Τι είναι τα πεπτίδια; Να τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το συστατικό αντιγήρανσης

Τα πεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων που εμφανίζονται φυσικά στο δέρμα και αποτελούν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Στα καλλυντικά προϊόντα (ή προϊόντα περιποίησης του δέρματος), τα πεπτίδια μπορούν να μιμηθούν τις πρωτεϊνικές αλληλουχίες του κολλαγόνου και της ελαστίνης και να διεγείρουν την παραγωγή τους, λέει η Geeta Yadav, MD, δερματολόγος και ιδρύτρια του Skin Science Dermatology στο Τορόντο.

Αυτές είναι οι πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα νεανικό. Πολλά πεπτίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να διεισδύουν στο δέρμα, λέει η Blair Murphy- Rose, MD, δερματολόγος στο Laser & Skin Surgery Center of New York και κλινική εκπαιδεύτρια δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College. Ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να έχουν πιο βαθύ αντίκτυπο από τις φόρμουλες φροντίδας του δέρματος που περιέχουν μεγαλύτερα μόρια που απλά κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Health.

Τι κάνουν τα πεπτίδια;

Στην περιποίηση του δέρματος, τα πεπτίδια είναι περισσότερο γνωστά για την τόνωση της επιδιόρθωσης του δέρματος και την αναστολή των σημαδιών γήρανσης, εξηγεί ο Dr. Yadav. Και δεν έχουν τις ερεθιστικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά, όπως τα ρετινοειδή.

Τα πεπτίδια λειτουργούν γενικά λέγοντας σε άλλα κύτταρα να εκτελέσουν εργασίες όπως η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου ή ελαστίνης. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τον ίδιο τον οργανισμό αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών. Τα πεπτίδια υποστηρίζουν επίσης έναν υγιή δερματικό φραγμό και προάγουν την επούλωση των πληγών, ενώ ορισμένα έχουν ακόμη και μια ήπια δράση που μοιάζει με το Botox και χαλαρώνει τους μυς και αντιμετωπίζει τις λεπτές γραμμές, προσθέτει η Dr. Murphy-Rose.

Πώς χρησιμοποιείτε τα πεπτίδια;

Πολλές αντιγηραντικές φόρμουλες είναι γεμάτες με πεπτίδια. Το καλύτερο πράγμα σχετικά με αυτά είναι ότι παίζουν καλά με τα ενεργά συστατικά, λένε οι Gloria Lu και Victoria Fu, χημικοί περιποίησης δέρματος και συνιδρυτές της Chemist Confessions Inc. Θα τα δείτε να συνδυάζονται με βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ και νιασίνη.

Είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν μακράς διάρκειας επαφή με το δέρμα – δίνουν στα πεπτίδια αρκετό χρόνο για να κάνουν δουλειά, λέει η Dr. Murphy-Rose. Γι’ αυτό επιλέξτε ορούς και ενυδατικές κρέμες σε αντίθεση με τα καθαριστικά.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος