“Στον αέρα” οι πρώτες προσκλήσεις για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”

“Στον αέρα” έβγαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” 2023-2024. Οι προσκλήσεις, ύψους άνω των €122 εκατ., απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δημόσιες αρχές και άλλες οντότητες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και τις συνδεδεμένες χώρες.

Η Επιτροπή προκηρύσσει νέες προσκλήσεις για επενδύσεις άνω των €122 εκατ. σε ψηφιακές τεχνολογίεςΗ πρώτη δέσμη προσκλήσεων, όπως άλλωστε και συνολικά το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” για την περίοδο 2023-2024, έχει ως σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών τεχνολογιών και ικανοτήτων σε όλη την Ε.Ε.

Το πρόγραμμα εργασίας του “Ψηφιακή Ευρώπη” για την περίοδο 2023-2024 έχει συνολικό προϋπολογισμό €909,5 εκατ., εκ των οποίων €392 εκατ. θα διατεθούν για δράσεις το 2023.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων χρηματοδοτεί την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με €32 εκατ. για το δίκτυο Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου. Το Κέντρο θα συμβάλει στην καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων, που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι, και θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ανώνυμα υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, επενδύσεις στους κόμβους του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, θα υλοποιηθούν επενδύσεις Ε.Ε. για την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής, που θα βοηθάει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς και σε ένα πληροφοριακό σύστημα αφαίρεσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο.

Επενδύσεις στα δεδομένα

Επιπλέον, με €31 εκατ. θα στηριχθούν έργα στον τομέα των δεδομένων, για επενδύσεις στο έργο “Γονιδίωμα της Ευρώπης”, με το οποίο θα συγκροτηθεί μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων γονιδιώματος αναφοράς, χάρη στην οποία αναμένεται να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην έρευνα, την καινοτομία, την πρόληψη ασθενειών και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Για έργα στις υποδομές cloud και υπολογιστικής παρυφών (edge computing) θα διατεθούν €25 εκατ., μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη μιας ασφαλούς συνεργατικής πλατφόρμας για τους κλάδους της αεροναυτικής και της ασφάλειας.

Θα διατεθούν επίσης €18 εκατ. για έργα τεχνητής νοημοσύνης και €16 εκατ. για την προώθηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, με χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στους ημιαγωγούς, καθώς και για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μαθητών και ιδίως των μαθητριών.

Προθεσμία

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις εν λόγω προσκλήσεις είναι η 26η Σεπτεμβρίου 2023.

Νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας για την περίοδο 2023-2024 θα δημοσιευθούν στα τέλη Μαΐου, καθώς και αργότερα μέσα στη χρονιά.

Πηγη: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος