Το 79% των Ελλήνων κάνει online αγορές

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση, που έφερε μαζί της, να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ 1ου εξαμήνου του 2020 και 1ου εξαμήνου του 2023 οι online αγορές αυξήθηκαν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Focus on Tech Life tips” της Focus Bari, 8 στους 10 Έλληνες (το 79%) έκαναν αγορές ηλεκτρονικά, έναντι 67% που ήταν η αντίστοιχη επίδοση τον Ιούνιο του 2020. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιες κατηγορίες αγορών, οι οποίες μετατοπίστηκαν σοβαρά προς το ηλεκτρονικό κανάλι.

Μάλιστα, διαρκώς αυξανόμενη βαίνει και η δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από τα online κανάλια αγορών. Ειδικότερα, το μέσο ποσό της συνολικής δαπάνης σε online αγορές τους τελευταίους 6 μήνες ανήλθε στα €956, με δημοφιλέστερο τρόπο πληρωμής τη χρεωστική κάρτα (65%).

Μέσα από ψηφιακά κανάλια

Όσον αφορά τις κατηγορίες online αγορών, που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, τα σκήπτρα κρατούν τα είδη ομορφιάς και ευεξίας, καθώς σε μια τριετία αυξήθηκαν κατά 92% οι υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, που αγοράζουν οι Έλληνες ηλεκτρονικά.

Ακόμη και η αγορά επίπλων τείνει να γίνει ψηφιακή υπόθεση, με τις online πωλήσεις να αυξάνονται κατά 41% μεταξύ 2020 και 2023, ενώ οι ηλεκτρονικές αγορές εισιτηρίων (ακτοπλοϊκά, τρένων, λεωφορείων) διευρύνθηκαν κατά 39% το ίδιο διάστημα. Στο μεταξύ, ακόμη και αγορές που αντιστέκονταν μέχρι πρότινος σθεναρά στο online κανάλι, όπως τα προϊόντα από το σουπερμάρκετ, μπήκαν σε ψηφιακά μονοπάτια, σημειώνοντας αύξηση ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 33% στο ίδιο διάστημα.

Ο τομέας των ηλεκτρικών ειδών ήταν από εκείνους που, επίσης, είδαν πολύ μεγάλη άνοδο των online αγορών (+32% μεταξύ 2020 και 2023). Επιπλέον, οι online αγορές μουσικού περιεχομένου αυξήθηκαν κατά 27% την τελευταία τριετία, των ειδών ένδυσης κατά 26%, της αγοράς webinars κατά 22%, ενώ οι αγορές εισιτηρίων για ψυχαγωγικούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 21%.

focus_bari_h1_2023_b

Τουλάχιστον 2 ώρες online

Οι online αγορές δεν είναι, όμως, ο πιο δημοφιλής λόγος για τον οποίο οι Έλληνες μπαίνουν στο Ίντερνετ. Βασιλιάς του online χρόνου του Έλληνα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον 9 στους 10 Έλληνες μπαίνουν στο Διαδίκτυο, για να σερφάρουν στα social media, ενώ οι 8 στους 10 το χρησιμοποιούν για να τσεκάρουν τα emails τους.

Και φυσικά οι Έλληνες μένουν, πλέον, στο Internet με τις ώρες, αφού ο μέσος ημερήσιος χρόνος σύνδεσης από το κινητό έχει φτάσει στον γενικό πληθυσμό τα 129 λεπτά. Στις δε ηλικίες 16-24 ετών η χρήση χτυπάει κόκκινο και ξεπερνά τις τρεις ώρες ημερησίως: 185 λεπτά για την ακρίβεια.

focus_bari_h1_2023_c

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος