Πρώτη προτεραιότητα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι επενδύσεις στο ΙΤ

Στην πρώτη θέση της επενδυτικής ατζέντας τους, τοποθετούν οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα την τεχνολογία, με τον κλάδο να αυξάνει τις επενδύσεις του στο ΙΤ τόσο το 2023, όσο και το 2024. Παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και τις πιέσεις μείωσης του κόστους, οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να αποτελούν την υψηλότερη προτεραιότητα για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η Financial Services Spotlight Service της Omdia διαπιστώνει, μάλιστα, ότι σχεδόν 8 στα 10 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, φορείς πληρωμών) αυξάνουν τους προϋπολογισμούς του για την πληροφορική την περίοδο 2023-2024.

Ο δε κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όχι μόνο αυξάνει τις επενδύσεις του στην τεχνολογία, αλλά το κάνει και σε ένα “γενναίο” ποσοστό: περισσότερες από τις μισές εταιρείες του τομέα προβλέπουν διψήφια αύξηση των δαπανών τους στον τομέα της πληροφορικής τη διετία 2023-2024.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Omdia αποκαλύπτουν ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες πληροφορικής των τραπεζών λιανικής είναι οι λειτουργίες, η ανάπτυξη των προϊόντων και η ψηφιακή τραπεζική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις των αντίστοιχων δαπανών τεχνολογίας από τη λιανική τραπεζική, οι οποίες προβλέπουν μέσο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,7% για τις λειτουργίες, 5% για τη διαχείριση λογαριασμών και προϊόντων και 5,5% για την ψηφιακή τραπεζική έως το 2027.

omdia_it_banks

Ρυθμιστικοί κίνδυνοι

“Καθώς ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές και αναγκάζουν τις τράπεζες να επενδύσουν σε νέα συστήματα”, αναφέρει το σχετικό report της Omdia.

Η έρευνα της εταιρείας διαπιστώνει ότι “η πιο εύκολη ενσωμάτωση ρυθμιστικών αλλαγών” ήταν μεταξύ των κορυφαίων κινητήριων δυνάμεων για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής στον πυρήνα των τραπεζών, με το 39% των ερωτηθέντων να την επιλέγουν στις τρεις πρώτες προτεραιότητες τους.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση ρυθμιστικών κινδύνων και η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι οι τομείς, που θα δουν την ισχυρότερη ανάπτυξη συνολικά κατά την περίοδο 2022–27, με πρόβλεψη CAGR 5,8%, γεγονός που συνδέεται με τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις με PSD3, DORA και “Basel III endgame”, που βρίσκονται στον ορίζοντα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο

Σημαντικές ψηφιακές επενδύσεις τρέχουν και οι επιχειρήσεις πληρωμών, με το 60% των εταιρειών του κλάδου να αυξάνει τις δαπάνες σε εναλλακτικά μέσα πληρωμών και κυρίως, για τις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.

Οι δαπάνες πληροφορικής για τις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο (real-time payments-RTP) αναμένεται να αυξηθούν με CAGR 6,8% έως το 2027, καθώς οι μισές επιχειρήσεις του τομέα δηλώνουν ότι αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πηγή: https://www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος