Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ

Παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και εξωστρέφειας.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της, τόνισε ότι η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ταχύτερη, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτική ανάπτυξη. Στο ταραγμένο και απρόβλεπτο περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια αυτή, αναδεικνύονται για τη χώρα μας σημαντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Ευκαιρίες αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των ενεργειακών δικτύων, αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς και των νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με την κυρία Εφραίμογλου, ρόλο – κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει η στρατηγική σύμπλευση και ο συντονισμός μεταξύ της Πολιτείας και των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η σημασία της αποτελεσματικής διπλωματίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ προκειμένου να ανοίξουν νέοι δρόμοι δικτύωσης και συνεργασίας, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση του ΕΒΕΑ για τη διατήρηση του αριθμού των Γραφείων Ο.Ε.Υ., την ενδυνάμωση της Διπλωματικής παρουσίας της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες αγορές Ασίας και Αφρικής, καθώς και την αύξηση των γραφείων Ο.Ε.Υ. σε επιλεγμένες χώρες.

«Η ενσωμάτωση όλων των πτυχών της εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του ΕΒΕΑ, αλλά και ευρύτερα της εξαγωγικής κοινότητας. Είναι ένα θετικό βήμα το ότι λειτουργούμε πλέον συντονισμένα, στη βάση Εθνικών Σχεδίων Εξωστρέφειας. Είναι σημαντικό ότι λειτουργεί πλέον το Συμβούλιο Εξωστρέφειας, το οποίο αξιοποιεί το γνωμοδοτικό ρόλο του συνόλου των παραγωγικών φορέων της χώρας: ώστε να λειτουργούν όχι μόνο ως μηχανισμοί υλοποίησης δράσεων, αλλά και συστηματικής ανατροφοδότησης προς τους φορείς χάραξης πολιτικής». Οι καρποί της προσπάθειας της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εξωτερικών, συνέχισε η κυρία Εφραίμογλου, «αποτυπώνονται ήδη στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών μας. Και αναμένουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην απασχόληση και στην ελληνική κοινωνία.

Για το ΕΒΕΑ, το οποίο εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, η προώθηση της εξωστρέφειας παραμένει κεντρική προτεραιότητα. Συνεργαζόμαστε στενά με τον οργανισμό Enterprise Greece, αλλά και με την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Συμμετέχουμε ενεργά στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας, μεταφέροντας την εμπειρία μας από την αγορά. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας προς τις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ, χτίζοντας σταδιακά μια «εργαλειοθήκη», που καλύπτει κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας».

Κλείνοντας την ομιλία της, η κυρία Εφραίμογλου δήλωσε: «Έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις ξέρουν καλά ότι ο εφησυχασμός δεν αποτελεί επιλογή. Έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πείρα. Ξέρουν να διαβλέπουν ευκαιρίες, να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και να θέτουν υψηλούς στόχους. Το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθειά τους με γνώση και αποτελεσματικότητα. Γιατί για εμάς, ισχυρή, εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, σημαίνει ισχυρή Ελλάδα».

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις έγκαιρες ενέργειες της Ελλάδας μέσα από τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, με τρόπο που επέτρεψαν στη χώρα μας να μην αιφνιδιαστεί από τις τεράστιες δομικές παγκόσμιες αλλαγές, καθώς και στην αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, αλλά και με μια σειρά από αραβικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.

Ο κος Δένδιας τόνισε, ακόμα, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε στην επίλυση μακροχρόνιων γόρδιων δεσμών για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την εκλογή της σε κεντρικές θέσεις διεθνών οργανισμών, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα μας είναι υποψήφια για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είναι υποψήφια και για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και μέσα από την παρουσία της σε πολυεπίπεδα διεθνή fora, και την ίδια στιγμή, μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων, υπηρετεί την ελληνική επιχειρηματικότητα και την εξαγωγική δραστηριότητα.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος