Κάθε φορά που κάποιος ακούει τις δύο βασικές μου Ιδιότητες, από τη μία Ψυχολόγος και από την άλλη Εγκληματολόγος, κάποιοι ξαφνιάζονται, κάποιοι μένουν έκπληκτοι, κάποιοι αναρωτιούνται, κάποιοι θέλουν να μάθουν τον κόσμο του εγκλήματος… Οπότε, οι αντιδράσεις είναι πληθώρες θα πω. Το να είσαι Ψυχολόγος και Εγκληματολόγος, όσο δελεαστικό και να ακούγεται άλλο τόσο δύσκολο και απαιτητικό μπορεί να είναι, έχοντας και συνεχίζει να έχει στο ιστορικό άπειρες ώρες συνεχόμενης μελέτης !
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τι είναι η κάθε ιδιότητα, με τι ασχολείται και έπειτα το πώς μπορούν να συνδυαστούν.
Γιατί επέλεξα να γίνω Ψυχολόγος
Αρχικά, ο τομέας της ψυχικής υγείας αποτέλεσε από πολύ νωρίς το κυρίαρχο ενδιαφέρον μου. Ως Ψυχολόγος ασχολούμαι με την συνείδηση, τη συμπεριφορά, την αντίληψη σε σχέση με το νου, τη νόηση, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε σχέση με τις νοητικές διεργασίες αλλά και τις ατομικές διαφορές. Θα έλεγα, ότι έχει μεγάλη ευθύνη η συγκεκριμένη ιδιότητα, καθώς έχω να κάνω με ανθρώπινη ψυχή και χρειάζεται λεπτόττητα και «χειρουργικές» κινήσεις, πολλές φορές. Καθημερινά, συναντώ ανθρώπους, ξεχωριστούς, μοναδικούς με τον καθένα να κουβαλάει τα δικά του βιώματα, τα δικά του βάρη, τραύματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό για μένα, πρώτα ως Άνθρωπος και ύστερα ως Θεραπεύτρια και Επιστήμονας, να τους «αγκαλιάζω» με σεβασμό, ενσυναίσθηση, κατανόηση, νοιάξιμο, φροντίδα, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο και περιβάλλον.
Όταν είσαι αποφασισμένος για αυτό που πας να κάνεις ή αγαπάς και έχεις πάθος για αυτό που ήδη κάνεις…
Όταν προχωράς και ας «σκοντάψεις» στη διαδρομή…
Όταν προχωράς και ας μην τα καταφέρεις με την πρώτη ή τη δεύτερη…
Τότε, ναι ! Μπορείς να επιτύχεις !
Μία τυπική ημέρα μου, πέραν από τις ώρες που αφιερώνω στο γραφείο, για τις θεραπευτικές συνεδρίες, περιλαμβάνει εποπτεία, προσωπική θεραπεία, αρκετό διάβασμα, συγγραφή, παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεχή ενημέρωση, ώστε να είμαι σε θέση να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της δουλειάς μου. Αυτό που μου αρέσει και αγαπώ στη δουλειά μου, είναι όταν βλέπω ανθρώπους να εκδηλώνουν πραγματικά την επιθυμία και την ανάγκη τους, να κατανοήσουν, να δουλέψουν και να συμφιλιωθούν με το παρελθόν. Να επιθυμούν να «λειάνουν» τραύματα, πληγές, δυσκολίες, παρατηρώντας με νοιάξιμο και ζεστασιά πώς να στέκονται απέναντι σε όλα αυτά.
Από την άλλη, ως Εγκληματολόγος αναλύω, μελετώ και αξιολογώ τη φύση ενός εγκλήματος ή μιας παράβασης, τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό, τις ρίζες του ανθρώπινου πλάσματος και του κοινού βίου, τις μορφές εκδήλωσης μιας παραβατικής/εγκληματικής συμπεριφοράς που μπορεί να έχει κάποιο άτομο. Ακόμη, παρατηρώ και μελετώ τους πρωταγωνιστές ενός εγκλήματος (εγκληματία και θύμα), την κοινωνιολογική αιτία, την εγκληματική ψυχολογία αλλά και τα μέτρα καταπολέμησης αυτού. Μέσα από μελέτες, προσπαθώ να εξάγω συμπεράσματα για την εγκληματική συμπεριφορά και τις αιτίες έξαρσης της εγκληματικότητας, αλλά και να βοηθήσω μέσα από Ομιλίες και Συνέδρια ως ομιλήτρια, στη δημιουργία μιας στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της παραβατικότητας.
Η Ψυχολογία ως εργαλείο της Εγκληματολογίας
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η εγκληματολογία με την επιστήμη της ψυχολογίας; Η επιστήμη της Εγκληματολογίας συνδέεται με την επιστήμη της Ψυχολογίας, καθώς η Εγκληματολογική ψυχολογία είναι το πεδίο της ψυχολογίας μέσω του οποίου εξετάζονται οι παραβατικές/εγκληματικές συμπεριφορές. Η ψυχολογία, η οποία εστιάζει στη μελέτη των ατομικών και ομαδικών συμπεριφορών, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην εγκληματολογία. Ως εγκληματολόγος, λοιπόν, χρησιμοποιώ διάφορες ψυχολογικές θεωρίες και μεθόδους για να μπορέσω να αναλύσω την ψυχολογική κατάσταση και τα πιθανά κίνητρα ενός δράστη. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην κατανόηση του ερωτήματος πώς οι εσωτερικοί παράγοντες, όπως οι προσωπικές ανασφάλειες, οι ψυχικές διαταραχές ή οι προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκληματική συμπεριφορά.
Και να θυμάστε…
«Κάθε μεγάλη επιτυχία έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο σκληρής, πολύ σκληρής δουλειάς προς μια μοναδική κατεύθυνση, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο»
Bryan Tracy, 1944