O κλάδος του Real Estate και των κατασκευών, βρίσκεται αναμφισβήτητα σε μια μεγάλη δυναμική τα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για τα επόμενα δύο-τρία.
Τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια, ανέδειξε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, στα εγκαίνια της 4ης Premium Real Estate Expo.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η κυρία Μυρογιάννη, επισήμανε ότι η ελληνική κτηματαγορά έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ως παράδειγμα, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το Ελληνικό, πρότυπο, όπως είπε, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Έξυπνης Πόλης, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει νέους επενδυτές στη θεαματική ακτογραμμή της Αθήνας.
Η γενική γραμματέας τόνισε, ότι οι εξαιρετικές αυτές επιδόσεις στον κλάδο Real Estate, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, αποτέλεσμα της συνέπειας της κυβερνητικής πολιτικής, που επιβεβαιώθηκε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την εμπιστοσύνη κορυφαίων ξένων επενδυτών στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.
Παράλληλα, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε υποδομές, δημιουργούν τις συνθήκες για να καταστεί η χώρα μας περιφερειακός κόμβος, κριτήριο που συνεκτιμάται από υποψήφιους επενδυτές, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και τις θετικές εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων στον κατασκευαστικό τομέα, όπως αναδείχθηκε στο 2o Real Estate Conference, είναι η μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου έργου μεγάλων αλλά και μικρών κατασκευαστικών εταιρειών, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, να κινδυνεύει σε μη έγκαιρη τουλάχιστον ολοκλήρωση.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν μεγαλοστελέχη κατασκευαστικών εταιρειών στη χώρα μας, παρατηρείται έλλειψη 50.000 και πλέον εργατών, αλλά και υψηλής εξειδίκευσης τεχνικού προσωπικού, γεγονός που προβληματίζει έντονα την ολοκλήρωση έργων και αντίστοιχα την απορρόφηση πόρων από διάφορα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ΕΣΠΑ.
Στο ίδιο Συνέδριο, συζητήθηκαν οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης projects τουριστικού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, όπου η τουριστική ζήτηση προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με κορεσμένες τουριστικά περιοχές με περιορισμένη ή ακόμα και μηδενική δυνατότητα περαιτέρω δόμησης.
Οι ίδιες καλές προοπτικές, προβλέπονται και για ανάπτυξη ακινήτων σχετιζόμενα με τον κλάδο των logistics, ενώ αναμένεται, στο εγγύς μέλλον, να παρατηρηθεί σχετική κάμψη στην ανάπτυξη ιδιωτικών κατοικιών.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε, ότι ο κλάδος του Real Estate και των κατασκευών, βρίσκεται αναμφισβήτητα σε μια μεγάλη δυναμική τα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για τα επόμενα δύο-τρία.
Οφείλεται, κυρίως στο γεγονός, πως κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2009-2020, ο κλάδος των κατασκευών βίωσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, ενώ καθοριστικός είναι και ο παράγοντας της ζήτησης από τη διεθνή αγορά αλλά και τα μεγάλα προγράμματα του RRF και του ΕΣΠΑ. Η ζήτηση και συνεπώς η ανάπτυξη, θα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή αλλά και την κατηγορία ακινήτων.
Η τουριστική ανάπτυξη συνεχίζει να αποτελεί βασικό παράγοντα στην εξέλιξη της αγοράς Real Estate και των κατασκευών, με σημαντική διαφοροποίηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.