Παγκόσμιο προβάδισμα στην καινοτομία διεκδικεί η Ευρώπη, με το ρεκόρ των αιτήσεων για πατέντες, που λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ) να αντανακλά την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, οι αιτήσεις, που δέχτηκε το 2022 το ΕΡΟ, αυξήθηκαν κατά 2,5% έναντι του 2021.
Η Ελλάδα, με 185 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατατάσσεται 37η ανάμεσα στις 100 χώρες, που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσειςΟι 193.460 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν στο Γραφείο το 2022, αποτελούν νέο ρεκόρ (σσ το 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση κατά 4,7%, ενώ είχε προηγηθεί μικρή πτώση (-0,6%) το 2020. Η Ελλάδα, με 185 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατατάσσεται 37η ανάμεσα στις 100 χώρες του κόσμου, που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις το 2022. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, είναι μειωμένος κατά 8,9% έναντι του 2021.
«Ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας -ένας πρώιμος δείκτης των εταιρικών επενδύσεων στο R&D- αποδεικνύει ότι η καινοτομία παρέμεινε ισχυρή πέρυσι παρά την οικονομική αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο ΕΡΟ.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία έκρηξη σημειώθηκε στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους κλάδους της ψηφιακής τεχνολογίας, των μπαταριών και των ημιαγωγών. Η ψηφιακή τεχνολογία (+11,2% το 2021) ήταν και το 2022 ο τομέας με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ακολούθησε ο τομέας της ιατρικής τεχνολογίας (+1,0%) και η τεχνολογία υπολογιστών (+1,8%). «Η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ψηφιακές τεχνολογίες διεισδύει σε πολλούς άλλους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η γεωργία» αναφέρει ο ΕΡΟ.
Ρεκόρ ζήτησης για ημιαγωγούς
Τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια (+18,2%) ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος μεταξύ των δέκα κορυφαίων τεχνολογικών πεδίων, εν μέρει λόγω της έκρηξης στις τεχνολογίες μπαταριών (+48,0%). Οι τομείς των ημιαγωγών (+19,9%) και της οπτικοακουστικής τεχνολογίας (+8,1%) επίσης αυξήθηκαν έντονα, αν και από μικρότερη βάση.
Η δραστηριότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα φαρμακευτικά προϊόντα συνέχισε τη σταθερή της άνοδο (+1,0%), πιέζοντας τον κλάδο των μεταφορών (-2,6%), για να εισχωρήσει στους πέντε κορυφαίους τομείς τεχνολογίας για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Οι αιτήσεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας (+11,0%) επίσης συνέχισαν να αυξάνονται.
Οι επιδόσεις σε ΗΠΑ και Κίνα
Οι πέντε κορυφαίες χώρες προέλευσης των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο EPO το 2022 ήταν οι ΗΠΑ (που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου), η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γαλλία. Η αύξηση των αιτήσεων το 2022 τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις αιτήσεις από την Κίνα (+15,1% σε σύγκριση με το 2021), οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και σε μικρότερο βαθμό από τις αιτήσεις από τις ΗΠΑ (+2,9%) και τη Δημοκρατία της Κορέας (+10,0%).
Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από εταιρείες στη Γερμανία, την κορυφαία χώρα της Ευρώπης στον τομέα αυτό, μειώθηκαν κατά 4,7% πέρυσι, κυρίως λόγω της πτώσης σε τομείς όπως οι μεταφορές (που περιλαμβάνει το αυτοκίνητο), τα ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια.
Η θέση της Ελλάδας
Οι αιτήσεις από τις περισσότερες άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες υποβολής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυξήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (+1,9%), της Ελβετίας (+5,9%) και της Ολλανδίας (+3,5%). Μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών με περισσότερες από 1.000 αιτήσεις ετησίως, η μεγαλύτερη ανάπτυξη προήλθε από την Ιρλανδία (+12,3%), το Βέλγιο (+5,0%) και την Αυστρία (+3,4%).
Όσον αφορά τις κατά κεφαλήν αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η Ελβετία ήταν και πάλι ηγέτης, ακολουθούμενη από ορισμένες από τις σκανδιναβικές χώρες.
Η Huawei στην κορυφή
Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο EPO το 2022 ήταν η Huawei (Νο. 1 το 2021), ακολουθούμενη από την LG (από 3η το 2021), την Qualcomm (πηδώντας από την 7η στην 3η), τη Samsung και την Ericsson.
Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Δημοκρατία της Κορέας, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.
Και οι μικρές εταιρείες
Οι πατέντες δεν ενδιαφέρουν μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι μία στις πέντε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που υποβάλλεται με καταγωγή την Ευρώπη, προέρχεται είτε από μεμονωμένους εφευρέτες είτε από μικρομεσαίες εταιρείες (με λιγότερους από 250 εργαζόμενους).
Ένα επιπλέον 7% προήλθε από πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς.