Νέες ευκαιρίες ευνοϊκής χρηματοδότησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB

νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, επικεντρωμένα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, στα πλαίσια της αναπτυξιακής, στεγαστικής, ψηφιακής και «πράσινης» εθνικής στρατηγικής, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, σε μια σειρά παράλληλων ενημερωτικών εκδηλώσεων, στην ΔΕΘ.

Η κ. Χατζηπέτρου εξήγησε ότι η Ελληνική Ανπτυξιακή Τράπεζα-HDB θα διαθέσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εξής τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • «Development Loan Financial Instrument» . Στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού νόμου σχεδιάζεται ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε στις πολύ μικρές και μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που στερούνται ικανών ιστορικών οικονομικών στοιχείων για την αυτόνομη λήψη χρηματοδότησης. Με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διευκολύνεται η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, παρέχοντας λύσεις όχι μόνο για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό αλλά και για το bridge financing της επιχορήγησης.
  • «Green Guarantee Fund for Sustainable Development». Το πρόγραμμα υποστηρίζει επενδύσεις επικεντρωμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης.
  • «Digital Guarantee Fund for Sustainable Development». Στηρίζει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
  • «Ταμείο Μικροδανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», για την χρηματοδότηση επενδυτικών δανείων με μικρά δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου 100% για δύο έτη και κάλυψη συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, η HDB, από τον περασμένο Ιούνιο, υλοποιεί το νέο «Ταμείο Καινοτομίας» που συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε επενδυτικό δάνειο με την παροχή επιχορήγησης στην επιτυχημένη επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG.

Στο περίπτερο της ΔΕΘ που επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο Αμερικανός Πρέσβης George Tsοunis, η Ελληνική Αναπτυξιακή ΤράπεζαHDB παρουσίασε επίσης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Know Your Customer» (KYC), ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η πλατφόρμα KYC λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την HDB και τις εμπορικές Τράπεζες της χώρας. Οι επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση, υποβάλουν μία φορά, τα στοιχεία και τα έγγραφα που πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους, μαζί με το επενδυτικό τους σχέδιο.

Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονα σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες, βελτιώνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πρόσβασης όλων των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.

H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB Αθηνά Χατζηπέτρου συνόψισε τη νέα στρατηγική :

«Η νέα οικονομική πραγματικότητα απαιτεί δυναμικές και συγχρονισμένες πρωτοβουλίες. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται πάντα η διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται, σε πηγές χρηματοδότησης. Διαχειριζόμαστε αλλά κυρίως μοχλεύουμε κεφάλαια τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα σε παραγωγικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας με στόχο την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με στρατηγική, με σχέδιο και με όραμα, για την μετάβαση σε μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομία, ανθρωποκεντρική και κυρίως ανθεκτική σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση».

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος