Τα ¾ των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ της χρήσης ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων

Ψηφιακά ταξιδιωτικά έγγραφα προτιμούν για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός της ζώνης Σένγκεν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μάλιστα, επιθυμούν να έχουν μια ενιαία πανευρωπαϊκή εφαρμογή για την ψηφιακή τους ταυτοποίηση (Digital Travel Credentials-DTC), όταν ταξιδεύουν και όχι ένα αντίστοιχο εθνικό application.

Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της ψηφιοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα σύνορα, την αύξηση της ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ταξιδιών προς ή εκτός του χώρου Σένγκεν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 68% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της χρήσης ψηφιακών ταξιδιωτικών εγγράφων για ταξίδια εκτός Σένγκεν. Την ίδια στιγμή, το 66% των Ευρωπαίων θα προτιμούσε να έχει μία μόνο εφαρμογή DTC σε επίπεδο Ε.Ε., παρά μια για κάθε κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 2/3 των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση των συνοριακών ελέγχων, την αύξηση της ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ταξιδιών από ή προς τον χώρο Σένγκεν.

digital_travel_1

Ψηφιοποίηση εγγράφων

Οι αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τα Ψηφιακά Ταξιδιωτικά Διαπιστευτήρια (DTC) είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές, καθώς οι DTC συνδέονται με μικρότερο χρόνο αναμονής στα σύνορα και πιο βολικά ταξίδια.

Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58%) θεωρούν ότι οι μικρότεροι χρόνοι αναμονής στους συνοριακούς ελέγχους είναι ένας από τα κύρια πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση DTC.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των Ευρωπαίων απαντά ότι διαθέτει συσκευή κατάλληλη για τον σκοπό και έχει τις απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες για να τις χρησιμοποιήσει, όταν ταξιδεύει προς ή έξω από τον χώρο Σένγκεν.

Το 80% των Ευρωπαίων αναφέρει ότι έχει μια φορητή συσκευή (π.χ. smartphone ή υπολογιστή tablet) ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για προετοιμασία ταξιδιού, π.χ. λήψη ενός app από ένα κατάστημα εφαρμογών, συμπλήρωση φορμών διαχείρισης ή check in online.

digital_travel_2

Ταξιδιωτικές συνήθειες

Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες και τη συχνότητα των ταξιδιών, πάνω από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους απαντούν ότι έχουν ήδη ταξιδέψει προς ή εκτός του χώρου Σένγκεν και τα δύο τρίτα σχεδιάζουν να το κάνουν, κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Όπως δείχνει η έρευνα, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των Ευρωπαίων ταξιδεύει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή και περισσότερες από δύο φορές προς ή εκτός του χώρου Σένγκεν.

Όταν ρωτήθηκαν για τις ταξιδιωτικές προσδοκίες τους στο μέλλον, τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς ή εκτός του χώρου Σένγκεν στο μέλλον, με το 9% να σκοπεύει να το κάνει περισσότερες από δύο φορές το χρόνο και το 27% τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Ο κύριος λόγος για αυτά τα ταξίδια είναι ο τουρισμός, με το 74% να ταξιδεύει για αυτόν τον σκοπό, ενώ λιγότεροι από το ένα πέμπτο (15%) λένε ότι ταξίδεψαν για επίσκεψη στην οικογένεια ή τους φίλους και το 7% για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους ή για συμμετοχή σε συνέδρια.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος