Η τεχνολογία πρωταγωνιστής επιχειρηματικών συμφωνιών και το 2023

Ρόλο πρωταγωνιστή θα έχει ο κλάδος της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ), που αναμένονται το 2023. Ο κλάδος, που αναδείχθηκε και το 2022 ως ο πιο ενεργός για Ε&Σ, σημειώνοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγών σε όγκο και αξία, αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων και το 2023.

Τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023. “Η ψηφιοποίηση παραμένει για πολλές επιχειρήσεις βασικός στόχος. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συμφωνίες που αφορούν πληροφοριακά συστήματα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον κλάδο, όπως άλλωστε συνέβη και το 2022”, αναφέρει η μελέτη της PwC “2023 Global M&A Industry Trends Outlook”.

Το 2023, οι συμφωνίες στον κλάδο της τεχνολογίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα (71%) της συνολικής δραστηριότητας από πλευράς όγκου και τα τρία τέταρτα (74%) σε επίπεδο αξίας. Άλλοι τομείς, που πιθανότατα θα αποτελέσουν hot spot για εξαγορές και συγχωνεύσεις, περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες, το metaverse και τα βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η ψηφιοποίηση θα λειτουργήσει – και – το 2023 ως καταλύτης για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, στη βιομηχανική παραγωγή και την αυτοκινητοβιομηχανία, η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιαίτερα σε εκείνες που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εγγυώνται τη βιωσιμότητα

Συμφωνίες με ψηφιακό υπόβαθρο

Αλλά και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα έχουν ψηφιακό χρώμα. Οι αναταραχές που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) οδηγούν σε γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συνολικά.

“Αυτές οι συνθήκες κινητοποιούν συμφωνίες για Ε&Σ, καθώς όλοι οι επενδυτές επιδιώκουν να διευρύνουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες”, αναφέρει η μελέτη.

Αλλά και στον κλάδο της υγείας, η ψηφιοποίηση λειτουργεί ως καταλύτης για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων με την ανάγκη καινοτομίας και μετασχηματισμού των επιχειρήσεων να διαμορφώνει τη συναλλακτική δραστηριότητα τη νέα χρονιά.

Οι λύσεις Biotech, CRO/CDMO, MedTech στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και οι ψηφιακές λύσεις υγείας, που απευθύνονται σε καταναλωτές, αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδο συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ανάκαμψη από το 2ο εξάμηνο του 2023

Προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας δραστηριότητας Ε&Σ διαφαίνονται το 2023, μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με την αγορά των επιχειρηματικών συμφωνιών να υποχωρεί, ωστόσο, από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 με τις 65.000 συναλλαγές.

Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια αγορά Εξαγορών και Συγχωνεύσεων αντιμετώπισε ένα απαιτητικό 2022, με τον όγκο και την αξία των συμφωνιών να μειώνονται συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά 17% και 37% αντίστοιχα. Και το 2022, ωστόσο, η αγορά παρέμεινε πάνω από τα όρια του 2020 και σε υγιή επίπεδα σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις.

Το 2023 και ειδικότερα από το 2ο εξάμηνο, αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των Ε&Σ, καθώς επενδυτές και στελέχη προσπαθούν, πλέον, να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους.

Τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023. Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει υπό τη σκιά της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ύφεσης, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αναταραχών – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

“Οι Ε&Σ τείνουν να επιβραδύνονται σε περιόδους αβεβαιότητας ή αστάθειας της αγοράς. Στις ίδιες περιόδους, ωστόσο, οι αποτιμήσεις γίνονται πιο ελκυστικές και παρουσιάζονται ευκαιρίες”, αναφέρει η PwC Ελλάδας. Όπως εκτιμά, η επαναφορά των αποτιμήσεων, ο μειωμένος ανταγωνισμός για συμφωνίες και τα νέα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται στην αγορά – μεταξύ άλλων, απόρροια δυσμενών καταστάσεων – προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες για τους αγοραστές να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις και ισχυρή ανάπτυξη.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος