Ποιες πόλεις διεκδικούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας

Έξι ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τον τίτλο της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας -iCapital” για το 2023. Οι έξι φιναλίστ του διαγωνισμού είναι η Λισαβόνα, το Λβιβ και η Βαρσοβία, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, ενώ το Κόρκ, το Λινκόπινγκ και η Πάδοβα για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Καινοτομίας.

Πέραν της αναγνώρισης, η νικήτρια πόλη της κατηγορίας “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας” θα λάβει βραβείο ύψους €1 εκατ., ενώ οι δύο φιναλίστ αυτής της κατηγορίας θα λάβουν από €100.000. Η νικήτρια πόλη της κατηγορίας “Ευρωπαϊκή ανερχόμενη πόλη καινοτομίας” θα λάβει €500.000 , ενώ δύο πρωτοπόρες πόλεις θα λάβουν από €50.000.

Πρόκειται για την 9η σχετική διοργάνωση, που γίνεται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) στο πλαίσιο του Horizon Europe. Μέσω του iCapital, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πόλεις με οικοσυστήματα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς.

Το βραβείο προσδιορίζει πόλεις, που συνδέουν τους πολίτες με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, για να μεταφράσουν με επιτυχία τα αποτελέσματα σε βελτιωμένη ευημερία της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την καινοτομία, που αλλάζει το παιχνίδι.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016), το Παρίσι (2017), η Αθήνα (2018), η Νάντη (2019), η Λουβέν (2020), η Ντόρτμουντ (2021) και η Αιξ-Μασσαλία Provence Metropole (2022) ως Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Καινοτομίας. Οι προηγούμενοι νικητές στην κατηγορία Rising Innovative City περιλαμβάνουν τη Vantaa (2021) και το Haarlem (2022).

Ρηξικέλευθες καινοτομίες

Το βραβείο, το οποίο στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”, αναγνωρίζει τη συμβολή των πόλεων στον καθορισμό του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στην προώθηση ρηξικέλευθων καινοτομιών.

“Τα βραβεία iCapital επιβραβεύουν τις πόλεις, που αριστεύουν στην προώθηση των οικοσυστημάτων καινοτομίας τους, θέτουν τους πολίτες και την ευεξία τους στο επίκεντρο των καινοτόμων σχεδίων τους και προωθούν την καινοτομία για τον θετικό μετασχηματισμό της ζωής των ανθρώπων”, σχολίασε η κυρία Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία για τη νικήτρια πόλη και τις δύο φιναλίστ κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν σε τελετή βράβευσης στις 27 Νοεμβρίου 2023 στη Μασσαλία.

Το iCapital είναι ένα από τα πέντε βραβεία EIC, που χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε., το Horizon Europe. Το βραβείο είναι ανοιχτό σε πόλεις από όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και χώρες που συνδέονται με το Horizon Europe και διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και τον Εκτελεστικό Οργανισμό ΜΜΕ.

Οι νικητές επιλέγονται μετά από αξιολόγηση, που διενεργήθηκε από δύο υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/22344672/poies-poleis-diekdikoun-ton-titlo-tis-europaikis-proteuousas-kainotomias/

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος