Μυστήριο 177 Visions from the Underworld | Finissage για την έκθεση με την αποκάλυψη του γλυπτού του Θεόδωρου

Η ομαδική έκθεση Visions from the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, έχοντας φιλοξενήσει ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Απριλίου. Όσοι και όσες βρεθούν, στις 3.33 μ.μ. ακριβώς, στο X-Bowling Art Center, θα ζήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της αποκάλυψης του “κύβου του αγνώστου”. Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη McCloud Zicmuse, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν επιτέλους το περιεχόμενο του μυστηριώδους κουτιού που βρίσκεται στο κέντρο της έκθεσης: το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρου (1931-2018) που αντανακλά θέματα των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, στον χώρο της έκθεσης, ο κεραμίστας, ποιητής και performer McCloud Zicmuse θα πραγματοποιήσει το workshop Preparing the Ways, με στόχο να προετοιμάσει τους επισκέπτες για την πομπή και την τελετή του finissage που θα ακολουθήσουν, μέσα από το παιχνίδι με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωνητικές ασκήσεις και απλές χορογραφίες.

Η έκθεση

Η έκθεση Visions of the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από τον μύθο και τη μυστική λατρεία χρησιμοποιώντας τα ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα. Στόχος της είναι να αναδείξει τη συνάφεια των Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και να τα ερμηνεύσει μέσω διάφορων φωνών σε μία γλώσσα για τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση είναι στημένη μέσα σε μία αρχιτεκτονική κατασκευή ενός υπερκύβου ως αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, κάτι ανάμεσα σε ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες αλλά και σε ένα ακαθόριστο – αποκαλυπτικό μέλλον. Ένας ιερός ναός μέσα στον οποίο ο επισκέπτης καλείται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης και αποκάλυψης, μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Τα διαφορετικά έργα τέχνης που βρίσκονται στο ιερό αυτό έδαφος εμπνέονται και απηχούν θέματα και μοτίβα των Μυστηρίων – τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης, τη γονιμότητα και τη θνητότητα, τις τελετές μύησης και τις τελετουργίες, τις παραισθήσεις και τα οράματα, ενώ, παράλληλα, κυριαρχεί το αποκρυφιστικό, το σκοτεινό και το ψυχεδελικό στοιχείο.

Τον επισκέπτη υποδέχεται στο χώρο το έργο Germinating Soul του Πάνου Τσαγκάρη ο φύλακας-άγγελος του ναού με τη μορφή του Οσίριδος, του θεού του Κάτω Κόσμου στην αρχαία Αίγυπτο. Το βίντεο της Serene Blumenthal με μια μασκοφορεμένη γυναίκα με αλλόκοτη ενδυμασία να επιτελεί τελετουργικές χειρονομίες – όπως οι ιέρειες των Ελευσινίων Μυστηρίων που χόρευαν όλη νύχτα – αποτελεί ένα σύγχρονο, φεμινιστικό σχόλιο στην αρπαγή της Περσεφόνης και τις αποκρουστικές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Στη συνέχεια της περιήγησης, η Δανάη Ανεσιάδου προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα υπνωτιστικό παιχνίδι σκιών που επιτελείται από δύο χέρια, ένα θέαμα από φάσματα, σαν αιθέριες αντανακλάσεις. Ο Πάνος Τσάγκαρης σχολιάζει ακόμη την ψευδαισθητική φύση του υλικού κόσμου που ζούμε με μία σειρά ζωγραφικών έργων που προκύπτουν από εφήμερες εγκαταστάσεις φτιαγμένες από καθρέφτες. Ο Joris Van de Moortel δημιουργεί πίνακες, εγκαταστάσεις, γλυπτά και ηχητικά έργα με ποικίλες αναφορές στα Ελευσίνια Μυστήρια. Στα έργα του Filip Vervaet, ένα ψυχεδελικό σπήλαιο και πύλες από νερό από όπου παράγονται τεκτονικοί ήχοι, θα μπορούσαν να αποτελούν εισόδους στον Κάτω Κόσμο. Η Kimsooja παρουσιάζει μια βουδιστική μαντάλα σε σχήμα τζουκ μποξ για να διερευνήσει τη διττή φύση της ζωής, συνδυάζοντας στοιχεία από την ανατολική και τη δυτική φιλοσοφία, ενώ η Shana Moulton απολαμβάνει το πρωινό της μέχρι τη στιγμή που χάνει τις αισθήσεις της από το ιερό ποτό κυκεώνα αλλά και τα δημητριακά Kellogg’s Special K. Τέλος, τα ζωγραφικά έργα της Lysandre Begijn που απεικονίζουν σαμανιστικές μορφές που μοιάζουν με ιέρειες από την ελληνική μυθολογία, την κρητική ή την ετρουσκική τέχνη, ολοκληρώνουν το ταξίδι του επισκέπτη στο ναό και του προσφέρουν μια ασφαλή επιστροφή στον έξω κόσμο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δανάη Ανεσιάδου, Lysandre Begijn, Serene Blumenthal, Kimsooja, Joris Van de Moortel, Shana Moulton, Πάνος Τσαγκάρης, Filip Vervaet, McCloud Zicmuse, Θεόδωρος
Επιμελητική Ομάδα: The Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck)
Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Χαντζή
Συντονισμός Προγράμματος: Ζώη Μουτσώκου, Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης, Αναστασία Τσοπελάκη

Πληροφορίες

Finissage: 
Σάββατο 8 Απριλίου
Αποκάλυψη του “κύβου του αγνώστου”: 3.33 μ.μ.
Έναρξη performance του McCloud Zicmuse: 14.30
Workshop Preparing the Ways: 11.00 – 13.00

*Το Σάββατο 8 Απριλίου, η έκθεση θα είναι ανοιχτή 11.00 – 20.00.

Ωράριο έκθεσης:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή, 12.00 – 20.00

Τοποθεσία:
X-Bowling Art Center
Χαριλάου 12, Ελευσίνα

Η είσοδος στην έκθεση, στο finissage και στο workshop είναι ελεύθερη.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος