Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής- Η Συμφωνία

Μπορώ να πω με ειλικρίνεια πως ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα περισσότερο ικανοποιημένος από τον εαυτό μου δημιουργώντας κάτι τόσο καλό όσο αυτό.”, έγραφε με ενθουσιασμό ο Τσαϊκόφσκι σε επιστολή  (01.10.1893), αναφερόμενος στην Έκτη Συμφωνία, το Τρίτο Μέρος της οποίας θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής- Η Συμφωνία ( 03. & 04.03).

Μετά το Συμφωνικό Ποίημα και το Κοντσέρτο η βραβευμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο δημοφιλής συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός (στο πόντιουμ), φέρνουν κοντά στο κοινό  το σημαντικότερο μουσικό δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Τη συμφωνία, που  δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γιγαντωμένη επεξεργασία της απανταχού λαϊκής μουσικής που όλοι αγαπάμε και κατανοούμε. Βίντεο, Ομιλίες και Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας το πορτραίτο του είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίεςκρυφοί συμβολισμοίμοτίβα και κυρίως η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο συναρπαστικό δημιουργώντας νέους κ γοητεύοντας τους φανατικούς φίλους της Συμφωνίας. Σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάκου,

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λουκάς Καρυτινός

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μαρία Ευθυμίου, παρουσίαση

Χρίστος Παπαγεωργίου, παρουσίαση

Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθεσία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Online αγορά εδώ

 

Το σχόλιο της Μαρίας Ευθυμίου

Κατά την  προετοιμασία για την παράσταση του Μεγάρου την σχετική με την Συμφωνία  -το πιο απαιτητικό, πολυπρόσωπο, μεγαλειώδες και περίπλοκο ορχηστρικό είδος Κλασικής Μουσικής-  σκέφθηκα ότι, ιστορικά, θα έπρεπε κανείς να σταθεί σε αντίστοιχης περιπλοκότητας, απαιτητικότητας και μεγέθους γεγονότα (πολεμικά, διπλωματικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά)  που συνέβησαν παραλλήλως, κατά τους αιώνες ανάπτυξης και άνθισης του είδους αυτού της μουσικής, στην περιοχή γέννησης και δράσης των συνθετών της.  Ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε μεν στην Ιταλία του 17ου αιώνα, αλλά άνθισε στην Ευρώπη  -και κυρίως στον γερμανικό κόσμο- του 18ου και 19ου αιώνα, χωρίς να πάψει να υπηρετείται και στον 20όν αιώνα.

Το σχόλιο του Χρίστου Παπαγεωργίου

Στην καινούργια αυτή οπτικοακουστική παράσταση – συναυλία του Μαρτίου, παρουσιάζεται «Η Συμφωνία». Μια οπτικοακουστική αφήγηση με τις μικρές και μεγάλες Συμφωνίες των κοινωνιών να εναλλάσσονται σε πολιτικό και μουσικό παράλληλα επίπεδο! Όσοι παρευρεθούν σε αυτό το απρόσμενο και ανατρεπτικό υπερθέαμα-ακρόαμα, θα αγαπήσουν και θα βιώσουν «εκ των έσω» την συγκλονιστική δύναμη της συμφωνικής ορχήστρας. Στο «Ταξίδι» του Μαρτίου θα δουν να παρελαύνουν λαοί που είχαν την εμπειρία της συμφωνικής ορχήστρας κατά τη διάρκεια της ιστορικής του εξέλιξης. Πάνω στη σκηνή και στην οθόνη προβολής του Μεγάρου ξαναζούμε την Ιστορία μέσα από τις συγκρούσεις, τις διαφωνίες, τους πολέμους, τις επαναστάσεις και τελικά πάνω από όλα μέσα από τις μεγάλες κοινωνικές αλλά και μουσικές μας Συμφωνίες.

Το σχόλιο του Λουκά Καρυτινού

Συμφωνία, το πιο εξελιγμένο μουσικό είδος. Η κορωνίδα της μουσικής σύνθεσης ανά τους αιώνες. Ελάτε να εξερευνήσουμε την μορφή και το μεγαλείο της. Το Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος