Ένα περιβάλλον ιδιαίτερων προκλήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων: σε μακροοοικονομικό επίπεδο, σε ζητήματα εντός και εκτός του οργανισμού όσο και σε θέματα που έρχονται σε ευθεία συνάρτηση με τις τάσεις που διαμορφώνονται σήμερα – τεχνολογία, βιωσιμότητα, εκπαίδευση κλπ.
Παρακάτω καταγράφουμε την εικόνα που επικρατεί σε επίπεδο οικονομικού κλίματος βάσει των τελευταίων στοιχειών της ICAP αλλά και κάποιες απόψεις CEOs από ειδικό πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών για την εικόνα σήμερα στις επιχειρήσεις εν μέσω των παγκόσμιων προκλήσεων.
Επιπτώσεις από τις εκλογές… και όχι από τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ
Δεν υπάρχει ανησυχία για πιθανές μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία λόγω της τραπεζική αναταραχής στις ΗΠΑ και τις πιέσεις σε τραπεζικό κλάδο και διεθνείς χρηματαγορές.
Στον αντίποδα, 8 στους 10 CEOs θεωρούν πως θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη μακρά προεκλογική περίοδο.
Πιο αναλυτικά, το 80% των CEOs (ποσοστό που αυξάνεται σε 86% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων) δήλωσαν ότι η επίπτωση θα είναι μικρή, ενώ το 12% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση.
Μόλις το 8% των CEOs θεωρούν ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην Ελληνική οικονομία.
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs (76%) δηλώνει ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, το 20% θεωρεί ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι αρκετά ηπιότερες και μόνο το 4% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο πραγματοποίησης της τριμηνιαίας έρευνας ΕΑΣΕ-ICAPCRIF δεν είχαν προκηρυχθεί επίσημα οι βουλευτικές εκλογές του 2023.
Οριακή άνοδος στο οικονομικό κλίμα
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε οριακά υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η στασιμότητα του δείκτη αποτυπώνει κατά ένα μέρος την ενδεχόμενη εμφάνιση κρίσης στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των 3 μη συστημικών τραπεζών στις ΗΠΑ αλλά και την Ελβετία. Ωστόσο οι θετικές προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί στο προηγούμενο τρίμηνο και παραμένουν ισχυρές διατήρησαν τον δείκτη στο ύψος του. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα στις μεγάλες σημειώθηκε πτώση και οριακή μείωση στις πολύ μεγάλες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσίασε οριακή άνοδο στις 153 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εν εξελίξει μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα
Πέραν των δεικτών και των οικονομικών στοιχειών, πολλές και διαφορετικές τάσεις σε εγχώριο και διεθνές – κυρίως – επίπεδο απασχολούν τις διοικήσεις: Ψηφιακός μετασχηματισμός, βιώσιμη ανάπτυξη, μεγάλες αλλαγές στην καταναλωτική τάση, ευελιξία και ζητούμενα που επιφέρουν κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδράσεις. Ενδεικτικά:
Οι CEOs δεν τα ξέρουν και όλα…
Όπως ανέφερε η Charlotte Foucteau, CEO της Teleperformance Greece που απασχολεί 12.000 εργαζόμενους, «o ψηφιακός μετασχηματισμός, επέτρεψε το work from home και τελικά βοήθησε την επικοινωνία. Γι’ αυτό και θέλαμε να φέρουμε τεχνολογία που θα κάνει τη δουλειά πιο εύκολη και πιο ουσιαστική, και το περιβάλλον εργασίας καλύτερο. Να μην γινόμαστε οι CEO το bottleneck, να εμπνέουμε τις ομάδες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και να παίρνουν τις αποφάσεις. Εμείς ως εταιρεία βασιζόμαστε στο upskilling των ανθρώπων μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που πρέπει να δείχνουμε όλοι ότι τα ξέρουμε όλα. Πρέπει να έχουμε τη φιλοσοφία ότι μαθαίνουμε συνεχώς. Εγώ ως leader δεν τα ξέρω όλα. Πρέπει να είμαστε open minded και ευέλικτοι, να εξελισσόμαστε, και να παραδεχόμαστε ότι δεν τα ξέρουμε όλα.»
Κίνδυνοι και ευκαιρίες από τα Megatrends
Οι τρόποι με τους οποίους το παγκόσμιο περιβάλλον επηρεάζει τους πελάτες είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τις εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου, Country Managing Partner της EY Greece. Όπως ανέφερε, σημαντικές παράμετροι που τίθενται για τις επιχειρήσεις είναι το εξειδικευμένο προσωπικό, οι προσδοκίες της νέας γενιάς σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν εργοδότη ελκυστικό ή όχι, οι τεχνολογικές προκλήσεις, η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής σε μέγα – τάσεις (Megatrends), όπως η βιωσιμότητα που όπως είπε, εμπεριέχει κινδύνους αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Σημαντική παράμετρος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδημητρίου, είναι τα διαφορετικά μοντέλα ηγεσίας που εφαρμόζονται σε κάθε περίοδο, αλλά και η ενσυναίσθηση, της οποίας το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο φόβος και το άγχος. Τόνισε επίσης ότι σε περιόδους κρίσεων, απαραίτητο είναι για τους CEO να επιστρέφουν στις βασικές αρχές της εταιρείας και να ενισχύουν την επικοινωνία. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι πρόκειται για μία αλληλουχία πολλών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδράσεις.
Μπήκαν δυνατά στην καθημερινότητα οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Τον χάρτη του ψηφιακού μετασχηματισμού στο επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, ανέλυσε ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager for Greece, Cyprus, and Malta της Mastercard. Όπως τόνισε, το απαραίτητο χαρακτηριστικό των CEO είναι η ικανότητα της αυτοαναίρεσης (self-disruption). «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χτίζεις ένα όραμα αλλά ταυτόχρονα να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά έτσι ώστε να μπορείς να το γκρεμίζεις, προκειμένου να το προσαρμόσεις στα καινούρια δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε μία κατάσταση ανάδρασης».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρο, ζητούμενο για τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή είναι η εμπέδωση της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ευελιξία στην εταιρεία. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον ενώ όπως έκανε γνωστό, το 2019 τα επιπρόσθετα έσοδα για το κράτος από τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ήταν 300 εκατομμύρια.