ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ & ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ : Τι έχουν ανάγκη οι γυναίκες στις πιο «δύσκολες» μέρες

Οι ανάγκες της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, όσο μεγαλώνει και περνά από τις Συμπληγάδες της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, αλλάζουν. Οι δε προκλήσεις είναι τεράστιες, αφού οι γυναίκες αυτής της ηλικίας καλούνται αφενός να διαχειριστούν τα συμπτώματα που σηματοδοτεί η ανατολή μιας νέας περιόδου στη ζωή τους, αφετέρου να αποδείξουν ότι μπορούν (και σε αυτή τη φάση) να τα καταφέρουν.

Ακροβατώντας ανάμεσα στους πολλαπλούς ρόλους της, η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπη με την επαγγελματική εξουθένωση (burnout). Γενικά, τα τελευταία χρόνια το burnout αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς μεταξύ των γυναικών.

Woman Smiling Chiar, Women In Business & Science, Wibmagazine, Wibsmagazine

Στην πανδημία
Μέσα στην πανδημία οι γυναίκες πιέστηκαν πολύ περισσότερο και βίωσαν σε συντριπτικό ποσοστό στρες και εξουθένωση. Τόσο που μία στις τρεις εργαζόμενες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης “Women in the Workplace 2021” της McKinsey & Company, σκέφθηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά ή για πάντα την καριέρα τους ή να κάνουν μια στροφή προς μια λιγότερο απαιτητική εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των γυναικών που βίωσαν burnout τη συγκεκριμένη περίοδο εκτινάχθηκε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από το 32% στο 42%.
“Είναι η πρώτη φορά που σκέφθηκα σοβαρά να αλλάξω δουλειά, επιδιώκοντας μια λιγότερο απαιτητική θέση. Ένιωθα πολύ συχνά εξαντλημένη. Έκλαιγα περισσότερο. Ήταν η χειρότερη χρονιά στον εργασιακό μου βίο”, εξομολογείται μια από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα της McKinsey.

Οι ανάγκες
Σύμφωνα με την κυρία Χαρούλα Μπιλάλη, CEO της Ferticeutics, που δραστηριοποιείται στο χώρο της γυναικολογικής υγείας και προληπτικής γονιδιωματικής, “για αρκετές γυναίκες η περιεμμηνόπαυση και ακόμα περισσότερο η εμμηνόπαυση αποτελούν μία πραγματική πρόκληση, καθώς αρκετές φορές συνοδεύονται από πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να μετατρέψουν την καθημερινότητα της γυναίκας σε πραγματικό εφιάλτη.

Κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι διαταραχές στον ύπνο, οι συχνές εναλλαγές στη διάθεση, η κολπική ξηρότητα και η φαγούρα, ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η μειωμένη διάθεση για σεξ, η θολούρα του μυαλού κ.ά.”.
Η ίδια επισημαίνει πως “το να αποδείξει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της πως είναι το ίδιο παραγωγική και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους της –με σημαντικό κεφάλαιο να αποτελεί η εργασία της- είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, διότι εκεί το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις”.
Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα (με φυσιολογική πάντα γήρανση των ωοθηκών) μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, παρά την έλλειψη των οιστρογόνων της.

Κοινοποιήστε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα:

NEWS

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας για το 2022 και το 2023.

  Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει την υλοποίηση των επιμορφρωτικών προγραμμάτων σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας για το 2022 και το 2023. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε

Περισσότερα»
OIKONOMIA

Άνοιξε η Πλατφόρμα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκίνησε πρόσφατα η λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων που διεκδικούν δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα

Περισσότερα»
OIKONOMIA

Αλάτι Δαδακαρίδης Α.Ε. | Η CEO Τέτα Δαδακαρίδου μιλάει για τα 110 χρόνια πορείας στο αλάτι

Στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της οικογενειακής βιομηχανίας άλατος, η κυρία Τέτα Δαδακαρίδου, CEO της Αλάτι Δαδακαρίδης Α.Ε. και εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς

Περισσότερα»