Μόλις το 8% των εταιρειών στην Ελλάδα θεωρούνται ηγέτες στην καινοτομία

Μπορεί οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της καινοτομίας να βελτιώνονται σταθερά – και αισθητά – τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες της χώρας να κάνουν καινοτόμα άλματα, ωστόσο, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει.

Οι καινοτόμες εταιρείες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιταχύνουν την πορεία τους εν μέσω περιόδων οικονομικής αβεβαιότηταςΣήμερα, μόνο το 8% των εταιρειών στην Ελλάδα – 18% παγκοσμίως – μπορεί να οριστεί ως “Ηγέτης” και “Καινοτόμος”. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι ηγέτες της καινοτομίας είναι 1,14 φορές πιο πιθανό (στην Ελλάδα και 2,2 φορές παγκοσμίως) να επιταχύνουν την πορεία τους εν μέσω μιας ύφεσης από τους “Οπαδούς” (Followers) και τους “Ουραγούς” (Laggards) της καινοτομίας, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επιβραδύνουν.

Συνολικά, πάντως, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αισιόδοξες για την καινοτόμο δυναμική τους: το 74% των εταιρειών στην Ελλάδα συμφωνούν ότι, στο εσωτερικό τους, καλλιεργείται κουλτούρα καινοτομίας. Το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι 84%.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη Dell Technologies Innovation Index (Δείκτης Καινοτομίας Dell Technologies), 46% των εταιρειών στην Ελλάδα θεωρεί ότι πτυχές της εταιρικής κουλτούρας τους εμποδίζουν, σε ατομικό επίπεδο, να είναι τόσο καινοτόμοι, όσο θα ήθελαν να είναι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αυτό είναι 64%.

Μάλιστα, η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.600 εργαζόμενοι σε 45+ χώρες, αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την εταιρεία τους, επειδή δεν ήταν σε θέση να καινοτομήσουν όσο ήλπιζαν.

Καταλύτης η τεχνολογία

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη δύναμη της τεχνολογίας να προωθεί την καινοτομία και τις συνέπειες της καθυστέρησης. Το 80% των εταιρειών στην Ελλάδα – 86% παγκοσμίως – αναζητά ενεργά τεχνολογίες, που θα βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο της καινοτομίας.

Από την άλλη, το 57% παγκοσμίως (Ελλάδα: 60%) πιστεύει ότι η τεχνολογία τους δεν είναι επιπέδου αιχμής και φοβάται ότι θα μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τα εμπόδια, που φρενάρουν την καινοτομία, αυτά είναι: το αυξανόμενο κόστος του cloud, οι δυσκολίες ενσωμάτωσης της συνολικής επιχειρηματικής αρχιτεκτονικής στην αρχιτεκτονική υποδομής πληροφορικής, ο χρόνος και πόροι που δαπανώνται για τη μετεγκατάσταση εφαρμογών σε νέα περιβάλλοντα cloud, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η έλλειψη κατάλληλης υποδομής πληροφορικής για την καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων στο Edge.

Έλλειψη χρόνου

Βάσει της έρευνας, το πρωταρχικό εμπόδιο  για την ύπαρξη καινοτομίας είναι η έλλειψη χρόνου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της μοντελοποίησης των προτεραιοτήτων από τα ανώτερα στελέχη. Επί του παρόντος, το 64% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (64% παγκοσμίως) δηλώνει ότι οι ηγέτες τους επικεντρώνονται περισσότερο στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης παρά στην καινοτομία.

Ένα εταιρικό περιβάλλον δομημένο γύρω από την καινοτομία μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ από τη φύση της, η καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί ως μια οργανική, ad-hoc επιδίωξη, το 63% παγκοσμίως (Ελλάδα: 75%) των “Ηγετών καινοτομίας” και των “Καινοτόμων” λένε ότι η καινοτομία τους καθοδηγείται από  στοχευμένες ενέργειες.

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος