέση που ονειρεύονται, χωρίς αυτο-αμφιβολίες για το αν μπορούν ή αν αξίζουν την άνοδό τους στην ιεραρχία. Η αυτοπεποίθηση διευκολύνει την απόφαση να διεκδικήσουν την επιτυχία σε ηγετικό ρόλο, από όποια θέση και αν βρίσκονται.
Μια άλλη απόφαση που χρειάζεται να πάρουν είναι η δημόσια έκθεσή τους, να γίνουν ορατές, χωρίς αναστολές. Να είναι ενεργές στα κατάλληλα social media, να αρθρογραφούν, να συμμετέχουν σε συνέδρια, να δέχονται να κάνουν ομιλίες, να παίρνουν πρωτοβουλίες που θα τις κάνουν γνωστές σε ένα ευρύτερο κύκλο επιρροής.
Ο ρόλος του μέντορα είναι μια ακόμα απόφαση ηγεσίας. Αναλαμβάνοντας τον ηγετικό ρόλο του μέντορα σε γυναίκες με λιγότερη εμπειρία, μια άλλη γυναίκα συμβάλλει στην επιτυχία τους.
Όλες οι αποφάσεις μας δεν μας «βγαίνουν». Στα 18 μου αποφάσισα, επειδή άκουσα τη συμβουλή του πατέρα μου, να μπω στη Νομική.
Όταν όμως αργότερα βρέθηκα από μια σύμπτωση στο χώρο της διαφήμισης, αποφάσισα σε ηλικία 22 ετών ότι θα σταματήσω τις σπουδές μου στη Νομική και θα ακολουθήσω καριέρα στη διαφήμιση. Πήρα ένα ρίσκο και διεκδίκησα την επιτυχία σε άλλο δρόμο από εκείνον που αρχικά αποφάσισα.

Χωρίς να παραβλέπουμε και κάποιες καλές συμπτώσεις που χρειάζονται, μπορούμε να καταλήξουμε πως η επιτυχία είναι απόφαση.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος