SFGFF/ΤΑΤΙΑΝΑ ΔΡΑΚΑΚΗ : Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του San Francisco: μια γιορτή πολιτισμού στο Bay Area

«Το φεστιβάλ μας επιδιώκει να εμπνεύσει να εμπλακεί και να διασκεδάσει το πολυποίκιλο κοινό του, ενώ παράλληλα συντηρεί, εξυψώνει αλλά και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στην ευρύτερη αμερικανική ήπειρο μέσω του online προγράμματος». 

«Η Ελλάδα αγκάλιασε με θέρμη αυτή την ετήσια ελληνική καλλιτεχνική εκδήλωση της περιοχής μας. Κάθε χρόνο μας στηρίζει ο ΕΟΤ, εκπρόσωποι της ΕΡΤ έρχονται για να καλύψουν τηλεοπτικά το φεστιβάλ, καθώς και πολλοί αξιόλογοι δημοσιογράφοι προβάλλοντας το φεστιβάλ μας στον
Ελληνικό έντυπο τύπο».

Στο συναρπαστικό σκηνικό ζωής του San Francisco το ελληνικό αποτύπωμα, σε μια ακόμη εκδοχή του, αναδεικνύει τον πολιτισμό, την τέχνη, την έμπνευση: 400 ταινίες, 100 κινηματογραφιστές και ηθοποιοί και 20.000 θεατές μάς κάνουν αθροιστικά έναν 20χρόνο θεσμό με σημασία: το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινη-ματογράφου του San Francisco (SFGFF) -ιδέα και δημιούργημα μιας ευρύτερης παρέας, όπως λέει η ιστορία, Ελληνοαμερικανών με αγάπη για την πατρίδα και την Έβδομη τέχνη.

Πρόσωπο με διακριτή πολιτιστική δράση στην κοινότητα των Ελλήνων του Bay Area και μέλος της Επιτροπής του Φεστιβάλ, η γιατρός Τατιάνα Δρακάκη, ξεδιπλώνει τα κεφάλαια διαδρομής του SFGFF ταξιδεύοντας μας στην απίθανα γοητευτική ατμόσφαιρα του.

Πώς δημιουργήθηκε το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο San Francisco;
Η ιστορία του μακροβιότερου Ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ στις ΗΠΑ ( SFGFF) ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια εδώ, στο Σαν Φρανσίσκο. Μία ομάδα Ελληνοαμερικανών, συνδυάζοντας την αγάπη τους για την πατρίδα και την εκτίμησή τους για τον κινηματογράφο, δημιούργησαν ένα καλλιτεχνικό γεγονός που παρουσιάζει τα έργα σύγχρονων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Kύπρο στο κοινό της περιοχής του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά και όχι μόνο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε όλα τα υπόλοιπα ελληνικά φεστιβάλ των Αμερικής. Μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής είναι σημαντικές προσωπικότητες στη βιομηχανία του κινηματογράφου, όπως ο Sid Ganis και ο Tom Skouras.

Ήταν κάτι που θα έφερνε μια διαφορετικότητα στη ζωή σας -των Ελλήνων- εκεί;
Στην πραγματικότητα το φεστιβάλ έφερε μία διαφορετικότητα στην πολιτιστική ζωή της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε και η δυνατότητα στους Έλληνες και Κύπριους κινηματογραφιστές να κάνουν γνωστό το έργο τους στο ευρύτερο ενθουσιώδες αμερικανικό κοινό! Δεν είναι απλώς μία εβδομάδα προβολής ταινιών αλλά μία αληθινή γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου και του πολιτισμού! Είναι το καλλιτεχνικό γεγονός που όλοι αναμένουν κάθε χρόνο με ιδιαίτερη χαρά. Το φεστιβάλ μας επιδιώκει να εμπνεύσει να εμπλακεί και να διασκεδάσει το πολυποίκιλο κοινό του, ενώ παράλληλα συντηρεί, εξυψώνει αλλά και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στην ευρύτερη αμερικανική ήπειρο μέσω του online προγράμματος. Κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες από τον καναπέ του είτε είναι στη Νέα Υόρκη ή το Μαϊάμι είτε ακόμη και στον Καναδά.

Ποιο το σκεπτικό στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων;
To Φεστιβάλ μας είναι αφιερωμένο στην αναγνώριση, υποστήριξη και προώθηση του καλύτερου κινηματογραφικού έργου Ελλήνων και Κυπρίων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο, προβάλλοντας μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Φέτος, γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του, στη διάρκεια των οποίων έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 400 ταινίες, έχουν φιλοξενηθεί σχεδόν 100 κινηματογραφιστές και ηθοποιοί και έχουν διασκεδάσει περισσότεροι από 20.000 θεατές.

Το φεστιβάλ μας δεν είναι απλώς μία σειρά από προβολές ταινιών, αλλά περιλαμβάνει και τις δεξιώσεις έναρξης και λήξης που το καθιστούν μοναδικό και αξέχαστο, φέρνοντας πιο κοντά τους θεατές . Οι παρευρισκόμενοι αναμένουν με χαρά να συναντηθούν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και συναισθήματα από τις ταινίες που παρακολούθησαν, να γευτούν νόστιμα ελληνικά εδέσματα, να απολαύσουν καλό ελληνικό κρασί, ν’ ακούσουν μουσική. Είναι μία γιορτή, ένα πάρτι που με πολύ μεράκι οργανώνεται και που συμπληρώνει μοναδικά το καλλιτεχνικό ετήσιο δρώμενο. Η ομάδα μας αποτελείται από εθελοντές που βρίσκονται εδώ αλλά και στην Ελλάδα και εργάζεται πυρετωδώς όλο τον χρόνο για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από χορηγίες ιδιωτών, επιχειρήσεων, κρατικών επιχορηγήσεων και πωλήσεις εισιτηρίων, ενώ τα έσοδά του επιχορηγούν το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation)- στην ‘ομπρέλα’ του οποίου λειτουργεί το φεστιβάλ – το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεσμεύεται να μεταδώσει την πολιτιστική και ιστορική προσφορά της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο.

Η ομορφότερη στιγμή σε αυτά τα χρόνια του φεστιβάλ;
Θα θυμάμαι πάντα με νοσταλγία τη βραδιά έναρξης του 15ου φεστιβάλ που έγινε στα περίφημα Lucas Studio, καθώς και την τελετή λήξης στο περίφημο Dolby Theatre του SF. Για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ απονεμήθηκε το βραβείο ‘Σπύρος Σκούρας’ από τον Τομ Σκούρα, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Φεστιβάλ και ανιψιό του αείμνηστου Σπύρου Παναγιώτη Σκούρα, του πρώτου Έλληνα προέδρου της 20th Century-Fox. Το βραβείο θεσπίστηκε για να τιμήσει εξαιρετικούς επαγγελματίες του κινηματογράφου ελληνικής καταγωγής, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Τζιμ Γιαννόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της HBO Κάρι Ανθόλις κι άλλοι.

Πώς υποδέχθηκε η Ελλάδα την ιδέα;
Η Ελλάδα αγκάλιασε με θέρμη αυτή την ετήσια ελληνική καλλιτεχνική εκδήλωση της περιοχής μας. Κάθε χρόνο μας στηρίζει ο ΕΟΤ, εκπρόσωποι της ΕΡΤ έρχονται για να καλύψουν τηλεοπτικά το φεστιβάλ, καθώς και πολλοί αξιόλογοι δημοσιογράφοι προβάλλοντας το φεστιβάλ μας στον Ελληνικό έντυπο τύπο.

Οι απαιτήσεις του ρόλου σας στη διοργάνωση του φεστιβάλ;
Η αγάπη μου για τον πολιτισμό, τη γλώσσα αλλά και το ενδιαφέρον μου για τα ελληνικά δρώμενα -όντας μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών υπό την ομπρέλα του οποίου, όπως ανέφερα, είναι το φεστιβάλ- μ’ έκαναν να ασχοληθώ με αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός. Έτσι, εδώ και 8 χρόνια είμαι μέλος της Επιτροπής του και υπεύθυνη των εναρκτήριων εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Στις αρμοδιότητές μου, επίσης, είναι να βλέπω όλες τις ταινίες που μας αποστέλλονται κάθε χρόνο (περίπου 400) και να συμμετέχω στην επιλογή τους. Η τακτική παρουσία μου (όπως και όλων των άλλων μελών) στις διάφορες συναντήσεις προγραμματισμού του Φεστιβάλ στοχεύουν στη φροντίδα των καλεσμένων μας ώστε να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία κατά την παραμονή τους εδώ. Ειδικά πριν από την πανδημία φιλοξενούσαμε καλεσμένους του φεστιβάλ και στα σπίτια μας, κάνοντάς τους να νιώθουν μέλη της οικογένειάς μας. Όλα αυτά πιστεύω ότι κάνουν την ειδοποιό διαφορά από τα υπόλοιπα φεστιβάλ -η ζεστασιά της φιλοξενίας μας, κάνει τους καλεσμένους να μας θυμούνται με μεγάλη νοσταλγία.

Τι είναι το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία – οι προσωπικότητες, η διάχυτη τέχνη;
Όλα είναι εντυπωσιακά! Προερχόμενη από έναν εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό χώρο, αυτόν της Ιατρικής, όταν πρωτοασχολήθηκα με το φεστιβάλ, το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η επαφή μου με τους καλλιτέχνες του κινηματογράφου. Άνθρωποι με ιδιαίτερες ευαισθησίες, πολλές φορές sui generis, που μέσα από τα δικά τους μάτια και τις αφηγήσεις προσέγγισα για πρώτη φορά τη δουλειά τους με διαφορετικό τρόπο κι ένιωσα τις αγωνίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις χαρές τους! Κατάλαβα πόσο συλλογική υπόθεση είναι η δημιουργία μιας ταινίας -ενώ συχνά, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, δημιουργούν αριστουργήματα! Θέλει ψυχή, ατελείωτες ώρες αφοσίωσης, αμέριστη αγάπη για να φτάσεις στο αποτέλεσμα, στα έργα που απολαμβάνουμε. Ο σημερινός ελληνικός κινηματογράφος ακολουθεί τους ρυθμούς της σύγχρονης Ελλάδας, δημιουργώντας έργα που αντικατοπτρίζουν προβλήματα, αγωνίες κι αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας! Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα μου έχουν κάνει τα εξαιρετικά ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί και που οι περισσότεροι από εμάς δεν τα γνωρίζουμε καν! Μου ήταν μια ευχάριστη αποκάλυψη η δυναμική του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και το πώς ο κόσμος εδώ αγκάλιασε αυτόν τον θεσμό!

Από τους διάσημους συντελεστές του κινηματογράφου που έχουν περάσει από το Φεστιβάλ ποιοι κυρίως σάς εντυπωσίασαν;
Όλοι οι καλεσμένοι που έχουν περάσει από το Φεστιβάλ έχουν αφήσει ένα αποτύπωμα της προσωπικότητάς τους στο μυαλό και την ψυχή μου. Ωστόσο, αυτός που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο Ελληνοαμερικανός Kary Antholis, πρώην Διευθυντής της HBO, ο οποίος μάλιστα έχει πάρει και Όσκαρ για τη μικρού μήκους ταινία του One Survivor remembers. Μου έκανε εντύπωση η απλότητά του, το πόσο προσιτός και φιλικός ήταν ο ίδιος και η σύζυγός του.

Πώς να φανταστεί κανείς τη ζωή στην ”οθόνη” του Bay Area και ειδικότερα στη συναρπαστική πόλη του SF;
Το SF, όχι τυχαία, θεωρείται μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες των ΗΠΑ. Είναι μια χαρισματική πόλη από αρκετές απόψεις -των ανοιχτών μυαλών κι ευρέων αντιλήψεων, ενώ χαρακτηριστικά της αποτελούν η διαφορετικότητα των ανθρώπων, η ποικιλομορφία στη γλώσσα, την τέχνη και φύση, η τεχνολογία, η επιστήμη, οι νέες ιδέες και καινοτομί

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος