Σημαντική διάκριση για τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δεμέτζο

Κυκλοφόρησε η μονογραφία του Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνου Δεμέτζου “Η Φωνή της Επιστήμης και Η φωνή της Φύσης” σε 7 Διεθνείς γλώσσες.

Η μονογραφία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δεμέτζου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική αναζήτηση των απαρχών της δημιουργίας των φυσικών νόμων στον μικρόκοσμο, αλλά και των ορατών αποτελεσμάτων στον μακρόκοσμο.

Οι δύσκολες και επίμονες αναφορές του συγγραφέα σε θερμοδυναμικές και βιοφυσικές προσεγγίσεις, στην υγρή κρυσταλλική κατάσταση της ύλης, στην αυτό-οργάνωση των βιομορίων και στις θερμοδυναμικές τους μεταβάσεις καθώς και η συσχέτιση της πληροφορίας (information) με την πολυπλοκότητα (complexity) και εντροπία (entropy) των μικρών συστημάτων (small systems) σε βιολογικό και νανοτεχνολογικό επίπεδο, δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει σε δύσκολες επιστημονικές έννοιες.

Η “συνομιλία” αυτή του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο για την προσέγγιση της δημιουργίας και της εξέλιξης των κτισμάτων του κόσμου, αποτελούν την σοφία της φυσικής τάξης και νομοτέλειας. “Η σιωπή της Φύσης”, “κυοφορεί” τα δημιουργήματα που ο άνθρωπος μέσω της “Φωνής της Επιστήμης” προσπαθεί να μελετήσει. Η φιλοσοφία και η θεολογία αποτελούν επίσης τα εργαστήρια και τα εργαλεία του ανθρώπου για την συμμετοχή του στην κατανόηση των διαδικασιών της δημιουργίας και της εξέλιξης, ώστε να μην μείνει “άμοιρος” των δυναμικών εξελίξεων στην αέναο πορεία της “κτίσης” και της δημιουργίας, υπερβαίνοντας τις εγγενείς ατέλειες και αδυναμίες του.

Επομένως, η μονογραφία αυτή αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια συνδυασμού της επιστήμης με φιλοσοφικές και κοινωνικές αναφορές. Η αξία του βιβλίου αναγνωρίστηκε διεθνώς με τη μετάφρασή του σε 7 γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Πορτογαλική, Ρωσική και Ιταλική.

Picture1 300x240, Women In Business & Science

Tο βιβλίο έλαβε σημαντική τιμητική διάκριση με την ανάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts), της οποίας ο κύριος Δεμέτζος είμαι τακτικό μέλος από το 2021. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών είναι από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, με υψηλό κύρος, που συνδέει σημαντικά πανεπιστήμια και περίπου 2.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 33 κατόχων του βραβείου Νόμπελ. Η έδρα της βρίσκεται στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, γενέτειρας του Mozart.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάρτηση του βιβλίου στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών μπορείτε να βρείτε εδώ .

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος