Oι γυναίκες δείχνουν το δρόμο στο επιχειρείν

Συνέντευξη της Ελένης Τσιαπάρα, Β’ Αντιπρόεδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

Η θέση της γυναίκας στο «επιχειρείν» πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας που θέλει να την κρατήσει μακριά κι έξω από το πεδίο δράσης της. Σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας, οι γυναίκες αποθαρρύνονται να εισχωρήσουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, επειδή σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους αντιμετωπίζονται ως λιγότερο ικανές.
Αυτό πηγάζει από την αντίληψη ότι η εργαζόμενη γυναίκα καλείται να συνδυάσει πολλούς ρόλους μέσα στην οικογένεια με τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού να κλέβουν το χρόνο της. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έπαψε αυτή η φροντίδα να είναι αμιγώς γυναικεία υπόθεση και πλέον έχουν ενεργό ρόλο και οι άνδρες μέσα στην οικογένεια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις γυναίκες να συνδυάσουν επαγγελματική και προσωπική ζωή. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ισορροπία στην προσωπική ζωή μαζί με τη δύναμη του γυναικείου χαρακτήρα εκτόξευσαν τη θέση της γυναίκας αρκετά ψηλότερα στον επαγγελματικό στίβο.

Οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών επιχειρηματιών είναι υπαρκτές και έχουν διττό χαρακτήρα. Μάλιστα, διαβάζω ότι ευρήματα νευροεπιστημόνων μιλούν για αντιληπτικές και νευροφυσιολογικές διαφορές. Οι γυναίκες με τους άνδρες διαφοροποιούνται σε πολλά σημεία: στο ύφος της επικοινωνίας, στον τρόπο αντίδρασης, στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντεπεξέρχονται σε δραστηριότητες με πολλαπλές λειτουργίες, έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και υψηλότερη ενσυναίσθηση.

Tsiapara2, Women In Business & Science

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μοχλός ανάπτυξης και συνοχής της ελληνικής οικονομίας. Η εδραιωμένη δική μου άποψη είναι ότι η συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές θέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί σημαντικά και ας μην λησμονούμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 13% περίπου των μεγάλων εταιρειών διοικείται σήμερα από γυναίκες. Επίσης, να μην αγνοηθεί ότι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής επέδειξαν ανθεκτικότητα την περίοδο της κρίσης με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας. Με σωστή ενημέρωση και σωστή εκπαίδευση οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να διαχειριστούν όλες τις πληροφορίες προς όφελός τους.
Ως μητέρα, ως επιχειρηματίας και ως γυναίκα που συμμετέχει στα κοινά πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξες. Η γυναίκα πλέον διεκδικεί και απαιτεί, είναι δυναμική και δραστήρια και ο ρόλος της έχει ξεφύγει από τα στενά όρια μιας κοινωνίας που τη θέλει εγκλωβισμένη στο στενό πλαίσιο του σπιτιού. Θυμάμαι ότι σε μία συνάντησή μας παλιότερα ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μού είχε πει: «Η επιχειρηματικότητα δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά». Κάτι που έχει εντυπωθεί στη σκέψη μου και είναι απολύτως ορθό.

Διατηρώ εδώ και πολλά χρόνια φοροτεχνικό – ασφαλιστικό γραφείο στις Σέρρες, είμαι εδώ και δεκαετίες εκλεγμένη στο Επιμελητήριο Σερρών και μάλιστα κατέχω τη νευραλγική θέση του Οικονομικού Επόπτη, είμαι Β’ Αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και σχετικά πρόσφατα αποτόλμησα κι άλλο επιχειρηματικό βήμα ιδρύοντας εταιρεία ενοικιάσεως ιστιοπλοϊκών σκαφών. Πασχίζω σε όλα τα «μέτωπα» προτάσσοντας πάντα την πρόοδο και τις ευκαιρίες για την Ελληνίδα γυναίκα του σήμερα. Ενώνουμε δυνάμεις και πετυχαίνουμε στόχους. Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο εξελίσσεται η δράση του ΕΕΔΕΓΕ «Συμβουλευτικής, Κατάρτισης, Πιστοποίησης, Εκπόνηση Business plan και Export Action plan» για την εκπαίδευση 5.300 Ανέργων Γυναικών από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θεωρώ σπουδαία κατάκτηση ότι έπειτα από δική μας πρωτοβουλία (ως ΕΕΔΕΓΕ) θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή η ποσόστωση 25% συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Είμαι μητέρα, είμαι σύντροφος, είμαι επιχειρηματίας, είμαι γυναίκα. Κατάφερα με σκληρή δουλειά να γίνω μία υπολογίσιμη δύναμη και επιπρόσθετα να συνεισφέρω οικονομικά στην τοπική (κι όχι μόνο) κοινωνία του Νομού Σερρών. Δεν μένω στάσιμη. Δεν βάζω χαμηλά το δικό μου πήχη. Εξελίσσομαι! Αποτολμώ και πηγαίνω μπροστά. Συμμετέχω σε Προγράμματα, παρακολουθώ τις εξελίξεις, βοηθώ νεοσύστατες επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμβουλεύω και οδηγώ στο δρόμο της ανάπτυξης. Πιστεύω στη γυναίκα του σήμερα, στις δεξιότητές της, στη θηλυκή της σκέψη, που γεννά ιδέες και δίνει προστιθέμενη αξία στην πορεία των πραγμάτων. Βρίσκομαι πολύ κοντά στο μεγάλο στοίχημα του ελληνικού Τουρισμού. Στο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας. Με καινοτόμες ιδέες, με υψηλού επιπέδου παροχές, με το γυναικείο πρίσμα πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο. Αγωνίζομαι για την αλλαγή της νοοτροπίας, που θέλει να κρατά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε χαμηλά ποσοστά. Δίνω μάχες διεκδικώντας σωστή ενημέρωση, σφαιρική καθοδήγηση και παροχές για να ενθαρρυνθούν κι άλλες γυναίκες και να εμπλακούν ενεργά με το επιχειρείν. Φιλοδοξώ να δώσω ώθηση στα όνειρα των γυναικών και θέλω τη σύγχρονη γυναίκα-επιχειρηματία να φτάσει ψηλότερα και να αξιολογηθεί, όπως πραγματικά της αρμόζει.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος