O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τα Μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Αυγενάκη, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας απασχόλησης, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, η οποία ξεπερνά, μαζί με τη μεταποίηση, το 8%. Πρωταγωνιστεί διαχρονικά στις εξαγωγές μας στηρίζοντας την εθνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας, και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε στις διαρθωτικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η μείωση του αριθμού των παραγωγών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ερημοποίηση, καθώς και στην πτώση του εισοδήματος των αγροτών, πέρα από τη μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και στη μείωση των επιδοτήσεων, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος της αξίας του γεωργικού εισοδήματος.

«Χρειαζόμαστε νέους αγρότες ενημερωμένους, με στέρεες εκπαιδευτικές βάσεις, δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και προσανατολισμένους στην επιχειρηματικότητα και τις συνεργασίες. Επιπλέον, είναι προτεραιότητα να ενισχύσουμε την τυποποίηση και μεταποίηση στο τρόφιμο, ώστε τόσο οι παραγωγοί όσο και η οικονομία να ωφεληθούν από την παραγόμενη υπεραξία».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στις αναδιαρθώσεις που επιβάλουν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, όπως οι αειφόρες μέθοδοι στην καλλιέργεια και την επεξεργασία, η αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας, καθώς και η μεταποίηση προϊόντων που ήδη καλλιεργούνται, σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό είναι εφικτό. Επιπλέον, η ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης μέσα από δελεαστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα σε μεγάλες εταιρίες του αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο την εγκατάσταση τους στη χώρα μας και την συνεργασία τους με τις γεωπονικές σχολές. Τέλος, τα φορολογικά, οικονομικά και παραγωγικά κίνητρα δημιουργίας νέων συνεταιριστικών εταιριών, που θα λειτουργούν με κανόνες της αγοράς χωρίς κρατική παρέμβαση και προστασία.

«Η συνένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος για τον κλάδο. Πρέπει να ξεκινά από την ορθολογική και υπολογισμένη απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού καλλιέργειας και να επεκτείνεται στη μεταποίηση των προϊόντων. Χρειάζεται, επίσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με συνεταιριστικές πρακτικές και αποτελέσματα. Μπορούμε να αντιγράψουμε καλές πρακτικές. Να δημιουργήσουμε δελεαστικά κίνητρα για εταιρίες από χώρες που αποτελούν παγκόσμιες επιτυχίες, όπως το γειτονικό μας Ισραήλ να επενδύσουν στην παραγωγή και μεταποίηση.

Για εμάς, είναι χαραμάδα ελπίδας η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει μια ολιστική μελέτη σε μια εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία για την αναγέννηση του θεσσαλικού κάμπου. Η μελέτη αυτή δεν αφορά μόνο την προστασία του κάμπου από μελλοντικές πλημμύρες, αλλά και την αναδιάρθρωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και θα κάνει το μεγάλο άλμα της υλοποίησης αυτών των προτάσεων» είπε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας θα αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα», αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ. Ακόμη, διευκρίνισε ότι σε αυτά θα εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα Επιμελητήρια τον προθάλαμο – όπως είπε – για τον χώρο του επιχειρείν, ιδίως για τους νέους επαγγελματίες αγρότες.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε στους ελέγχους στην αγορά και στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στους ελέγχους που διενεργούνται και προσθέτοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, όπως πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον σωστό γαλακτοβιομήχανο και τον παραγωγό». Επίσης, αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς. Με φόντο τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση, ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης πολιτικής για το νερό,  τονίζοντας ότι «τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να απουσιάζουν από το τραπέζι της συζήτησης για τη διαχείριση του νερού. Μετά τις καταστροφικές ζημιές στη Θεσσαλία έχουμε υποχρέωση να δούμε κατάματα το θέμα του νερού». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις Συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα μας (EUMED9), η οποία «πρώτη και πολύ έγκαιρα κατέθεσε 19 προτάσεις για βελτιώσεις στην ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ μέσω κοινού ψηφίσματος που εξέδωσε». 

Στην συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κ. Άγης Πιστιόλας και μέλη του ΔΣ.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος